01.02.2018  |  Samfund

EU: Bæredygtig finans er afgørende for grøn fremtid

En ny rapport fra EU-Kommissionens ekspertgruppe for bæredygtig finansiering (HLEG) kommer med konkrete forslag til virksomheder, der ønsker grøn økonomi. Finanssektoren er nemlig afgørende for at nå EU’s mål om en bæredygtig udvikling.

EU-Kommissionens High-Level Expert Group on Sustainable Finance (HLEG) står nu klar med en ny rapport, som tilbyder en række strategier for bæredygtig finansiering. Her præsenterer de en håndfuld anbefalinger, der skal hjælpe investorer til at vælge egnede projekter og virksomheder, som skaber langsigtede finansielle og bæredygtige løsninger. 

At levere en EU-strategi for bæredygtig finansiering er et vigtigt skridt i retningen mod at gennemføre den historiske Paris-aftale og EU’s dagsorden for bæredygtig udvikling. For at nå EU’s 2030 mål, som blev aftalt i Paris i 2015, er der brug for omtrent 180 mia. euro ekstra investeringer om året. Her spiller den finansielle sektor en afgørende rolle for at nå målene, understreger EU.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

HLEG's forslag

  • Et klassificeringssystem/taksonomi for at give markedet klarhed om, hvad der er bæredygtigt
  • Præcisering af investorernes ansvar, når det drejer sig om at opnå et mere bæredygtigt finansielt system
  • Forbedring finansielle institutioner og virksomheders rapportering om, hvordan bæredygtighed er inddraget i deres beslutningsprocesser.
  • En fælles EU-mærkningsordning for grønne investeringsfonde.
  • Bæredygtighed skal være en del af de europæiske tilsynsmyndigheders mandat og opgave .
  • En europæisk standard for grønne obligationer.

Kilde: European Commission

Læs også: CSR og finans: På vej i den rigtige retning

”Underskriften af Paris-aftalen i 2015 markerede en milepæl for verden og for verdensøkonomien. Vi er nu på vej i retning mod et kulstoffattigt samfund, hvor vedvarende energi og intelligent teknologi øger vores livskvalitet, jobmuligheder og vækst uden at ødelægge vores planet. Og finans spiller en stor rolle for at finansiere en bæredygtig fremtid,” siger Valdis Dombrovskis, visepræsident og ansvarlig for finansiel bæredygtighed, Financial Services og Capital Markets Union.

Ved at få finanssektoren med på den grønne vogn, kan store mængder af privat kapital nemlig mobiliseres mod bæredygtige investeringer, mener Kommisionen. 

Grøn økonomi
Konkret kortlægger rapporten de udfordringer og muligheder, som EU står overfor i udviklingen af en politik for bæredygtig finans. Den kommer blandt andet med anbefalinger til, hvordan den finansielle sektor igen kan skabe forbindelse til realøkonomien og på den måde støtte op om overgangen til en mere ressourceeffektiv og cirkulær økonomi.

Ekspertgruppen understreger, at en omlægning af investeringsstrømme til langsigtede, bæredygtige projekter også vil forbedre stabiliteten i det finansielle system. 

Rapporten danne grundlag for EU kommissionens samlede handlingsplan for bæredygtig finans, som vil blive præsenteret i de kommende uger. Den og anbefalingerne fra rapporten vil blive diskuteret på en konference d. 22. marts i Bruxelles.

- JJK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere