27.03.2020 | Klima, miljø og energi
Eksperter til regeringen: Klimaløsninger bør ikke sektoropdeles
Når politikerne skal til at forhandle klimaløsninger, sker det gradvist og opdelt i sektorer. Det er den forkerte rækkefølge at gøre det i, mener eksperter.
Klimarådet og regeringens 13 klimapartnerskaber er ved at være færdige med at udarbejde deres forslag til regeringen, og det betyder, at politikerne på baggrund af forslagene skal til at lave en klimahandlingsplan.
Læs også: Klimapartnerskabernes anbefalinger: Mange gode ideer, men ikke de mest effektive
Den foreløbige klimahandlingsplan for 2020 skal omfatte sektorstrategier fra landbrug, transport, energi, byggeri og industri.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) forsikrer, at man på trods af den nuværende corona-situation vil forsøge at fortsætte forhandlingerne i videst omfang muligt.
En række klimaeksperter peger nu på, at klimaudfordringen ikke bør løses en sektor ad gangen til at starte med, men at der først skal forhandles tværgående løsninger, da mange af sektorerne er afhængige af hinanden.
Fokus på tværgående løsninger
”Jeg vil foreslå regeringen og dens eksperter at have en overordnet masterplan på plads, inden man går i gang med at forhandle med sektorerne. En plan, hvor man har fokus på, hvilke teknologier der skal bidrage med hvad i energisystemet – herunder hvor meget biomasse vi vil bruge – og hvordan man kan integrere el, varme og transport så meget som muligt”, siger professor i energiplanlægning Henrik Lund til ingeniøren.dk.
Også Christian Ibsen, direktør i den grønne tænketank Concito, mener, at det er vigtigt at starte med at holde fokus på tværgående løsninger.
For eksempel skal mange af sektorerne bruge den samme overskydende vindkraft.
Læs også: Små og mellemstore virksomheder skal ind i klimakampen
”Tværgående elementer kunne for eksempel være: Hvor hurtigt kan vi udvikle og udrulle CCS-løsninger, hvor meget biomasse kan vi klimamæssigt bruge, og hvordan skal vi prioritere den, og hvordan skal den vedvarende energi og elsystemet udbygges – og så kan man med de ting aftalt færdiggøre sektoraftalerne”, siger han til ingeniøren.dk.
- SMF
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.