18.04.2018  |  Samfund

Digital selvhjælp til flygtninge korter sagsbehandlingstid ned

Indhold fra partner Hvad er dette?

Rebild Kommune har gjort en stor indsats for at gøre flygtninge digitalt selvhjulpne, og det har betydet en væsentlig kortere sagsbehandlingstid.

Rebild Kommune har haft et strategisk ønske om, at flygtninge og familiesammenførte til flygtninge skal være digitalt selvhjulpne hurtigst muligt efter ankomst. Det betyder, at flygtninge selv skal være i stand til at bruge fx NemID, Jobnet, eBoks og Borger.dk

Rebil Kommunes initiativ er en del af projektet I mål med Integration, hvor Rebild Kommune sammen med 16 andre kommuner skal udvikle deres integrationsindsats med det mål at få flere flygtninge i job. Og en af vejen til det er gennem bedre brug af digitale løsninger.

”Vi ruster dem til at begå sig i det danske samfund, hvor der i dag er rigtig meget, der foregår digitalt. Mange af de flygtninge, vi har, kan i forvejen bruge smartphones, og hvis sproget ikke betragtes som en hindring i sig selv, så er de jo allerede digitalt anlagte. Så det handler om at få dem introduceret til brugerfladerne på Jobnet, Borger.dk, etc.," forklarer Mathias Dahl Cramer, projektleder i Rebild Kommune, i et nyhedsbrev.

Sagbehandling kortes ned
Målet har bl.a. været at sikre en bedre og mere effektiv kommunikation med kommunen og andre offentlige myndigheder. For kommunen - og også for flygtningene selv - har det den væsentlige fordel, at sagsbehandlingstiden bliver markant kortere med den digitale kommunikation.

”Hvis en borger har haft uretmæssigt fravær fra sprogskolen, og vi skal kommunikere via post, så kan der gå rigtig lang tid med at varsle og indhente partshøring. Der kan godt gå en måned eller to fra fraværet har fundet sted, til vi kan træffe en afgørelse. Det er alt for længe. Kommunikerer vi via digital post, kan det gå meget hurtigere, og vi er med til at fremme en ønskelig adfærd hurtigere,” siger Mathias Dahl Cramer.

For at klæde flygtninge godt på til at bruge de digitale redskaber har Rebild Kommune lavet guides på forskellellige sprog og arrangeret workshops, hvor deltagerne kan lære de digitale systemer at kende.

Mathias Dahl Cramer fortæller, at Rebild indtil videre har rigtig gode erfaringer md at gøre flygtninge mere digitalt selvhjulpne. For at andre kommuner kan lære af Rebilds erfaringer, er kommunens guides og vejledninger blevet lagt op på hjemmesiden Integrationsviden.dk, som er en hjemmeside, der samler viden og værktøjer til god integration.

Tags: Cabi

Mere fra Cabi

Cabi

http://www.cabiweb.dk/

Cabi er et nonprofit videnshus med bevilling fra Beskæftigelsesministeriet. Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for virksomheder og kommuner, der ønsker at fremme: Udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere