Din næste strategi skal handle om biodiversitet

Flere mener, at biodiversitetskrisen er større og mere alvorlig end klimakrisen. De første store virksomheder er begyndt at melde deres strategier og prinicipper ud.

02.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Biodiversitet er den næste store krise. Ifølge mere end 500 eksperter i 50 lande, er jordens øko-systemer så pressede, at vi står over for udryddelsen af op mod en million arter – dyr og planter – og massiv migration af mennesker på flugt fra uddød natur.  Det er også økonomisk en stor trussel, da man har vurderet, at der er risiko for at erhvervslivet mister 44.000 milliarder dollar, som er over halvdelen af det globale BNP, ved et større biodiversitetstab.

Biodiversitets- og klimakrisen er nært forbundne, om end klimaforandringernes betydning for biodiversiteten er mindre, end man måske skulle tro. Ifølge en nyligt udgivet rapport fra World Economic Forum, The Future of Nature and Business, har klimaet ansvaret for 11-16 procent af biodiversitetstabet. Og om end den andel er stigende, er der stadig 85 procent af krisen, som har andre årsager. 

Tre helt centrale områder
World Economic Forum fastslår, at der er tre områder, som det er helt centralt at arbejde med for at modvirke biodiversitetstabet. Tilsammen udgør de en tredjedel af den globale økonomi, skaber to tredjedele af alle jobs og har det største potentiale for både forretning og forandring. Det er: 

  • Fødevarer inklusive brugen af landarealer og verdenshavene,
  • Infrastruktur og det byggede miljø, samt
  • Minedrift og energi 

World Economic Forums rapport når frem til 15 systemiske forandringer inden for de tre områder, som kan gøre hele forskellen i biodiversitetskrisen, og som samtidig kan generere forretningsmuligheder for op mod 10.000 milliarder dollar og skabe 395 millioner jobs inden 2030. Det handler om regenerativt landbrug til lands og til havs, om nye arbejdsformer, hvor delekontorer gør, at man kan reducere byernes udvidelse I Europa med et område på størrelse med Belgien, og om jobs forbundet med genanvendelse og genbrug af materialer.

Virksomhederne skal på banen igen
World Economic Forum slår fast, at denne indsats og omstilling ikke bliver billig. De konstaterer samtidig, at i betragtning af at alle lande kæmper med coronakrisen, så vil der skulle forholdsvist meget både pres og indsats til udover det politiske niveau. Og så falder snakken på virksomhederne. 

Det er endnu ikke voldsomt mange virksomheder, der har etableret egentlige biodiversitetsstrategier, men de første, store planer er dukket op. 

Microsoft lancerede i april måned en strategi for biodiversitet, i hvilken deres arbejde vil være guidet af fire principper: 

  • Anvend data og digital teknologi. Vi kan ikke løse et problem, hvis vi ikke vi forstår problemet fuldt ud. Netop derfor ønsker vi at samle klima- og miljødata fra hele verden og aktivere disse data gennem computing og machine learning i den nye Planetary Computer.
  • Understøt samarbejdspartnere og kunder i hele verden. Vi vil bruge den nye computer til at udvikle og bruge digital teknologi, som hjælper vores samarbejdspartnere og kunder til at forbedre deres egne beslutninger vedrørende klima- og miljøtiltag.
  • Brug vores stemme i den offentlige debat. Vi vil bakke op om og være fortalere for politiske indsatser, som tager hånd om økosystemer på både nationalt og globalt niveau.
  • Tag ansvar for vores eget aftryk. Vi vil tage ansvar for de påvirkninger af økosystemet, som vores direkte virke medfører ved inden 2025 at beskytte mere landareal end vi forbruger.

Unilever meldte i juni måned ud, at de ville oprette "Climate & Nature Fund" med en milliard euro (7,5 mia. kr.) til uddeling og investering i de næste ti år. De skal finansiere nye initiativer som f.eks.: 

  • En afskovningsfri forsyningskæde inden 2023 - som vil ske gennem øget sporbarhed og gennemsigtighed ved at bruge satellitovervågning, geolokalisering og blockchain. 
  • Genopretning af natur ved at øge den lokale biodiversitet, gendanne jordens sundhed og sikre vandbeskyttelse og adgang til vand. Det kræver uddannelse af en ny generation af landmænd og Unilever indfører derfor et regenerativt landbrugskodeks for alle leverandører. 
  • Vandbesparelsesprogrammer i mere end 100 lokalsamfund før 2030, hvor planen er at opbygge en model i samarbejde med nøgleleverandører, så de også afvikler lignende programmer. 

Flere amerikanske virksomheder arbejder med regenerative principper for landbrugsprodukter i deres forsyningskæde. 

  • Danone har afsat 20 millioner dollar til at hjælpe landbrug i Nordamerika med at implementere regenerative metoder.
  • General Mills har en 2030-målsætning om at fremme regenerativ praksis på en million acres. 
  • Timberland vil i 2030 kun benytte regenrativt læder, bomuld, uld og sukkerør.

World Economic Forums rapport, The Future of Nature and Business, kan hentes her. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart