08.01.2015 | Klima, miljø og energi
Elbiler giver penge i kommunekassen
Ny analyse viser gevinsten ved, at kommunale biler kører fossilfrit. Der er både penge og CO2 at spare i stor stil.
Hvis kommunerne skiftede deres benzin- eller dieselbiler ud med elbiler, ville det give renere luft til borgerne, men også flere penge til at dele ud til for eksempel børn og ældre.
Læs også: Politikerne skal speede op på elbiler
Det viser en ny analyse af potentialet for omstilling til elbiler i kommuner, som COWI har lavet for Region Hovedstaden.
Analysen kortlægger antallet af biler og deres køremønstre i 11 kommuner i regionen, og den viser, at der årligt kan spares i alt 1,6 millioner kroner og 287,5 tons CO2, hvis ansatte som eksempelvis hjemmehjælpere og pædagoger i stedet kørte i elbiler.
"Det viser det store potentiale, som kan komme borgernes sundhed og pengepung til gode, hvis kommunerne går foran i omstillingen til grøn transport. Vi har sammen lavet en fælles regional klimastrategi for at støtte udbredelsen af grønne transportformer og realisere den politiske målsætning om at blive en førende elbilregion. Så nu er det bare med at klø på for kommunerne", siger Jens Mandrup (SF), formand for Region Hovedstadens miljø- og trafikudvalg.
Klimastrategien har som målsætning, at 25 procent af den offentlige bilpark i hovedstadsregionen skal være klimavenlig.
Forskel fra kommune til kommune
Incitamentet for at skifte bilparken ud med elbiler varierer fra kommune til kommune, viser analysen.
Hovedpunkter fra analysen
- Mere end 25 procent af kommunernes biler kan omstilles til elbiler enten med økonomisk gevinst eller uden at føre til ekstra udgifter.
- Knap 50 procent af kommunernes biler kan teknisk set omstilles til elbiler og kan derfor bidrage med CO2-gevinster.
- Regionsrådet har afsat 16,5 mio. kr. i årene 2013-2016 til at realisere målsætningen Region Hovedstaden som førende elbilregion.
Dragør har kun 31 kommunale biler, men ved at udskifte ti af dem med elbiler, kan der både spares en god portion penge og 26 tons CO2 årligt. I Gladsaxe Kommune kan over 100 ud af 147 kommunale biler udskiftes til elbiler uden ekstra totalomkostninger og spare miljøet for 147,3 tons CO2 om året.
"I Region Hovedstadens elbilsekretariat Copenhagen Electric står vi klar til at hjælpe kommunerne med omstilling til elbiler via videndeling og samarbejde. Elbiler bliver tit afvist med begrundelsen om, at de ikke kan køre langt nok på en opladning. Men analysen viser, at langt de fleste kommunale ture er under 100 km i løbet af en dag, og i de tilfælde er elbilen ofte et oplagt alternativ", siger sekretariatsleder Kåre Albrechtsen fra Copenhagen Electric.
Læs også: Tocifret millionbeløb til grøn kørsel
For hver kommune er der i analysen lavet en handlingsplan, der giver et samlet overblik over de økonomiske og miljømæssige gevinster samt omkostninger ved omstilling til elbiler.
- JKK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.