02.03.2022  |  Klima, miljø og energi

DTU ekspert efter ny IPCC rapport: Danmarks fokus skal være på oversvømmelser

Klimatilpasning skal op i tempo i følge rapporten fra FN's klimapanel, som udkom mandag i denne uge. For Danmark bør det primært handle om oversvømmelser og give anledning til at genoverveje byudvikling nær vandet.

Den nyeste IPCC-rapport har både fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne og på de muligheder, der er for tilpasning til de kommende ændringer i klimaet. I Danmark er den største klimatrussel oversvømmelser på grund af den øgede vandstand i havene, der vil påvirke mange af vores kyststrækninger.

I forhold til de nuværende tilpasninger til klimaændringerne peger rapporten på et par væsentlige opmærksomhedspunkter. For det første er en del af de eksisterende globale tiltag ikke tilstrækkelige i forhold til de store ændringer, vi kommer til at opleve som følge af klimaforandringerne. Det skyldes blandet andet, at tidshorisonten i mange af løsningernes perspektiv er for kort og ikke har et tilstrækkeligt bredt sigte. Med andre ord betyder det, at vi i øjeblikket i nogle sammenhænge direkte øger menneskers, naturens og samfundets sårbarhed i forhold til de klimaændringer, vi kommer til at skulle leve med i fremtiden.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor i klimatilpasning, nedbør og oversvømmelse ved DTU, uddybede ved præsentationen af rapporten disse budskaber i lyset af danske forhold.

”I Danmark har vi længe kun været fokuseret på reduktioner af CO2 og andre klimagasser, når vi har talt om klimaændringer. Men vi er nødt til i langt højere grad også at have fokus på at tilpasse samfundet til de ændringer af klimaet, vi har set og er sikre på, vi vil opleve i fremtiden. For det vil påvirke vores dagligdag, vores økonomi, samt vores natur og miljø. Ved at tænke langsigtet kan vi afbøde de værste konsekvenser og faktisk også mindske udledningen af drivhusgasser”.

Gentænk byudvikling og prioriter indsatsen
I Danmark udgør stigende havvand den største trussel på baggrund af klimaændringerne. IPCC påpeger bl.a., at tiltag i forbindelse med havvandsstigninger bør ske med udgangspunkt i så store geografiske områder, at de bliver rationelle. I Danmark har dette arbejde hidtil været forankret i kommunerne, men bør snarere ske på regionalt, nationalt eller internationalt plan.

”Efter min opfattelse er det åbenlyst, at Danmark har områder, hvor vi er nødt til at prioritere beskyttelsen af de mange værdier, der befinder sig der. For eksempel har man igennem de sidste årtier udviklet mange store byområder i lavtliggende områder, tæt på havets overflade. Nogle af disse områder har opnået en status som ’too big to fail’,” siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

”Men i resten af landet bør vi overveje, om eksempelvis de mange forladte havneområder alle skal omdannes til ny by med attraktive boliger og kulturinstitutioner, som det sker i stor udstrækning i øjeblikket. Disse områder vil kræve beskyttelse i form af diger og derved skabes en ond cirkel mellem byudvikling og beskyttelse med diger”.

Ifølge Karsten Arnbjerg-Nielsen vil det i stedet være fornuftigt at diskutere andre muligheder. Det kunne eksempelvis være, at man bevidst vælger at flytte de cen-trale dele af byen til mere sikre områder og udnytter de tidligere havne til aktivite-ter, der er mere kortsigtede eller robuste over for oversvømmelser. Det kunne være områder med bynatur, hvorved områdets biodiversitet øges.

”Sådanne diskussioner bør fremover i højere grad indgå i udviklingen af de kystnære områder af Danmark, men det kræver en langsigtet indsats,” siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

I øjeblikket stiger havvandet globalt med 3,7 mm om året – det lyder måske ikke af så meget, men det betyder, at vandet er steget mere de sidste 15 år, end det gjorde fra vikingetiden og frem til år 1900. Og forventningen er, at stigningen vil fortsætte og måske endda øges de næste 200-400 år.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere