Detailbranchen kan anvende IoT og komme overkøling til livs
Detailbranchen er en af de brancher, der har det største forbrug af fluorerede drivhusgasser, som anvendes i køleanlæg til fødevarer.
Det er bredt accepteret i branchen, at det både er lettere og sikrere, hvis alle fødevarer bliver afkølet ved samme temperatur. Temperaturen sættes så den passer til den fødevare, som kræver den laveste temperatur. Problemet er bare, at det resulterer i omfattende overkøling til gene for miljøet.
En løsning på dette problem er at bruge teknologien Internet of Things (IoT) til at sætte en stopper for overkøling og overflødig udledning af drivhusgasser. Indtil videre har en stor del af IoT handlet om, hvor smart det er, at dit køleskab eksempelvis kan fortælle, at du er løbet tør for mælk. Men mulighederne rækker meget længere end det.
Intelligent temperaturindstilling
IoT-sensorer på køleanlæg og -skabe kan overvåge og registrere fødevarernes tilstand, uanset om de er under transport, opbevaret på lageret eller ude i butikkernes kølemontre. Sensorerne kan levere data om fødevarernes temperaturer og vurdere om de skal være koldere eller varmere. De kan også indikere hvor længe fødevarer har været ude af køl og endvidere angive hvor hurtigt fødevarerne skal tilbage på køl for at undgå, at de bliver dårlige. Alt sammen for at vurdere, om energiforbruget bør sænkes eller hæves for at bevare den bedste kvalitet af fødevarerne.
IoT-sensorerne kan skelne forskellige typer fødevarer fra hinanden. Med sensorernes hjælp indstilles køleanlæg automatisk, så temperaturen justeres efter specifikke fødevare. De enkelte fødevarer holder således de rette temperaturer fra produktionsanlæg til køledisk. Ved at bruge IoT til at gøre forsyningskæden smartere kan detailbranchen stoppe overskydende udledning af fluorerede drivhusgasser og bidrage til et sundere miljø.
Intelligent produktion
For virksomheder i detailbranchen er der udover de miljømæssige årsager også god forretning i at investere i IoT. Visse fødevarer bliver dårligere, når de udsættes for overkøling. Eksempelvis bliver yoghurt vandet, når det overkøles. Ved at undgå overkøling kan forbrugerne gå hjem med produkter af bedre kvalitet, hvilket selvfølgelig giver en bedre kundeoplevelse.
IoT-sensorer kan også sikre en højere kvalitet af fødevareproduktionen. De overvåger og regulerer hvert trin i produktionen og leverer data over ingredienser, temperaturer, mængder og meget andet. Med disse data kan producenterne have helt styr på fødevarernes kvalitet, miljøpåvirkning og profitabilitet. IoT kan således bidrage til en sundere forretning.
IoT som katalysator
Mulighederne for at anvende IoT er utallige. Udover de åbenlyse muligheder, bør man overveje, hvordan IoT kan ændre forretning og produkter til det bedre. Den positive indflydelse på fødevarernes rejse til køledisken er blot ét eksempel på, hvordan virksomheder kan forbedre kundeoplevelser og miljø i samme ombæring.
“Det er vigtigt at se på alle muligheder for at minimere den negative effekt, som virksomheder har på miljøet. Man kan fx gentænke shipping- og fragtmetoder, anvende bæredygtig indpakning eller genbruge materialer. Dell EMC er passionerede omkring miljøet, og vi har en lang tradition for at arbejde med bæredygtighed på tværs af værdikæden som led i vores 2020 Legacy of Good Plan,” siger Christian Riise, kommunikations- og marketingchef i Dell EMC Danmark.
”For nyligt iværksatte vi et initiativ, hvor havplast anvendes i emballagen til vores Dell XPS 13 2-i-1. Vi håber, at vi kan inspirere andre virksomheder til at gøre noget lignende. Vi kan selvfølgelig ikke standse den globale opvarmning alene med IoT, men i takt med at flere organisationer får øjnene op for mulighederne, bliver de første skridt taget i den rigtige retning.” siger Christian Riise afslutningsvis.
Læs mere om Dells Global Climate Change Policy-principper, Dells bæredygtighedsinitiativer og Dells arbejde som verdens største udbyder af IoT-infrastruktur.