28.04.2014  |  Strategi & ledelse

EU vedtager nyt direktiv om ikke-finansiel rapportering

Indhold fra partner Hvad er dette?

EU har netop vedtaget et længe ventet direktiv om rapportering af ikke-finansielle oplysninger i virksomheders ledelsesberetning. Med direktivet skal de største virksomheder i EU i fremtiden rapportere om deres miljømæssige og sociale påvirkning.

Fra 2016 pålægger det nye EU-lovkrav omkring 6.000 større virksomheder i Europa at rapportere om politikker, risici og resultater indenfor miljø og sociale områder, herunder arbejdstager- og menneskerettigheder, anti-korruption, og mangfoldighed i bestyrelsen. Det primære formål med det nye direktiv er at forbedre gennemsigtighed, relevans, konsistens og sammenlignelighed af ikke-finansielle oplysninger, og det ses derfor som et skelsættende skridt i retning af integreret rapportering.

”Vedtagelsen af direktivet skal ses som et tegn på den stigende internationale forventning til virksomheders redegørelse for, hvordan de driver en ansvarlig forretning”, mener Helena Barton, Partner hos Deloitte Sustainability.

Lighedspunkter med dansk lovgivning
EU-direktivet har en række ligheder med den danske Årsregnskabslov § 99 a og 99 b, der pålægger større danske virksomheder at rapportere om CSR-politikker, handlinger og resultater, samt om mangfoldighed i virksomhedens forskellige ledelseslag. På grund af § 99 a og 99 b, vil effekten af EU’s vedtagelse, som det ser ud nu, ikke nødvendigvis have så stor en betydning for danske virksomheders rapportering. Dog stiller det nye direktiv f.eks. også krav til rapportering om virksomheders indsats ift. bekæmpelse af korruption, hvilket i dag ikke er et krav i den danske lovgivning. Det skal danske virksomheder derfor tage højde for fremover.

Der forventes retningslinjer fra EU-Kommissionen for, hvordan virksomheder skal rapportere under det nye direktiv inden for de næste to år. Men allerede nu opfordrer Kommissionen virksomheder til at bruge de anerkendte rammeværk, såsom Global Reporting Initiative, UN Global Compact, UN Guiding Principles, OECDs retningslinjer eller ISO 26000, når de ikke-finansielle oplysninger skal rapporteres.

Du kan læse mere om EU-direktivet her

Tags: Deloitte

Mere fra Deloitte

Deloitte

www.deloitte.dk

Deloitte Sustainability har erfaring med en bred vifte af opgaver, inden for samfundsansvar, risikostyring og rapportering, på tværs af industrier og virksomheder af forskellige størrelser. Vi hjælper erhvervslivet til at foretage et strategisk skift mod en positiv indvirkning på samfundet, fordi det skaber konkurrencefordele og er økonomisk rentabelt. Vores rådgivning tager udgangs…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere