04.11.2021  |  Klima, miljø og energi

Danmark stopper offentlig finansiering af sort energi i udlandet

Regeringen har besluttet fra starten af 2022 at sætte et stop for offentlig dansk finansiering og eksportfremmeydelser til fossile brændsler i energisektoren i udlandet.

Det er vigtigt for den grønne omstilling og for at mindske de globale udledninger, at verdens lande flytter finansiering fra sorte til grønne energikilder. Derfor har den danske regering besluttet og meldt ud, at det senest fra starten af 2022 skal være slut med offentlig, dansk finansiering og eksportfremme af fossile brændsler i energisektoren i udlandet.

”Vi skal skubbe verden i en grøn retning, ikke sort. Allerede sidste år besluttede regeringen et fuldstændigt stop for eksportfinansiering til kulkraft og termisk kul. Det har det nylige G20-topmøde nu også tilsluttet sig. Derfor vil regeringen presse på for, at vi også lukker for pengekassen til olie og gas-investeringer i udlandet. Fremtidens investeringer ligger i havvind, solceller og grønne brændstoffer”, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Regeringen: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri

Den danske udmelding indgår i lanceringen af en fælles erklæring fra 20 lande og institutioner, som alle har skrevet under på samme idé: ikke flere penge til fossile energiprojekter i udlandet. Dog først med deadline i slutningen af næste år. Udmeldingen blev ifølge Reuters News godt modtaget i stakeholderlandskabet. Der blev dog bidt mærke i, at ingen asiatiske lande har skrevet under på erklæringen, selvom hovedparten af finansieringen af sort energi uden for egne grænser kommer netop herfra. Dog har både Kina og Sydkorea tidligere i år meldt ud, at de ikke længere vil finansiere kulværker i udlandet. 

Konkret betyder beslutningen, at investeringer, projekter eller aktiviteter, der fremmer fossile brændsler i energisektoren i udlandet, ikke længere vil kunne støttes fra dansk side.

”Med beslutningen sætter vi også stop for eksportfremmeydelser for danske virksomheders aktiviteter inden for fossil energi. De danske virksomheder leverer allerede stærke grønne løsninger ude i verden og det er den vej vi skal. Danmark støtter desuden Storbritanniens COP26-erklæring om international støtte til at fremme grøn energiomstilling, herunder at stoppe finansiering til fossil energi i udlandet”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

I særlige tilfælde – der primært vedrører naturgas – kan visse aktiviteter fortsat støttes indtil 2025. Det sker samtidig med en række strenge betingelser fx, at det ikke forsinker overgangen til vedvarende energi. 

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere