DTU ekspert efter ny IPCC rapport: Danmarks fokus skal være på oversvømmelser

Klimatilpasning skal op i tempo i følge rapporten fra FN's klimapanel, som udkom mandag i denne uge. For Danmark bør det primært handle om oversvømmelser og give anledning til at genoverveje byudvikling nær vandet.

Sønderborg Havn efter usædvanlig høj vandstand i marts 2020. Foto: Arkiv.

02.03.2022

CSR.dk

Den nyeste IPCC-rapport har både fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne og på de muligheder, der er for tilpasning til de kommende ændringer i klimaet. I Danmark er den største klimatrussel oversvømmelser på grund af den øgede vandstand i havene, der vil påvirke mange af vores kyststrækninger.

I forhold til de nuværende tilpasninger til klimaændringerne peger rapporten på et par væsentlige opmærksomhedspunkter. For det første er en del af de eksisterende globale tiltag ikke tilstrækkelige i forhold til de store ændringer, vi kommer til at opleve som følge af klimaforandringerne. Det skyldes blandet andet, at tidshorisonten i mange af løsningernes perspektiv er for kort og ikke har et tilstrækkeligt bredt sigte. Med andre ord betyder det, at vi i øjeblikket i nogle sammenhænge direkte øger menneskers, naturens og samfundets sårbarhed i forhold til de klimaændringer, vi kommer til at skulle leve med i fremtiden.

Karsten Arnbjerg-Nielsen, der er professor i klimatilpasning, nedbør og oversvømmelse ved DTU, uddybede ved præsentationen af rapporten disse budskaber i lyset af danske forhold.

Professor Karsten Arnbjerg-Nielsen har siden 2008 arbejdet med ekstremregn og oversvømmelser i Danmark. Foto: DTU.

”I Danmark har vi længe kun været fokuseret på reduktioner af CO2 og andre klimagasser, når vi har talt om klimaændringer. Men vi er nødt til i langt højere grad også at have fokus på at tilpasse samfundet til de ændringer af klimaet, vi har set og er sikre på, vi vil opleve i fremtiden. For det vil påvirke vores dagligdag, vores økonomi, samt vores natur og miljø. Ved at tænke langsigtet kan vi afbøde de værste konsekvenser og faktisk også mindske udledningen af drivhusgasser”.

Gentænk byudvikling og prioriter indsatsen
I Danmark udgør stigende havvand den største trussel på baggrund af klimaændringerne. IPCC påpeger bl.a., at tiltag i forbindelse med havvandsstigninger bør ske med udgangspunkt i så store geografiske områder, at de bliver rationelle. I Danmark har dette arbejde hidtil været forankret i kommunerne, men bør snarere ske på regionalt, nationalt eller internationalt plan.

”Efter min opfattelse er det åbenlyst, at Danmark har områder, hvor vi er nødt til at prioritere beskyttelsen af de mange værdier, der befinder sig der. For eksempel har man igennem de sidste årtier udviklet mange store byområder i lavtliggende områder, tæt på havets overflade. Nogle af disse områder har opnået en status som ’too big to fail’,” siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

”Men i resten af landet bør vi overveje, om eksempelvis de mange forladte havneområder alle skal omdannes til ny by med attraktive boliger og kulturinstitutioner, som det sker i stor udstrækning i øjeblikket. Disse områder vil kræve beskyttelse i form af diger og derved skabes en ond cirkel mellem byudvikling og beskyttelse med diger”.

Ifølge Karsten Arnbjerg-Nielsen vil det i stedet være fornuftigt at diskutere andre muligheder. Det kunne eksempelvis være, at man bevidst vælger at flytte de cen-trale dele af byen til mere sikre områder og udnytter de tidligere havne til aktivite-ter, der er mere kortsigtede eller robuste over for oversvømmelser. Det kunne være områder med bynatur, hvorved områdets biodiversitet øges.

”Sådanne diskussioner bør fremover i højere grad indgå i udviklingen af de kystnære områder af Danmark, men det kræver en langsigtet indsats,” siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

I øjeblikket stiger havvandet globalt med 3,7 mm om året – det lyder måske ikke af så meget, men det betyder, at vandet er steget mere de sidste 15 år, end det gjorde fra vikingetiden og frem til år 1900. Og forventningen er, at stigningen vil fortsætte og måske endda øges de næste 200-400 år.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle