Energieffektivisering: Hvorfor halter indsatsen og hvor ligger løsningerne?

Virksomhedsalliancer presser på for at få øget fokus på energieffektivisering – med god grund. For på trods af potentialet står disciplinen stadig i skyggen af etablering og overgang til vedvarende energi.

Foto: Flickr.

20.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke til diskussion: Energieffektivisering er den hurtigste og billigste måde at reducere energiomkostninger og CO2-udledninger på.

”Vi kalder det “the first fuel” og det bør ligge allerforrest i indsatsen i alle sektorer, siger det Internationale Energiagenturs (IEA) chef for energieffektivitet, Kevin Lane, i en rapport om energieffektive løsninger i industrien.
 
Hurtigst og billigst er ikke uvæsentligt i det, det respekterede magasin ”Foreign Affairs” i begyndelsen af 2023 kaldte ”Energiusikkerhedens tidsalder”. Oven i det kan man lægge klimakrisen, som fører til mange nye krav. F.eks. vedtog EU i sommeren 2023 et nyt energieffektiviseringsdirektiv, der pålægger medlemslandene inden for to år at implementere ny lovgivning, der kan reducere EU’s samlede el- og varmeforbrug med knap 12 procent i 2030.

Alligevel er energieffektivitet den grønne omstillings oversete barn. Nok til at der både nationalt og internationalt er etableret interesseorganisationer, som involverer virksomheder, skaber og deler viden og presser på for at få energieffektivitet længere op på den politiske dagsorden.

Hvorfor halter det med at bruge den bedst løsning?
En rapport udarbejdet af ABB og St Gallen Universitet i 2022 undersøgte, hvad der driver og forhindrer fokus på energieffektivitet i industrivirksomheder. Gennem 44 interviews og 182 deltagere i et kvantitativt survey kunne man konkludere, at virksomhedernes arbejde med energieffektivitet er motiveret af: lovkrav, besparelser, personlig motivation, brand og omdømme, kundeforventninger og nye forretningsmuligheder. Sammer rapport når desuden frem til de mest oplagte metoder til at opnå effektiviseringsgevinster. De er: fokus på udstyr gennem indkøb af nyt, tilpastning eller opgradering af gammelt eller procesoptimering eller øget brug af digitale løsninger.

Undersøgelsen viser også, at hovedparten af virksomhederne inklusiv deres øverste ledelse anerkender, at det er relevant at arbejde med energieffektivitet og sætte ambitiøse mål for indsatsen. Men trods dette er resultaterne af arbejdet jævnligt et stykke vej fra forventningerne, pga. især fire barrierer:

  1. Mangel på dokumenteret viden om muligheder
    Man mangler viden om, hvad der er teknologisk muligt, og der er for få gode data til at vurdere mulige indsatser i forhold til hinanden. Det resulterer i, at investeringsbeslutninger bliver taget på baggrund af mavefornemmelser og at mere synlige prestigeprojekter med lav risiko ofte bliver valgt frem for mindre synlige projekter med højere risiko – men ofte også langt højere effektiviseringspotentiale. Hovedforklaringen i denne situation er, at der mangler data og hertil god databehandling. Det skyldes især, at virksomhedernes udstyr er for blandet, IT-systemerne ikke moderne nok, produktionsudstyret er ikke forbundet med dataindsamlingssystemer, for få datapunkter indsamlet og kompetencer til at opbevare, håndtere og fortolke data.

Hvem skubber på?

SYNERGI arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem. SYNERGIs 12 medlemmer er danske virksomheder og organisationer, der i de seneste mange år har sikret, at Danmark og verden får mere ud af mindre med energieffektive teknologier. Organisationen producerer og deler viden, som gør det lettere at arbejde med energieffektivitet og understreger nødvendigheden af god lovgivning.

The Energy Efficiency Movement er en international bevægelse for udbredelsen af gode energieffektivitetsløsninger og mere politisk opmærksomhed. Bevægelsens fokus ligger primært på industriel produktion, som står for 40 procent af det globale energiforbrug og 30 procent af alle CO2-udledninger. Den oprindelige initiativtager var industrigiganten ABB, som også er særligt aktiv. Dens 400 medlemmer kommer hovedsageligt fra Europa, Indien og Kina. Seks danske virksomheder har meldt sig under fanerne: Danfoss, en stor SMV og fire helt små virksomhder. For at blive godkendt som ”mover”, som de kalder deres medlemmer, skal en organisation opstille et reduktionsmål for sig selv i forhold til energiforbrug og udledninger. Organisationen producerer selv ny viden og deler cases med gode løsninger på site website og rækker ud til politikere i lande verden over.

  • Manglende kompetencer og ressourcer
    Som rapporten foreslår, kan løses ved at omprioritere ressourcer internt, hyre ekstern rådgivning og udvidet samarbejde med leverandører af det udstyr, virksomheden har.
     
  • Incentiver modarbejder hinanden og manglende prioritering af emnet
    Undersøgelsen viser, at de færreste har energieffektivitet med i virksomhedens primære KPI’er, og at kriterierne for at godkende investeringer i energieffektive løsninger var for snævre. Det svækker synligheden af indsatsen og motivationen til at arbejde med emnet.
     
  • Modstand over for forandring
    De fleste ændrer kun på etablerede måder at gøre ting på, hvis der er virkelig overbevisende argumenter. I forhold til energieffektivitet er de ofte forholdsvis tekniske og det kræver derfor et nogenlunde højt niveau af oplysning, hvis medarbejdere skal arbejde dedikeret med i implementeringen af mere energieffektive processer og nyt udstyr. De fleste i undersøgelsen mener, at intern træning vil kunne løse en stor del af denne udfordring.
  • Ti løsninger man kan gå i gang med lige nu
    The Energi Efficiency Movement’s indsats stopper dog ikke ved analysen af udfordringerne. For et år siden udgav foreningen således endnu en rapport med navnet ”The Industrial Energy Efficiency Playbook”.

    Den gennemgår 10 områder, hvor industrivirksomheder kan sætte ind med det samme, for at reducere energiudgifterne og CO2-udledninger. Vel at mærke indsatser, der går længere end de helt basale hygiejnefaktorer som at slukke for udstyr, når det ikke er i brug, skift til LED-lyskilder eller isolering af vægge og rørføringer.

    Det understreges, at inden for alle 10 områder peger man kun på løsninger, der lever op til tre kriterier: de brugte teknologier skal være afprøvede, bredt tilgængelige og sikre, de skal have positiv effekt på både energiudgifter og udledninger, og de skal kunne installeres hurtigt uden for stor kompleksitet eller høje udgifter.

    Dansk Industri på banen
    Trænger man til flere ideer - og ideer uden for industriproduktionen - kom Dansk Industri i september 23, som svar på energieffektiviseringsdirektivet, med et udspil bestående af 39 konkrete forslag til, hvordan Danmark på tværs af erhvervsliv, det offentlige og husholdningerne kan bruge energien langt mere effektivt.

    "Det er på tide, at vi sætter energieffektivitet øverst på den politiske dagsorden. Alene vores huse har et energispild på op mod 30 procent. Det er ikke godt nok, særligt når vi har et erhvervsliv, der har musklerne til at få os i mål," siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Industri, i en artikel på di.dk.

    Forslagene ligger inden for fire kategorier: Energibesparelser, fleksibilitet - som sikrer bedst udnyttelse af energisystemet, elektrificering og sektorintegration - som sikrer udnyttelse af overskudsenergi og -varme, og udspillet fremhæver desuden digitalisering og adang til medarbejdere med de rette kompetencer som afgørende forudsætninger for at lykkes. 

    Udspillet kan ses her

    Toyota Material Handling A/S

    Sponseret

    3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

    Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

    Sponseret

    Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

    Denne artikel er del af et tema:

    Tema: Energieffektivitet

    På vejen til nul skal energieffektivitet levere op mod 40 procent af de nødvendige reduktioner. Alligevel lever disciplinen en stille tilværelse sammenlignet med investeringer i vedvarende energi og nye teknologier som PtX og carbon capture. Det vil CRS.dk lave om på med dette tema.

    Relateret indhold

    02.07.2024CSR.dk

    Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

    02.07.2024CSR.dk

    Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

    28.06.2024CSR.dk

    Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

    28.06.2024CSR.dk

    Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

    27.06.2024Schneider Electric

    Sponseret

    Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

    27.06.2024CSR.dk

    Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

    26.06.2024Food Nation

    Sponseret

    Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

    25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

    Sponseret

    Isolering i et klima under forandring

    Jobmarked

    Se alle

    Beierholm

    ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

    Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

    Område

    Midtjylland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Hofor

    Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

    Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    22.07.2024

    Hofor

    Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

    Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    16.07.2024

    Sparekassen Danmark

    ESG-controller

    Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

    Område

    Nordjylland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Andel

    Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

    Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    14.07.2024

    SUSTAINX ApS

    Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

    Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Anlægsgartner Gottlieb A/S

    Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

    Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Beierholm

    Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

    Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    Klimakampen ApS
    Workshop
    Klimakampen - Marts 2024

    Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

    Dato

    04.03.2024

    Sted

    Online

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

    Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

    Dato

    19.06.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

    Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

    Dato

    25.06.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

    SUSTAINX ApS
    Webinar
    Webinar: Spørgetime om ESG

    - Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

    Dato

    26.06.2024

    Tid

    11:00

    Sted

    Online

    Sustainable Business Solutions ApS
    Webinar
    Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

    Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

    Dato

    02.07.2024

    Tid

    08:15

    Sted

    Live online (Zoom)

    Sustainable Business Solutions ApS
    Webinar
    Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

    Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

    Dato

    06.08.2024

    Tid

    08:15

    Sted

    Live online (Zoom)