Etiske investeringer vinder frem i de danske banker
Ansvarlige og bæredygtige investeringer er inden længe en basal forventning fra kunderne til pensionsselskaber og banker, lyder konklusionen i ny rapport fra Deloitte.
Danskerne vil placere deres sparepenge i etiske investeringer, og derfor vil det snart være nødvendigt for alle bank- og pensionsselskaber at kunne tilbyde ’impact investments’ til deres kunder.
Det er en af konklusionerne i Deloittes nye rapport ’Tillid og bæredygtige investeringer i bank og pension’, hvori der indgår en spørgeundersøgelse blandt 1000 danskere, der viser, at næsten halvdelen af danskerne allerede i dag mener, at det er afgørende, at deres opsparing investeres til gavn for samfund og miljø.
Læs også: Penstable: Pension er meget mere end afkast og opsparing
”Der sker hastige bevægelser i disse år, og danskerne vil meget snart stille større krav til deres bank og pensionsselskab om etisk investering. Spørgsmålet er kun hvor hurtigt, det går,” siger Bahare Haghshenas, leder af Deloittes SDG Services.
Undersøgelsen viser også, at 37 procent endda er villige til at acceptere et lavere afkast, hvis investeringen har dokumenteret positiv effekt på klima og miljø. Især ældre, højtuddannede og kvinder foretrækker at investere bæredygtigt.
Bahare Haghshenas peger på, at danskernes fælles pensionsformue udgør 4.500 milliarder kr. eller det dobbelte af BNP. Det beløb er et enormt potentiale for, at den almindelige dansker kan få indflydelse på den bæredygtige udvikling i virksomheder og samfund, hvis pengene bliver investeret med bæredygtighed for øje.
Danskerne ser ikke muligheder i banken og pensionsselskabet
Spørger man danskerne om i hvilke situationer, de reelt føler, at de kan få indflydelse på samfund, klima og miljø, så er det dog ikke i banken eller pensionsselskabet, de ser muligheder.
De mener ifølge undersøgelsen i stedet, at de har større indflydelse når de stemmer, køber mad, vælger rejseform, køber tøj, vælger transport til job, vælger job eller køber legetøj.
”Kundernes lave forventning til finanssektoren er egentlig helt forståelig, for både i pensionsselskaber og banker møder kunderne i dag lav transparens, høj kompleksitet og både en reel og oplevet lav mulighed for at påvirke beslutninger om bæredygtighed med deres investerede midler”, siger Bahare Haghshenas og fortsætter:
”I Deloitte vurderer vi, at hvis vi ser ti år frem, så vil impact investment utvivlsomt være det stærkeste værditilbud fra pensionsselskaberne til kunderne. Spørgsmålet er derfor, hvem der først forstår at tilbyde kunderne mere transparens omkring, hvor pengene er placeret, og mulighed for at tilvælge etiske investeringer,” siger Bahare Haghshenas.
Direktørerne i de danske banker og pensionsselskaber har da også fået øjnene op for udviklingen. I rapporten indgår interviews med CEO’s fra de største banker og pensionsselskaber. Samtlige CEO’s i pensionsselskaberne og 86 procent af bankerne svarer, at de har øget andelen af bæredygtige investeringer i porteføljen de seneste fem år og planlægger at udvide denne andel fremadrettet.
”Det store flertal af direktørerne i bank og pension vurderer altså allerede nu, at det reelt vil være en fordel for kunderne, at deres penge er placeret bæredygtigt”, siger Bahare Haghshenas.
Læs også: Danske Bank vil genvinde tillid gennem samfundsansvar
Rapporten peger også på, at sektorens mangel på måleredskaber og rapporteringsstandarder nok er den største barriere for impact investment. 42 procent af danskerne peger således på, at dokumenteret effekt er en barriere for at placere formuen i bæredygtige og social ansvarlige investeringer.
- JMA