EN STILLE GRØN INDKØBSREVOLUTION ER RULLET IND OVER KØBENHAVN

Er det udelukkende fordyrende at stille krav om miljøvenlige produkter, eller kan grønne indkøb være omkostningseffektive og samtidig bidrage til at nå strategiske mål?

03.07.2017

CSR.dk

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

I Københavns Kommune står bæredygtighed højt på den politiske dagsorden. Men hvor de grønne visioner starter hos politikerne i Borgerrepræsentationen, så er det kommunens indkøbere, jurister, miljørådgivere og øvrige embedsmænd, der skal gøre ambitionerne til praktiske og prisbeviste løsninger. Og det er de efterhånden blevet rigtig gode til.

Københavns Kommune formulerede i 2009 en vision om, at kommunen i 2025 skal være verdens første CO2-neutrale by. Det sætter høje krav til kommunens udbud, der skal sikre indkøb af mere miljø- og klimavenlige produkter og services, som bidrager til et mindre energiforbrug og at byen kan blive CO2-neutral.

”Hvis vi skal reducere vores energiforbrug og være CO2-neutrale, så skal vi stille de nødvendige krav i udbuddene. På den måde har vores grønne indkøbsdagsorden ophæng i en større politisk vision. Det er også en af grundene til, at det har en større styrke. Det er ikke bare miljø for miljøets skyld, men fordi vi skal nå et politisk mål, som der er politisk støtte til”, fortæller Ole Vissing, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Borgerrepræsentationen har aktivt prioriteret grønne indkøb ved at indmelde sig i Partnerskab for Grønne Offentlige Indkøb. I partnerskabet formuleres en række grønne indkøbskriterier, som København har forpligtet sig til at opfylde.

I mange år var det grønne indkøbsområde knyttet op på andre politiske dagsordener såsom miljøledelsessystemer og mål om økologisk mad i kommunens køkkener. Alt imens har embedsværket arbejdet målrettet og vedvarende for grønnere indkøb, velvidende at de grønne indkøb er vejen til at nå politikernes miljø- og klimamæssige målsætninger.

De grønne indkøb har dog på det seneste fået fornyet politisk opmærksomhed. Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget en indkøbspolitik med CSR krav, og der meldes i øjeblikket om en øget politisk interesse for miljømærker, renere transport og udfasning af mikroplast.

Indkøbene skal være “state of the art” 

Miljø- og klimaområdet er i rivende udvikling. De produkter og services, der er tilgængelige på markedet, effektiviseres og gøres konstant mere miljø- og klimavenlige. Det indebærer, at de miljøkrav, der kan stilles i offentlige udbud, hele tiden udvides. For at sikre, at kommunens indkøb er på forkant med udviklingen, har København vedtaget et indkøbsparadigme for miljø- og klimakrav.

Indkøbsparadigmet indeholder opdaterede og obligatoriske miljø –og klimakrav på forskellige indkøbsområder og fungerer derved som en retningslinje for de medarbejdere, der arbejder med udbud.

”Grundstenen er, at vi har et paradigme, “state of the art”, som vi hele tiden opdaterer. Paradigmet indeholder de miljø- og klimakrav, som kommunen som minimum skal stille samt forslag til supplerende krav. På miljøområdet er det rigtig svært for store organisationer at finde ud af, hvad man kan stille af krav – for det ændrer sig hele tiden. Derfor er paradigmet et genialt værktøj.”, siger Ole Vissing.

Kommunen har nedsat et rådgivningsteam, Team Grønne Indkøb, på fire mand (2,7 årsværk), der hjælper samtlige forvaltninger i Københavns Kommune med at stille ambitiøse miljø- og klimakrav i deres udbud, og deres første opgave har været at gøre reklame for sig selv internt i organisationen.

”Min fornemste rolle er at synliggøre, at vi er der. I starten vidste de andre forvaltninger ikke, at de kunne trække på os. Vi kan rent faktisk hjælpe alle dem, der arbejder med udbud, og vi forsøger også at udfordre dem, så de stiller lidt flere miljø- og klimakrav, end hvad de umiddelbart selv tror, de kan.” siger Ole Vissing.

Men hvad koster det at stille miljø- og klimakrav?

Det kan uden tvivl være dyrere at være bæredygtig, men omvendt kan miljø- og klimakrav også bidrage til besparelser, fordi miljøvenlige produkters driftsomkostninger indimellem er lavere. Det er ofte svært at gennemskue, hvad det koster at stille miljøkrav, og der er sjældent et entydigt svar. Den største udfordring, når der skal stilles ambitiøse miljø- og klimakrav, er derfor omkostningshensyn. Københavns Kommune har, foruden sin grønne vision, nemlig en ambition om at spare 10% i kroner og øre på sine udbud. Det betyder, at de grønne krav altid skal vejes op mod økonomiske hensyn.

”Det kan godt være, at økonomiafdelingen har en plan om, at vi skal spare penge, men vi har en plan om, at vi skal spare energi og CO2 udledning. På den måde forsøger vi at spille miljø- og klimahensyn ind, som Borgerrepræsentationen også har besluttet. Vi skal hele tiden forsøge at veje de her ting op imod hinanden, og det er selvfølgelig balancen”, siger Ole Vissing.

Team Grønne Indkøb forsøger også at påvirke de respektive forvaltninger på andre områder, hvor København gerne vil være forgangskommune. Et eksempel på det er, at København har opnået 88% økologi i deres offentlige køkkener.

Et godt råd: Stjæl
Som Danmarks største by har København en enestående volumen, som i modsætning til mange andre steder frigiver ressourcer til eksempelvis at etablere rådgivningsteamet, der kan arbejde med grønne indkøb på tværs af forvaltningerne. Det er de færreste kommuner, der har lignende ressourcer til rådighed. Så Ole Vissings råd til de kommuner, som ikke har ressourcerne, men viljen til at gennemføre grønne indkøb, er at ’stjæle’ ideer og udbudsmateriale fra de ”grønne” indkøbskommuner såvel som fra Københavns grønne indkøbsparadigme.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart