19.03.2015  |  Klima, miljø og energi

Elektrisk asfalt skal lade elbiler

Svenske forskere er klar med en løsning på den besværlige opladning af elbiler: Elektrisk asfalt skal muliggøre opladning under kørslen.

En af de store hindringer for udbredelsen af elbiler, kan snart være en saga blot. Det skriver det svenske Motor Magasinet.

Læs også: Danskerne er imod afgifter på elbiler

For mens det i dag kan være en udfordring at planlægge opladningen af batteriet i en elbil, forskes der nu i elektrisk asfalt, så bilen samler el under kørslen. Forskere ved Den Kongelige Tekniske Højskole (KTH) i Stockholm mener således, at det er en realitet inden for 5-6 år.

Og der er ikke tale om elektriske spor, som kendes fra jernbanenettet.

”Vores forskning handler ikke om elektriske veje i form af spor eller skinner, men at alt er indlejret i asfalten”, siger Nicole Kringos, universitetslektor og videnskabelig leder ved KTH.

Induktion anvendes
De svenske forskere ser induktion som en sandsynlig måde at oplade bilbatteriet på, hvor bilen bliver opladet gennem et trådløst magnetisk felt – også kendt som induktion. Den teknologi eksisterer for så vidt allerede, og de såkaldte eRoads er altså ikke så utopisk, vurderer forskerne. Alligevel er der en række udfordringer, forklarer Nicole Kringos.

”Elektricitet transmitteres gennem et elektromagnetisk felt. Så vi er nødt til at bruge et stabilt asfaltmateriale, der ikke forstyrrer på vejene og som tager hensyn til faktorer som sne”, siger Nicole Kringos.

Læs også: DSV-topchef: Grønt transportudspil fra regeringen er positivt

De svenske forskere er endnu ikke klar med et bud på, hvad det vil koste at omlægge vejnettet, men understreger, at forskningssiden inden for få år vil være helt på plads.

-JPN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere