DFD samarbejder med kunderne om at genanvende plastik
Helt op mod 80 % af den plastik, der ender i verdenshavene, kommer fra landbaserede aktiviteter. I et nyt tiltag tager DFD plastik retur fra kunderne, så det kan blive genanvendt i et cirkulært forløb.
I Kolding står mere end 200 transportbure omhyggeligt pakket med linned og beklædning til DFD’s kunder. Tekstilleverancerne skal med chaufføren ud på landevejene inden, det lander ude på hotellerne og restauranterne. Alle burene og mange artikler er beklædt med en beskyttende barriere af plastik, der sikrer, at tekstilerne når tørre, rene og sikre frem til kunderne.
Sammen med kunderne vil DFD være med til at sikre, at plastikken bliver genanvendt og ikke ender som affald i naturen. En af de kunder, der har taget godt imod initiativet er Ribe Byferie Resort, hvor Lone Juul er Oldfrue. For hende har det været problemfrit at sende plastikken retur:
”Vi synes godt om idéen med at genanvende plastikken, og for os har det ikke medført ekstra arbejde. Vi samler plastikken ind som vi plejer, men nu kommer vi bare det hele i en gennemsigtig pose, som chaufføren får med vasketøjet retur. Det er smart, og vi har mindre affald, vi selv skal håndtere.”
Ansvarligt forbrug af ressourcer
Omtanken for ressourcer er ikke ny i DFD, der gennem mere end et årti har genanvendt kasserede tekstiler som nyt materiale til produktion af primært tøj og muleposer. Samme ansvar følger med forbruget af plastik, og DFD har derfor investeret i plastpressere, der omdanner plastikken til håndterbare fraktioner.
Initiativet skal være med til at sikre, at forbruget af plastik bliver så bæredygtigt som muligt.
”Det er basalt set sund fornuft at maksimere holdbarheden på de ressourcer, vi bruger. Mens vi selv arbejder med genanvendelse af vores tekstiler, samarbejder vi med en dansk ekstern partner om at genanvende den indsamlede plastik. Initiativet om at genanvende plastikken om vores kunders tekstilleverancer startede som et pilotprojekt, men det blev ret hurtigt rullet ud på alle vores vaskerier,” fortæller Kasper Werenberg, der var med til at sætte projektet i gang.
Plastik indgår i et cirkulært forløb
Det er den erfarne plastvirksomhed Trioplast, der afhenter de sammenpressede plastikfraktioner og sikrer, at de bliver genanvendt. I alt bliver det til lidt over 14.000 kg. plastik om måneden. Det kan lyde af meget, men sammenlignet med de op mod 30 tons tekstiler, der hver dag cirkulerer ind og ud af et vaskeri, er det en relativ lille mængde plastik.
Og ifølge Kasper er plastik lige nu den bedste løsning til at beskytte tekstilleverancerne:
”Plastik er nemt at håndtere, det er med til at sikre, at vores tekstiler er af højeste kvalitet, og så er det et relativt billigt materiale. Derudover egner plastik sig rigtig godt til at blive genanvendt, hvis vi sørger for at sortere det korrekt. Vores kunder er allerede vant til, at vi genanvender vores tekstiler, så derfor gik det ret nemt med at få dem til at sende plastikken retur sammen med de snavsede tekstiler.”
Samarbejdet mellem DFD, kunderne og Trioplast er et konkret bidrag til den bæredygtig udvikling med fokus på FN’s Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. Den indsamlede plastik indgår i et cirkulært forløb, hvor det kan bruges igen.
Har du brug for en vaske- og lejeløsning? Vi leverer til alle brancher - find din her.