Diktatur har hvidvasket 18 mia. kr. gennem Danske Bank
I går kom det frem, at regimet i Aserbajdsjan har sendt milliarder gennem Danske Bank. Banken erkender sin fejl, men vil indtil videre ikke kommentere på, om det betyder noget for selskabets CSR-arbejde.
En sag om hvidvasken af penge i massivt omfang har ramt Danmarks størst bankvirksomhed, Danske Bank. Berlingske kunne således i går afsløre, at styret i Aserbajdsjan gennem en periode fra 2012 til 2014 har sendt i alt 18. mia. kr. gennem fire konti i storbankens estiske afdeling.
Læs også: Verdens største banker ser stort på fossile brændstoffer
Det fremgår af 16.000 transaktioner, som Berlingske har gennemgået sammen med blandt andet britiske The Guardian, tyske Süddeutsche Zeitung en lang række andre medier i Europa og USA. Til business.dk siger ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk, Jakob Dedenroth Bernhoft, at ”Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvaskloven med denne sag”.
CSR.dk har spurgt Head of Corporate Responsibility i Danske Bank, Dorte Eckhoff, om – og i så fald hvordan – sagen vil påvirke bankens CSR-arbejde, men hun henviser blot til koncernens pressechef, Kenni Leth, der i et skriftlig svar siger, at man ikke vil give så mange kommentarer på nuværende tidspunkt, da man dels ikke må kommentere på ”konkrete kundehenvendelser”, og man derudover er ”i gang med egne undersøgelser”, som man gerne vil have overstået, før man udtaler sig yderligere.
”Vi har ikke været gode nok”
I stedet peger han på den generelle kommentar, som banken har givet via chefjurist Flemming Pristed, der bl.a. slår fast, at ”vores filial i Estland ikke var gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask eller andre ulovlige aktiviteter”.
Videre understreger han, at man ”samarbejder fuldt ud med myndighederne, da vi alle har en fælles interesse i at bekæmpe hvidvask og andre ulovlige aktiviteter”. I tråd med Kenni Leths svar forklarer han, at banken er ”i gang med at genbesøge forholdene i Estland i perioden op til 2014. Der er tale om flere forskellige undersøgelser, der har til formål at afklare, hvad der foregik i perioden og at lære af det”.
Til Ritzau siger erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K), at Danske Bank "groft [har] forsømt sit ledelsesansvar" i sagen, og at den i hans optik viser, at Danske Bank ikke har taget udfordringen med hvidvask alvorligt nok.
"Jeg kan undre mig over, at man har ladet det her passere. Og jeg er rystet over det, fordi det er så mange milliarder kroner, der er kommet igennem en dansk bank, uden at man har noteret det. Det er meget kritisabelt", siger Brian Mikkelsen.
Ledelsen har handlet ansvarligt
Ifølge bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull, er det dog lidt for nemt at gå direkte efter Danske Banks ledelse, som han mener handlede ansvarligt i sagen.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at ledelsen i Danske Bank anmelder det til myndighederne med det samme, da de opdager, hvad der er sket i den estiske afdeling. Men de må ikke fortælle, at de her anmeldt det på grund af deres tavshedspligt, for så bryder de rent faktisk loven, og det kan give en bøde”, siger Lars Krull til DR og fortsætter:
”En sådan sag er så slem, at alle medarbejdere i en bank kryber til korset med det samme, og anmelder det, når det bliver opdaget”.
Læs også: Partnerskab giver hjemløse finansiel frihed
Regimet i Aserbajdsjan, der har karakter af et diktatur, er berygtet for omfattende korruption, brud på menneskerettighederne og undertrykkelse af ytringsfriheden, hvilket hvidvaskningssagen har været til at understrege. Ifølge DR er den internationale journalistorganisation OCCPR, som Berlingske har delt materialet med, blevet blokeret for landets borgere.
-AK