Et stort arbejde som aldrig slutter

Kunder, lovgivere, medlemmer, NGO’er og internationale organisationer vil have investorer, som f.eks. pensionskasser, til at sikre at deres investeringer ikke påvirker f.eks. miljø, klima, menneskerettigheder negativt. CSR.dk har talt med P+ om metode og udfordringer.

Kirstine Lund Christiansen er ESG-ansvarlig i P+. .

21.08.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden begyndelsen af 2017 har Kirstine Lund Christiansen haft 18 måneder til at implementere OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber og FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv i P+’s investeringsportefølje. P+ har siden 2+15 været administrationsfællesskab for Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) og Ingeniørernes Pensionskasse (DIP), som tilsammen har mere end 90.000 medlemmer og forvalter 112 mia. kr. 

To ting fik bestyrelserne i de to pensionskasser, som P+ arbejder for, til at udstikke denne opgave. For det første var der et ønske fra medlemmerne om, at man arbejdede systematisk med de internationale retningslinjer. For det andet var det tid til at få etableret en fast og samlet ramme for arbejdet med ansvarlige investeringer.

”Vi synes, at OECD’s og FN’s retningslinjer leverer sådan en ramme, ift. at definere hvad vores ansvar er, og hvor langt det går. Så nu er vi gået i gang med systematisk at indarbejde dem i vores investeringsportefølje,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Ikke bare aktier
I praksis betyder det, at Kirstine Lund Christiansen nu er i dialog med alle de kapitalforvaltere, som investerer på vegne af P+. For nok kan 112 milliarder lyde af en del og noget, der ligner en stor organisation, men realiteten er, at hovedparten af pengene investeres af andre end P+ selv og i meget andet end børsnoterede selskaber, f.eks. fonde, som ejer ikke-noterede selskaber, ejendomme og yder kredit.

Nye redskaber til vurdering af selskabers samfundsansvar

Behovet for bedre og nemt sammenlignelige data på ESG-området gør, at mange aktører udvikler anbefalinger og produkter, f.eks.:

  • Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), etableret af G20, kom i juni 2017 med deres anbefalinger til hvordan virksomheder skal rapportere på klima i deres finansielle regnskaber, så investorer kan få et troværdigt billede af hvor sårbare virksomhederne er, hvilket burde lede pengene over i grønne aktiver.
  • Analysefirmaet Morningsstars rating-system med fem globusser gør det muligt at evaluere hvor godt selskaber, som indgår i en portfølje, arbejder med bæredygtighed i forhold til deres branche, og sammenlignet med tilsvarende porteføljer.
  • Climetrics, er et andet nyt ratingsystem, der bedømmer ”klimaaftrykket fra investeringer i fonde”, som de skrev i deres pressemeddelelse i juni 2017. Bag værktøjet står CDP (tidligere Carbon Disclosure Project) og et analysefirma, og det er finansieret af EU-initiativet Climate-KIC.
  • Corporate Human Rights Benchmark, lanceret i marts 2017, evaluerer 98 af de største, børsnoterede virksomheder i verden inden for landbrug og fødevarer, beklædning og olie/minedrift på 100 forskellige indikatorer relateret til menneskerettigheder og giver dem en score mellem nul og hundrede.
  • Amerikanske TruValue Labs har udviklet et scoringsværktøj kaldet ESG Momentum™, som gør brug af kunstig intelligens, big data and at anerkendt amerikansk materiality rammeværktøj, til at producere løbende overvågning af en virksomheds ESG performance.

”Vi skal sikre os, at de kapitalforvaltere, der arbejder på vegne af os, arbejder i overensstemmelse med de retningslinjer, vi implementerer. Det betyder f.eks., at de skal undersøge, om de selskaber eller andet, som de investerer vores midler i, har et robust ledelsessystem, som kan forebygge negativ påvirkning på f.eks. menneskerettigheder, ” forklarer Kirstine Lund Christiansen.

Aktierne i P+’s portefølje har de hyret et engagement-bureau til at screene og rapportere på, så P+ har fornuftigt input i det arbejde. P+’s model for arbejdet med ansvarlige investeringer kan ses her.

Nyt territorie
Arbejdet går i øjeblikket ud på at gøre det klart overfor deres samarbejdspartnere, hvad P+ forventer.

”Det er enkelt nok på den måde, at det vi forventer er, at de følger retningslinjerne. Men der er stadig en del usikkerhed hos de fleste parter, i forhold til hvad det så betyder konkret, og hvad det egentlig er, vi i P+ vil have dem til at gøre. Den diskussion er en læringsproces for os alle,” siger Kirstine Lund Christiansen.

En anden udfordring i arbejdet handler om data.

”Der er nemt behov for, at man tygger sig igennem ganske omfattende mængder information, for at kunne vurdere kvaliteten af f.eks. ledelsessystemet ift. ESG-faktorer, og den evaluering er det ikke sikkert alle, der arbejder med investeringer, har kompetencer inden for. Så det ville være godt med nogle flere benchmarks eller lignende, hvor nogle andre havde analyseret data, og hvor resultatet var valideret,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Den uendelige historie
Men hvad sker der så, når de 18 måneder P+ fik af sine bestyrelser er gået? Er de så færdige?

”Nej, så skal vi jo gøre det hele igen og finpudse og blive endnu bedre. Som de også fremhæver i FN’s retningslinjer, er det jo ikke noget, man som sådan bliver færdig med,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR og finans

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams