EU-støttede klimatiltag i landbruget har ingen effekt
Der er siden 2014 investeret omkring 744 milliarder kroner i klimatiltag i EU’s 27 medlemslandes landbrugssektorer. Det kunne de måske lige så godt have ladet være med.
Nogle vil nok synes, at det er et måske knapt så velkomment indlæg i de aktuelle forhandlinger om EU’s fremtidige landbrugspolitik. Men i denne uge udkom Den Europæiske Revisionsret (revisionen) med en rapport, med en foruroligende konklusion.
Rapporten præsenterer resultaterne af en undersøgelse af, hvad 100 milliarder Euro, som i perioden fra 2014-2020 blev brugt på klimatiltag i EU, har bidraget med i forhold til at gøre landbruget mere klimavenligt. Det skriver Ritzau.
Svaret i rapporten er, at det har de ikke.
"Vi fandt, at 100 milliarder i den fælles landbrugspolitik øremærket klimatiltag havde ringe effekt på landbrugets udledninger. De er ikke ændret i nogen betydelig grad siden 2010", siger revisor Viorel Stefan, som er ansvarlig for rapporten.
Det kan være fordi landbrugspolitikken ifølge revisorernes rapport støtter flest tiltag, som har en tvivlsom effekt på reduktionen af drivhusgasser - og færre effektive,
Aktuelle forhandlinger lægger nyt pres
Revisionen sender som en del af rapporten en række anbefalinger til EU-Kommissionen. Blandt andet at man bør sikre, at udledninger fra kvæg og gødning reduceres, og at medlemslandene derfor skal opsætte mål for disse reduktioner.
I Danmark har branchen allerede meldt et mål ud om at være klimaneutral i 2050, ligesom der lige nu er ved at blive fastsat forventninger til landbruget kvælstof-reduktion i de nationale landbrugsforhandlinger.
EU-Parlamentet, EU-Kommissionen og medlemslandene mødes mandag og tirsdag i næste uge for at se, om de kan lande en aftale om den fremtidige landbrugspolitik. Der er lagt op til betydelige ændringer.
Landbruget tegner sig for 10 procent af EU's samlede udledning. Det er således en betydelig andel, når EU-landene inden for kort tid også skal diskutere, hvordan de vil nå et fælles mål om klimaneutralitet i 2050.
- EHS