EU lynratificerer Parisaftale

På et ekstraordinært møde i fredags, godkendte EU's miljøministre ratificeringen af Parisaftalen. Dermed er aftalen meget tæt på at kunne træde i kraft, og kan formentlig nå det inden COP22.

EU's råd af miljøministre godkendte i sidste uge ratificeringen af Parisaftalen, et vigtigt skridt på vejen mod aftalens endelige ikrafttræden..

04.10.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Efterårets store klimaaftale fra COP21 i Paris, hvor så godt som hele verden blev enige om, at klodens temperaturstigning skal begrænses til to grader – faktisk helst 1,5 – er godt på vej til at blive til virkelighed. I fredags blev miljøministrene fra EU's 28 medlemslande (minus Storbritannien) således enige om at godkende aftalen på Unionens vegne.

Læs også: EU fastsætter klimamål frem mod COP21

Det skete ved et ekstraordinært møde i Miljøministerrådet, og betyder, at Parisaftalen formentlig kan nå at blive en realitet inden COP22-forhandlingerne i Marrakesh i Marokko, der begynder i starten af november. Aftalen vil formelt træde i kraft 30 dage efter at mindst 55 procent af verdens lande, repræsenterende mindst 55 procent af den globale drivhusgasudledning, har ratificeret den.

Efter mødet i fredags havde 61 lande, der samlet står for 48 procent af udledningen, skrevet under på aftalen, og i søndags fulgte Indien, der alene tegner sig for 4,1 procent, så trop. Dermed er man altså meget tæt på målet, hvilket selvsagt vakte glæde i Bruxelles.

”Dagens beslutning viser, at EU lever op til de løfter, den har givet. Den demonstrerer, at medlemsstaterne kan finde fælles fodslag når det er klart, at de ved at stå sammen som en del af den europæiske union, kan gøre deres effekt større end summen af deres dele. [Beslutningen] bringer ikrafttrædelsen af den første universelt bindende klimaaftale tættere på. Det er ikke en drøm. Det er en realitet, og den er inden for rækkevidde”, sagde EU-præsident Jean-Claude Juncker efter fredagens møde.

Rådets godkendelse er blevet sendt videre til Parlamentet, der skal give sit samtykke i denne uge. Når det er sket, kan Rådet formelt vedtage beslutningen.

Hastighed viser enighed
Tempoet, hvormed aftalen er ved at blive godkendt, høster roser fra flere sider. Unionens miljø- og klimakommissær, Miguel Arias Cañete, peger på, hvordan beslutningen modbeviser de observatører, der ”sagde, at vi (EU, red.) bare er snak. Beslutningen viser, hvad Europa handler om; enighed og solidaritet (…). Vi har nået et kritisk punkt for afgørende klimahandling, and when the going gets tough, Europe gets going."

Direktør for den britiske Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), Richard Black, er ligeledes imponeret.

“Tag ikke fejl; den fart Parisaftalen bevæger sig med i retning af at træde i kraft, er i sandhed bemærkelsesværdig. Det er tydeligt, ikke kun i lyset af den globale klimasnak, som i årevis har sneglet sig af sted, det er også meget usædvanligt, at regeringer gør en hvilken som helst stor aftale til realitet på mindre end et år”, siger han til edie.net, og peger på den ”revolution i ren energi”, der sker i en lang række lande verden over, ikke mindst Kina, som en afgørende faktor.

Pres på Storbritannien
Netop Kina ratificerede, sammen med USA, Parisaftalen for en måneds tid siden. Kombineret med beslutningen i EU, øger det presset på Storbritannien for ligeledes officielt at vende tommelfingeren op for den ambitiøse aftale.

Læs også: Klimatopmøde skal styrke vedvarende energi i Afrika

I sin første tale til FN som britisk premierminister, lovede Theresa May d. 20. september, at man vil ”starte de hjemlige procedurer, der skal til for at ratificere aftalen og gøre disse færdige inden årets udgang”, selvom denne proces, ifølge edie, formentlig ville kunne klares på ”et par uger”.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V