Et stort arbejde som aldrig slutter

Kunder, lovgivere, medlemmer, NGO’er og internationale organisationer vil have investorer, som f.eks. pensionskasser, til at sikre at deres investeringer ikke påvirker f.eks. miljø, klima, menneskerettigheder negativt. CSR.dk har talt med P+ om metode og udfordringer.

Kirstine Lund Christiansen er ESG-ansvarlig i P+. .

21.08.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden begyndelsen af 2017 har Kirstine Lund Christiansen haft 18 måneder til at implementere OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber og FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv i P+’s investeringsportefølje. P+ har siden 2+15 været administrationsfællesskab for Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) og Ingeniørernes Pensionskasse (DIP), som tilsammen har mere end 90.000 medlemmer og forvalter 112 mia. kr. 

To ting fik bestyrelserne i de to pensionskasser, som P+ arbejder for, til at udstikke denne opgave. For det første var der et ønske fra medlemmerne om, at man arbejdede systematisk med de internationale retningslinjer. For det andet var det tid til at få etableret en fast og samlet ramme for arbejdet med ansvarlige investeringer.

”Vi synes, at OECD’s og FN’s retningslinjer leverer sådan en ramme, ift. at definere hvad vores ansvar er, og hvor langt det går. Så nu er vi gået i gang med systematisk at indarbejde dem i vores investeringsportefølje,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Ikke bare aktier
I praksis betyder det, at Kirstine Lund Christiansen nu er i dialog med alle de kapitalforvaltere, som investerer på vegne af P+. For nok kan 112 milliarder lyde af en del og noget, der ligner en stor organisation, men realiteten er, at hovedparten af pengene investeres af andre end P+ selv og i meget andet end børsnoterede selskaber, f.eks. fonde, som ejer ikke-noterede selskaber, ejendomme og yder kredit.

Nye redskaber til vurdering af selskabers samfundsansvar

Behovet for bedre og nemt sammenlignelige data på ESG-området gør, at mange aktører udvikler anbefalinger og produkter, f.eks.:

  • Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), etableret af G20, kom i juni 2017 med deres anbefalinger til hvordan virksomheder skal rapportere på klima i deres finansielle regnskaber, så investorer kan få et troværdigt billede af hvor sårbare virksomhederne er, hvilket burde lede pengene over i grønne aktiver.
  • Analysefirmaet Morningsstars rating-system med fem globusser gør det muligt at evaluere hvor godt selskaber, som indgår i en portfølje, arbejder med bæredygtighed i forhold til deres branche, og sammenlignet med tilsvarende porteføljer.
  • Climetrics, er et andet nyt ratingsystem, der bedømmer ”klimaaftrykket fra investeringer i fonde”, som de skrev i deres pressemeddelelse i juni 2017. Bag værktøjet står CDP (tidligere Carbon Disclosure Project) og et analysefirma, og det er finansieret af EU-initiativet Climate-KIC.
  • Corporate Human Rights Benchmark, lanceret i marts 2017, evaluerer 98 af de største, børsnoterede virksomheder i verden inden for landbrug og fødevarer, beklædning og olie/minedrift på 100 forskellige indikatorer relateret til menneskerettigheder og giver dem en score mellem nul og hundrede.
  • Amerikanske TruValue Labs har udviklet et scoringsværktøj kaldet ESG Momentum™, som gør brug af kunstig intelligens, big data and at anerkendt amerikansk materiality rammeværktøj, til at producere løbende overvågning af en virksomheds ESG performance.

”Vi skal sikre os, at de kapitalforvaltere, der arbejder på vegne af os, arbejder i overensstemmelse med de retningslinjer, vi implementerer. Det betyder f.eks., at de skal undersøge, om de selskaber eller andet, som de investerer vores midler i, har et robust ledelsessystem, som kan forebygge negativ påvirkning på f.eks. menneskerettigheder, ” forklarer Kirstine Lund Christiansen.

Aktierne i P+’s portefølje har de hyret et engagement-bureau til at screene og rapportere på, så P+ har fornuftigt input i det arbejde. P+’s model for arbejdet med ansvarlige investeringer kan ses her.

Nyt territorie
Arbejdet går i øjeblikket ud på at gøre det klart overfor deres samarbejdspartnere, hvad P+ forventer.

”Det er enkelt nok på den måde, at det vi forventer er, at de følger retningslinjerne. Men der er stadig en del usikkerhed hos de fleste parter, i forhold til hvad det så betyder konkret, og hvad det egentlig er, vi i P+ vil have dem til at gøre. Den diskussion er en læringsproces for os alle,” siger Kirstine Lund Christiansen.

En anden udfordring i arbejdet handler om data.

”Der er nemt behov for, at man tygger sig igennem ganske omfattende mængder information, for at kunne vurdere kvaliteten af f.eks. ledelsessystemet ift. ESG-faktorer, og den evaluering er det ikke sikkert alle, der arbejder med investeringer, har kompetencer inden for. Så det ville være godt med nogle flere benchmarks eller lignende, hvor nogle andre havde analyseret data, og hvor resultatet var valideret,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Den uendelige historie
Men hvad sker der så, når de 18 måneder P+ fik af sine bestyrelser er gået? Er de så færdige?

”Nej, så skal vi jo gøre det hele igen og finpudse og blive endnu bedre. Som de også fremhæver i FN’s retningslinjer, er det jo ikke noget, man som sådan bliver færdig med,” siger Kirstine Lund Christiansen.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR og finans

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams