24.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Regeringen: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri

Importen af landbrugsråvarer, såsom soja og palmeolie, har en ødelæggende effekt på verdens skove. Regeringen lancerer med denne handlingsplan en række tiltag, som adresserer den globale afskovning, og har en klar vision: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri i 2025.

Dele af den danske import af soja til dyrefoder og palmeolie til kosmetik og fødevarer er skadelig for verdens skove. Det vil regeringen sætte en stopper for.

Danmark importerer årligt mellem 1,7-1,8mio. tons soja til brug som foder i landbruget. Langt størstedelen kommer fra Sydamerika, hvor produktionen kan være forbundet med afskovning. Beregninger fra Københavns Universitet (KU) anslår, at den danske import af soja og palmeolie medfører emissioner på over 7 mio. tons CO2 ækvivalenter årligt på globalt plan.

Med denne handlingsplan, og en række udviklingsinitiativer, er regeringen med til at fremme kampen mod afskovning og den grønne dagsorden globalt. Ligesom handlingsplanen skal bidrage til, at Danmarks import af soja og palmeolie bliver afskovningsfri i 2025.

Konkret vil regeringen kæmpe for, at den soja og palmeolie, der importeres til Danmark i 2025, er verificeret og dokumenteret afskovningsfri, presse på i EU for tiltag mod afskovning og deltage aktivt i internationale initiativer.

Læs også: Danmark har brug for lovgivning for at undgå at bidrage til afskovning af Amazonas skove

Danmark kan ikke redde verdens skove alene. Derfor indeholder handlingsplanen også et internationalt spor, hvor regeringen med udviklingsmidler arbejder for at reducere den globale afskovning og fremme drivhusgasreduktioner, biodiversitet og fattigdomsbekæmpelse. Derudover fastholder Danmark et intensivt pres på EU for mere ambitiøse tiltag på området.

Globalt går Danmark med handlingsplanen foran i arbejdet med at fremme den grønne dagsorden. I forhold til klima, natur og biodiversitet, respekt for menneskerettigheder og oprindelige folks rettigheder.

”Verdens skove er under et enormt pres og den globale afskovning skader vores natur og biodiversitet i en alarmende grad. Der er behov for akut handling. Derfor går regeringen nu forrest med en række indsatser, der skal beskytte og genoprette verdens skove. Fra dansk side vil vi bl.a. sikre, at de offentlige indkøb af en række landbrugsvarer bliver ansvarlige og ikke medfører afskovning. Vi vil også presse på i EU for at den kommende lovgivning om afskovning bliver så ambitiøs og effektiv som muligt, og samtidig kæmpe for international handling, bl.a. i forbindelse med det kommende klimatopmøde", lyder det fra Miljøminister, Lea Wermelin i en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 

- MTN 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere