Er du klar til de nye bæredygtighedskrav? Om lidt bliver det alvor

EU's CSRD-krav gør bæredygtighed til en nødvendighed. Bliv klogere på, hvordan du kan udvikle de nødvendige kompetencer og strategier for at opfylde lovgivningen og skabe langsigtet værdi.

Foto: Midjourney

Skrappe krav til rapportering og dokumentering

Med EU's nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) står virksomheder over hele Europa over for en markant udvidelse af deres rapporteringsforpligtelser inden for bæredygtighed. 

CSRD stiller strengere krav til bæredygtighedsrapportering end det tidligere Non-Financial Reporting Directive (NFRD), og gør det lovpligtigt for en bred vifte af virksomheder, herunder store børsnoterede selskaber, at dokumentere deres indsats inden for miljø, sociale forhold og governance (ESG). 

De første virksomheder skal begynde at rapportere efter de nye standarder allerede fra regnskabsåret 2024, mens andre vil følge efter i de kommende år.

Eftersom lovgivningen gælder i hele EU, vil den få betydning for både direkte berørte virksomheder og deres værdikæder. Selv mindre virksomheder, som ikke er direkte omfattet af CSRD, kan opleve krav fra større kunder eller leverandører, som har brug for bæredygtighedsdata til deres egen rapportering. 

Det er derfor vigtigt at forstå de nye krav og forberede sig på at opfylde dem.

Dette stiller ikke blot krav til virksomhedens processer, men også til de kompetencer, du og dine kolleger eller medarbejdere skal udvikle og anvende.

Bæredygtighed som change management

Det er til stadighed et fåtal af organisationer, der arbejder professionelt, struktureret og holistisk med bæredygtighed. Og det er ikke så mærkeligt - det er nemlig en stor opgave.

Langt de fleste bæredygtighedsprojekter vil kræve en grundlæggende ændring af arbejdsprocesser, forretningsrelationer, forretningsmodeller, politikker, principper med mere. 

For at lykkes med det, er det afgørende, at du sikrer bred opbakning og forankring på tværs af organisationen. 

Det er også vigtigt, at både ledelse og medarbejdere forstår, at implementering, drift og udvikling af bæredygtighedsagendaen ikke kan påhvile en enkelt medarbejder eller afdeling alene.

Du skal med andre ord engagere både medarbejdere og topledelsen ved at tale direkte ind i deres motivation for at arbejde med bæredygtighed. Opret tværgående arbejds- og styregrupper, så du sikrer, at både den operationelle og strategiske del af organisationen er involveret, og at I både har mandatet og de nødvendige ressourcer til at realisere ændringerne. 

Kompetencer til strategisk ESG-arbejde

Derudover kræver det viden og konkrete kompetencer at arbejde med bæredygtighedsrapportering og ESG-krav, så du sikrer dig, at din organisation ikke bare lever op til lovgivningen, men også opnår strategiske fordele gennem ESG-arbejdet. 

Typisk vil det kræve både intern opkvalificering og ledelsesmæssig prioritering af ressourcer. 

Der skal fx være en forståelse for de grundlæggende bæredygtighedsprincipper og kendskab til den lovgivning, der direkte eller indirekte rammesætter arbejdet og afføder bæredygtighedsindsatser. 

Der er også en række gængse faldgruber i implementeringen af CSRD, som I med fordel kan være opmærksomme på at undgå.

Den dobbelte væsentlighedsvurdering er et must

I skal vide, hvordan man udarbejder en væsentlighedsanalyse og anvender en dobbelt væsentlighedsvurdering. Især den dobbelte væsentlighedsvurdering er et centralt værktøj i arbejdet med bæredygtighed, fordi det hjælper dig med at identificere både aktuelle og potentielle påvirkninger – både positive og negative. 

Du kan bruge denne vurdering til at styre dine investeringer og ressourcer mod de områder, hvor de vil skabe mest værdi, og samtidig undgå at stirre dig blind på ligegyldigheder.

Hvis din virksomhed er omfattet af CSRD, er det et krav, at du gennemfører en dobbelt væsentlighedsvurdering. Og det er ligeledes et krav, at du forholder dig til din værdikæde; både op- og nedstrøms.

Det er en kompleks opgave, og det vil være næsten umuligt for en enkelt medarbejder eller afdeling at udarbejde et resultat, der afspejler alle de arbejdsgange, relationer og ressourcer, som driften omfatter. 

Til gengæld kan det være en kilde til organisatorisk berigelse og fremtidssikring, hvis du har det strategiske mål for øje, når du nu alligevel skal bruge energi og ressourcer på at kortlægge dine aktiviteter og påvirkninger.

Vigtige datoer

Selvom CSRD trådte i kraft som lovgivning i begyndelsen af 2023, er de faktiske rapporteringskrav implementeret trinvis over de kommende år:

  1. For store børsnoterede virksomheder og visse store virksomheder, der allerede er omfattet af NFRD: De skal begynde at rapportere i overensstemmelse med CSRD for regnskabsåret 2024, med første rapportering i 2025.
  2. For andre store virksomheder, der ikke tidligere var omfattet af NFRD: De skal rapportere fra regnskabsåret 2025, med første rapportering i 2026.
  3. For børsnoterede SMV'er: De skal rapportere fra regnskabsåret 2026, med mulighed for at udskyde rapporteringen til 2028.

Denne artikel er del af et tema:

19.08.2024Ingeniørforeningen, IDA

Sponseret

7 hurdles for ledelse af bæredygtighed

16.08.2024Ingeniørforeningen, IDA

Sponseret

Er du klar til de nye bæredygtighedskrav? Om lidt bliver det alvor