09.08.2016  |  Klima, miljø og energi

Earth Overshoot Day: Fra nu af bruger vi mere end vores planet kan genskabe

Hvert år beregner Global Footprint Network, hvornår menneskeheden begynder at bruge flere af jordens ressourcer, end vores klode kan regenerere på et år. Igen i år faldt den triste dag tidligere end nogensinde.

Siden år 2006 har den internationale tænketank Global Footprint Network hvert år beregnet den såkaldte Earth Overshoot Day – dagen hvor menneskehedens årlige forbrug af vores hjemplanets ressourcer overstiger den mængde ressourcer, Jorden kan regenerere inden året er omme.

Det gælder ressourcer som fisk, træ, korn, bomuld og ikke mindst vores høje CO2-udslip, der med længder overstiger den mængde vores oceaner og skove kan absorbere. Forbruget er så stort, at det estimeres til at svare til 1,6 Jordkloders årlige ressourcegenerering. Det betyder kort sagt, at vi langsomt opbruger Moder Jords ressourcer – og det går kun den gale vej.

I år er dagen faldet tidligere på året end nogensinde før, nemlig den 8. august. Det er fem dage tidligere end sidste år.

Det går ikke i den grønne retning – men der er lyspunkter
Det er beregnet af Global Footprint Network, at vi allerede begyndte overforbruget af Jordens naturligt budgetterede midler i 70’erne. Siden har vi kun rykket os længere væk fra at overholde ressourcekvoten. I år falder dagen som nævnt fem dage tidligere end sidste år, og for ti år siden tippede forbruget først over mere end halvanden måned senere.

Selvom Earth Overshoot Day bevæger sig længere og længere mod januar, er en positiv kendsgerning, at bevægelsen foregår langsommere for hvert år. I år er dagen således rykket en dag mindre tilbage i kalenderåret end sidste år.

Det forventes dog alligevel, at vi når et forbrug, der svarer til to jordkloders årlige ressourcekapacitet i år 2030.  

Læs også: Blødende vegetarburger er godt nyt for klimaet

Læs meget mere om Global Footprint Network og Earth Overshoot Day her.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere