27.03.2020 | Klima, miljø og energi
Eksperter til regeringen: Klimaløsninger bør ikke sektoropdeles
Når politikerne skal til at forhandle klimaløsninger, sker det gradvist og opdelt i sektorer. Det er den forkerte rækkefølge at gøre det i, mener eksperter.
Klimarådet og regeringens 13 klimapartnerskaber er ved at være færdige med at udarbejde deres forslag til regeringen, og det betyder, at politikerne på baggrund af forslagene skal til at lave en klimahandlingsplan.
Læs også: Klimapartnerskabernes anbefalinger: Mange gode ideer, men ikke de mest effektive
Den foreløbige klimahandlingsplan for 2020 skal omfatte sektorstrategier fra landbrug, transport, energi, byggeri og industri.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) forsikrer, at man på trods af den nuværende corona-situation vil forsøge at fortsætte forhandlingerne i videst omfang muligt.
En række klimaeksperter peger nu på, at klimaudfordringen ikke bør løses en sektor ad gangen til at starte med, men at der først skal forhandles tværgående løsninger, da mange af sektorerne er afhængige af hinanden.
Fokus på tværgående løsninger
”Jeg vil foreslå regeringen og dens eksperter at have en overordnet masterplan på plads, inden man går i gang med at forhandle med sektorerne. En plan, hvor man har fokus på, hvilke teknologier der skal bidrage med hvad i energisystemet – herunder hvor meget biomasse vi vil bruge – og hvordan man kan integrere el, varme og transport så meget som muligt”, siger professor i energiplanlægning Henrik Lund til ingeniøren.dk.
Også Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito, mener, at det er vigtigt at starte med at holde fokus på tværgående løsninger.
For eksempel skal mange af sektorerne bruge den samme overskydende vindkraft.
Læs også: Små og mellemstore virksomheder skal ind i klimakampen
”Tværgående elementer kunne for eksempel være: Hvor hurtigt kan vi udvikle og udrulle CCS-løsninger, hvor meget biomasse kan vi klimamæssigt bruge, og hvordan skal vi prioritere den, og hvordan skal den vedvarende energi og elsystemet udbygges – og så kan man med de ting aftalt færdiggøre sektoraftalerne”, siger han til ingeniøren.dk.
- SMF
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.