Dialogforums medlemmer vil sprede viden og udvikle modeller
Medlemmerne af det nye dialogforum for Samfundsansvar og vækst glæder sig til at komme i gang med arbejdet. Dog tyder det på, at der også skal arbejdes på at bygge bro mellem forskellige dagsordener.
Efter lanceringen af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst d. 23. februar 2016 har CSR.dk talt med udvalgte medlemmer af det nye forum, for at høre hvad de forventer at have på dagsordnen.
Baggrunden for Dialogforummet er at regeringen i efteråret 2015 valgte at nedlægge Rådet for Samfundsansvar og Vækstcentret for Socialøkonomiske Virksomheder, hvorefter Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder valgte at nedlægge sig selv. På listen over Dialogforummets 14 medlemmer kan man se, at fem ud af de ni, som ministeren har udvalgt, har en baggrund der peger mod socialøkonomi og det rummelige arbejdsmarked.
Vækst for alle
Heriblandt Lars Jannick Johansen, som er direktør for Den Social Kapitalfond, som investerer i socialøkonomiske virksomheder. Han vil dog gerne brede dagsordenen ud:
”Jeg vil gerne være med til at sætte dagsordenen for hvordan virksomheder får social og forretningsmæssig succes til at gå hånd i hånd. Det handler for mig om at få forløst det potentiale virksomhederne – som jo er samfundets vækstmotor – har, i forhold til at skabe vækst for alle, altså vækst der også kommer udsatte mennesker til gode og tager hensyn til miljøet,” siger Lars Jannick Johansen.
”I den sammenhæng er socialøkonomiske virksomheder en slags ekstremcase, som man kan lade sig inspirere af. Hvordan virksomhederne kan spille en rolle i at møde de udfordringer som hverken markedet eller velfærdsstaten løser fuldt ud – de er en frontløbere for proaktivt samfundsansvar. Så det er en spændende mulighed for alle, at vi nu kombinerer CSR og socialøkonomi i samme forum,” fortsætter han.
Læs også: Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst lanceret
Strategisk CSR
Dialogforummets repræsentant for de helt store virksomheder er Annette Stube, som har ansvaret for Mærsk Gruppens bæredygtighedsarbejde. Hun ser også en stor og vigtig opgave for forummet.
”Jeg ser frem til at drøfte og finde løsninger til hvordan vi i Danmark kan skabe vækst ved at koble forretning og bæredygtighed. Hvis CSR for alvor skal have gang på jord, så er det nødt til at være strategisk og forretningsdrevet. Hvis det kun handler om de gode viljer, så er arbejdet forbundet med for stor usikkerhed. Og så glæder jeg mig til at tale med de andre parter i forummet FN’s verdensmål og hvordan de bedst muligt kan give mulighed for vækst samtidig med, at vi er med til at løse nogle væsentlige samfundsmæssige problemer,” siger hun.
Systematik og SMV’er
Fra den anden ende af virksomhedsskalaen kommer Peter Skou, som er bestyrelsesformand i Green Network, en medlemsbaseret rådgivnings- og uddannelsesvirksomhed med særligt fokus på de små og mellemstore virksomheder (SMV).
”Jeg kommer jo med et kommercielt sigte og vil gerne diskutere, hvordan vi kan vise, at det er en god forretning at arbejde med CSR. Vores erfaring fra Green Network er, at virksomhederne i Danmark som regel har opført sig ordentligt, men ikke talt så meget om det. Det skal de nu, og så er det vigtigt at have systemer og metoder til at måle og vise resultaterne af deres indsats. Der er mange mindre virksomheder, som med rammer og systematik kan få forretning ud af CSR – og det skal man kunne,” siger Peter Skou.
Bygge på eksisterende
DI – Dansk Industris Tine Roed repræsenterer erhvervsorganisationerne i det nye dialogforum. DI hilser det nye dialogforum velkommen, og håber, at det kan bidrage til at skabe endnu bedre rammer og udviklingsbetingelser for danske virksomheders arbejde med samfundsansvar.
”Det nye dialogforum kan understøtte noget af det arbejde vi alle gør hos erhvervsorganisationerne med at disseminere viden om, hvordan virksomheder kan arbejde strategisk med samfundsansvar. Vi har en stærk dansk tradition for samfundsansvar og danske virksomheder kan vinde endnu mere, ved at sikre at arbejdet med samfundsansvar er integreret i forretningen og forankret i ledelsen, så det skaber værdi for virksomheden og ikke blot er et add-on,” siger CSR-rådgiver Sara Krüger Falk, som CSR.dk har talt med.
Modeller for partnerskaber
Line Barfod, advokat hos Foldschack og Forchhammer og medlem af det forhenværende Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder, udtalte sig i går til Ritzau om sit bud på det nye Dialogforums arbejde. Hun lagde især vægt på arbejdet med de socialøkonomiske virksomheder, og sagde bl.a.:
”…for mig at se handler det om at få lavet modeller, som kommuner, virksomheder og boligselskaber kan bruge til at lave partnerskaber- Der er allerede stort fokus på hjælp til iværksættere, men socialøkonomiske virksomheder har et særligt behov for at blive skubbet i gang.”
I Erhvervs- og Vækstministeriets oplæg til Dialogforummets arbejde hedder det at de skal afholde rundbordssamtaler, arrangere en konference, opsamle og formidle viden, bidrage til politikudvikling og fremme engagementet i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Om og hvordan Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst kan bygge bro mellem strategisk CSR og socialøkonomi blive spændende at se. Dato for første møde er endnu ikke fastsat, men forventes at finde sted så hurtigt kalenderne tillader det.