28.04.2014 | Strategi & ledelse
EU vedtager nyt direktiv om ikke-finansiel rapportering
Indhold fra partner Hvad er dette?
EU har netop vedtaget et længe ventet direktiv om rapportering af ikke-finansielle oplysninger i virksomheders ledelsesberetning. Med direktivet skal de største virksomheder i EU i fremtiden rapportere om deres miljømæssige og sociale påvirkning.
Fra 2016 pålægger det nye EU-lovkrav omkring 6.000 større virksomheder i Europa at rapportere om politikker, risici og resultater indenfor miljø og sociale områder, herunder arbejdstager- og menneskerettigheder, anti-korruption, og mangfoldighed i bestyrelsen. Det primære formål med det nye direktiv er at forbedre gennemsigtighed, relevans, konsistens og sammenlignelighed af ikke-finansielle oplysninger, og det ses derfor som et skelsættende skridt i retning af integreret rapportering.
Vedtagelsen af direktivet skal ses som et tegn på den stigende internationale forventning til virksomheders redegørelse for, hvordan de driver en ansvarlig forretning, mener Helena Barton, Partner hos Deloitte Sustainability.
Lighedspunkter med dansk lovgivning
EU-direktivet har en række ligheder med den danske Årsregnskabslov § 99 a og 99 b, der pålægger større danske virksomheder at rapportere om CSR-politikker, handlinger og resultater, samt om mangfoldighed i virksomhedens forskellige ledelseslag. På grund af § 99 a og 99 b, vil effekten af EUs vedtagelse, som det ser ud nu, ikke nødvendigvis have så stor en betydning for danske virksomheders rapportering. Dog stiller det nye direktiv f.eks. også krav til rapportering om virksomheders indsats ift. bekæmpelse af korruption, hvilket i dag ikke er et krav i den danske lovgivning. Det skal danske virksomheder derfor tage højde for fremover.
Der forventes retningslinjer fra EU-Kommissionen for, hvordan virksomheder skal rapportere under det nye direktiv inden for de næste to år. Men allerede nu opfordrer Kommissionen virksomheder til at bruge de anerkendte rammeværk, såsom Global Reporting Initiative, UN Global Compact, UN Guiding Principles, OECDs retningslinjer eller ISO 26000, når de ikke-finansielle oplysninger skal rapporteres.
Du kan læse mere om EU-direktivet her
Strategi & ledelse

Supply Chain Sustainability – How to ensure real progress?
Ambitious commitments require end-to-end transparency. Stakeholders welcome the ambition, but want to check progress
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nyt innovationsprogram for SMVer skal udvikle bæredygtige løsninger med afsæt i 3D-print
AM Sustain er et innovationsprogram for små og mellemstore virksomheder med fokus på AM-teknologi/ 3D-print og bæredygtighed under Dansk AM Hub. Programmet implementeres i samarbejde med Deloitte. Dansk AM Hub er initieret og udviklet af Industriens Fond.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

En fjerdedel af verdens arbejdskraft er truet af klimaforandringer
En ny rapport fra Deloitte slår fast, at over 800 millioner jobs er truet af ekstremt klima og de økonomiske konsekvenser af omstillingen. Rapporten peger dog også på et potentiale for skabelsen af 300 millioner nye jobs i 2050, hvis verdens ledere handler og investerer rettidigt i en bæredygtig omstilling af arbejdsmarkedet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

How can you implement the SDGs in your business?
Hear how the professional board member, Stine Bosse, our Minister for Finance, Kristian Jensen, and the CFO, Rebecca Self, address the SDGs in short video interviews.
Indhold fra partner
Supply chain

Join Deloitte’s Supply Chain Panel
You have a great opportunity to be part of a growing community!
Indhold fra partner
Samfund

Råd til en vellykket ansættelse af flygtninge på din arbejdsplads
At få flygtninge vellykket ombord på en arbejdsplads kræver mere end den sædvanlige onboarding-proces. At fastholde dem kræver ofte også en bredere indsats for en inklusiv arbejdsplads end mange begår i dag.
Indhold fra partner