EU opgiver kemistrategi efter industripres
I 2020 blev det besluttet at opstramme EU’s kemikalielov REACH. Men nu er det tilsyneladende et projekt, der ikke kommer til at se dagens lys.
I 2020 præsenterede EU-Kommissionen et bud på en kemikaliestrategi, der skulle stramme op for den eksisterende REACH-lovgivning om kontrol af kemiske stoffer.
Men nu ser det ud til være lagt på hylden – eller måske helt i graven. Ifølge Information fortæller flere kilder nemlig, at kemiindustriens lobbyister har haft held med at få stoppet udspillet.
Læs også: Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
”Det er et kæmpe svigt. I en tid, hvor Europa og verden rammes af kemiske skandaler som den omsiggribende PFAS-forurening, som REACH i sin nuværende form ikke kan håndtere, er det en gigantisk fejltagelse at tage revisionen af bordet,” siger Tatiana Santos, der er chef for kemipolitik hos European Environmental Bureau, EEB, til Information.
Økonomisk presset billionindustri
Opstramningen skulle have til formål at sikre bedre kontrol over de 20.000 kemiske stoffer, der er på EU-markedet, og som ofte ender i miljøet.
I 2007, da REACH blev vedtaget, var det ellers det mest ambitiøse kontrolsystem for sin tid. Men manglede information fra kemivirksomheder og langsommelige processer har gjort det svært at udføre tilstrækkelig kontrol. Derudover indeholder REACH heller ikke sanktionsmuligheder, hvis en producent ikke lever op til sit ansvar.
Læs også: Debat: Nye EU-regler for shippingindustrien skal gerne ramme alle skibsruter
På samme tid har kemiindustrien i EU øget sin omsætning de sidste ti år. I 2022 var der ifølge Eurostat et rekordstort salg af kemiske produkter til omkring 5,7 billioner kroner.
Derfor tror Tatiana Santos heller ikke på kemiindustrien, når den siger, at den ville blive økonomisk presset af en reformeret REACH-lovgivning.
Ifølge hende handler det om grådighed og manglende vilje til at tage ansvar for et renere miljø og mindre farlige stoffer.
- HCL