24.09.2021 | Klima, miljø og energi
Regeringen: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri
Importen af landbrugsråvarer, såsom soja og palmeolie, har en ødelæggende effekt på verdens skove. Regeringen lancerer med denne handlingsplan en række tiltag, som adresserer den globale afskovning, og har en klar vision: Danmarks import af soja og palmeolie skal være afskovningsfri i 2025.
Dele af den danske import af soja til dyrefoder og palmeolie til kosmetik og fødevarer er skadelig for verdens skove. Det vil regeringen sætte en stopper for.
Danmark importerer årligt mellem 1,7-1,8mio. tons soja til brug som foder i landbruget. Langt størstedelen kommer fra Sydamerika, hvor produktionen kan være forbundet med afskovning. Beregninger fra Københavns Universitet (KU) anslår, at den danske import af soja og palmeolie medfører emissioner på over 7 mio. tons CO2 ækvivalenter årligt på globalt plan.
Med denne handlingsplan, og en række udviklingsinitiativer, er regeringen med til at fremme kampen mod afskovning og den grønne dagsorden globalt. Ligesom handlingsplanen skal bidrage til, at Danmarks import af soja og palmeolie bliver afskovningsfri i 2025.
Konkret vil regeringen kæmpe for, at den soja og palmeolie, der importeres til Danmark i 2025, er verificeret og dokumenteret afskovningsfri, presse på i EU for tiltag mod afskovning og deltage aktivt i internationale initiativer.
Læs også: Danmark har brug for lovgivning for at undgå at bidrage til afskovning af Amazonas skove
Danmark kan ikke redde verdens skove alene. Derfor indeholder handlingsplanen også et internationalt spor, hvor regeringen med udviklingsmidler arbejder for at reducere den globale afskovning og fremme drivhusgasreduktioner, biodiversitet og fattigdomsbekæmpelse. Derudover fastholder Danmark et intensivt pres på EU for mere ambitiøse tiltag på området.
Globalt går Danmark med handlingsplanen foran i arbejdet med at fremme den grønne dagsorden. I forhold til klima, natur og biodiversitet, respekt for menneskerettigheder og oprindelige folks rettigheder.
”Verdens skove er under et enormt pres og den globale afskovning skader vores natur og biodiversitet i en alarmende grad. Der er behov for akut handling. Derfor går regeringen nu forrest med en række indsatser, der skal beskytte og genoprette verdens skove. Fra dansk side vil vi bl.a. sikre, at de offentlige indkøb af en række landbrugsvarer bliver ansvarlige og ikke medfører afskovning. Vi vil også presse på i EU for at den kommende lovgivning om afskovning bliver så ambitiøs og effektiv som muligt, og samtidig kæmpe for international handling, bl.a. i forbindelse med det kommende klimatopmøde", lyder det fra Miljøminister, Lea Wermelin i en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
- MTN
Klima, miljø og energi

Regeringsinitiativ om mere grøn energi er endnu ikke indfriet
For at øge tempoet på opførelsen af vedvarende energi afsatte et politisk flertal sidste år 28 millioner til et nyt grønt partnerskab. Men det endnu ikke blevet en realitet, og nu risikerer pengene at gå til spilde, lyder kritikken blandt andet.
Kommunikation

Sådan får du et bæredygtigt webdesign
Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet kan også gennemgå en grøn omstilling.
Supply chain

Uinteresseret marked skubber cirkulær kunstgræsproducent i ny retning
Den cirkulære forretningsmodel kan synes oplagt, men der er ikke altid et marked til det. Det har man opdaget hos Re-Match, der skiller kunstgræsbaner ad til genanvendte materiale.
Kommunikation
Sådan får du et bæredygtigt webdesign
Internettet står for en voksende andel af globale drivhusgasemissioner. I dette perspektiv er dit eget webdesign ikke helt ligegyldigt: For internettet står også for døren af en grøn omstilling.
Samfund

Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader
Hidtil har omkostninger for naturen ikke indgået i økonomisk politik. To nye værktøjer vil gøre op med dette. Finansministeriet vil begynde at arbejde med modellerne i løbet af 2023. Andre lande og OECD følger spændt med.
Supply chain

4 ud af 5 af Europas transportvirksomheder ønsker at gøre deres flåde grønnere
83 procent af europæiske virksomheder vil skifte til f.eks. eldrevne køretøjer. Det viser en ny undersøgelse foretaget af AddSecure. Men bekymringer om rækkevidden og omkostninger spænder ben for udviklingen.