08.01.2015  |  Klima, miljø og energi

Elbiler giver penge i kommunekassen

Ny analyse viser gevinsten ved, at kommunale biler kører fossilfrit. Der er både penge og CO2 at spare i stor stil.

Hvis kommunerne skiftede deres benzin- eller dieselbiler ud med elbiler, ville det give renere luft til borgerne, men også flere penge til at dele ud til for eksempel børn og ældre.

Læs også: Politikerne skal speede op på elbiler

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det viser en ny analyse af potentialet for omstilling til elbiler i kommuner, som COWI har lavet for Region Hovedstaden.

Analysen kortlægger antallet af biler og deres køremønstre i 11 kommuner i regionen, og den viser, at der årligt kan spares i alt 1,6 millioner kroner og 287,5 tons CO2, hvis ansatte som eksempelvis hjemmehjælpere og pædagoger i stedet kørte i elbiler.

"Det viser det store potentiale, som kan komme borgernes sundhed og pengepung til gode, hvis kommunerne går foran i omstillingen til grøn transport. Vi har sammen lavet en fælles regional klimastrategi for at støtte udbredelsen af grønne transportformer og realisere den politiske målsætning om at blive en førende elbilregion. Så nu er det bare med at klø på for kommunerne", siger Jens Mandrup (SF), formand for Region Hovedstadens miljø- og trafikudvalg.

Klimastrategien har som målsætning, at 25 procent af den offentlige bilpark i hovedstadsregionen skal være klimavenlig.

Forskel fra kommune til kommune
Incitamentet for at skifte bilparken ud med elbiler varierer fra kommune til kommune, viser analysen.

Hovedpunkter fra analysen

  • Mere end 25 procent af kommunernes biler kan omstilles til elbiler enten med økonomisk gevinst eller uden at føre til ekstra udgifter.
  • Knap 50 procent af kommunernes biler kan teknisk set omstilles til elbiler og kan derfor bidrage med CO2-gevinster.
  • Regionsrådet har afsat 16,5 mio. kr. i årene 2013-2016 til at realisere målsætningen ’Region Hovedstaden som førende elbilregion’. 

Dragør har kun 31 kommunale biler, men ved at udskifte ti af dem med elbiler, kan der både spares en god portion penge og 26 tons CO2 årligt. I Gladsaxe Kommune kan over 100 ud af 147 kommunale biler udskiftes til elbiler uden ekstra totalomkostninger og spare miljøet for 147,3 tons CO2 om året.

"I Region Hovedstadens elbilsekretariat Copenhagen Electric står vi klar til at hjælpe kommunerne med omstilling til elbiler via videndeling og samarbejde. Elbiler bliver tit afvist med begrundelsen om, at de ikke kan køre langt nok på en opladning. Men analysen viser, at langt de fleste kommunale ture er under 100 km i løbet af en dag, og i de tilfælde er elbilen ofte et oplagt alternativ", siger sekretariatsleder Kåre Albrechtsen fra Copenhagen Electric.

Læs også: Tocifret millionbeløb til grøn kørsel

For hver kommune er der i analysen lavet en handlingsplan, der giver et samlet overblik over de økonomiske og miljømæssige gevinster samt omkostninger ved omstilling til elbiler.

- JKK 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere