EU vil dreje bestyrelserne mod bæredygtighed

Der er ting, som end ikke de modigste bæredygtighedsfolk taler med deres ledelse om. Men van der Leyen-kommissionen i EU tør godt.

25.11.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Et overdrevet fokus på kortsigtet indtjening og umiddelbar belønning af aktionærerne med incentivestrukturer for bestyrelsesmedlemmer, som forstærker dette. Medlemmer som i øvrigt ikke ved ret meget om bæredygtighed.

Alle tre er problematiske i forhold til bæredygtig omstilling. Det konstaterer EU Kommissionen, med baggrund i en undersøgelse af årsagerne til kortsigtethed (short termism) i selskabsledelse.

Hvorfor blander EU Kommissionen sig i det? Det gør de, fordi kortsigtet fokus på finansielle resultater ikke efterlader meget plads til langsigtet udvikling og bæredygtighed – som der står i beskrivelsen af EU’s Green Deal fra 2019. Skal en grøn omstilling lykkes, skal alle med råderet over midler nemlig investere – også de private virksomheder. Og det er der ikke plads til, hvis deres øverste beslutningsorganer kun tænker kortsigtet. Så bliver investeringer i omstillingsteknologier og kompetenceudvikling ofret for at sikre udbyttet til aktionærerne i morgen.

Det hele peger på at prioritere dividende
Rapporten peger på, at aktieselskaber i EU i årene 1992-2018 udviklede en tendens til at fokusere på kortsigtet belønning af aktionærer end virksomhedens langsigtede interesser. Beviset er, at dividenden udbetalt blev fire gange større i perioden – fra mindre end en procent af omsætningen til næsten fire procent i 2018. Modsat er investering i aktiver og forskning været faldende siden år 2000.

Spørgsmålet er, hvad der driver denne kortsigtethed? Rapporten forklarer, at det er fordi:

  • Ledelsens ansvar og virksomhedens interesser bliver fortolket meget snævert og på en måde der favoriserer det at maksimere aktionærernes udbytte på kort sigt
  • Investorer har i stigende grad handlet kortsigtet, hvilket øger bestyrelsens fokus på samme
  • Virksomheder mangler et strategisk perspektiv på bæredygtighed og nuværende praksis evner ikke at identificere og lede de relevante bæredygtighedsrisici og -påvirkninger
  • Aflønning af bestyrelser er designet så de belønner fokus på kortsigtet værdi for aktionærer snarere en langsigtet værdiskabelse for virksomheden
  • Den nuværende sammensætning af bestyrelserne fører ikke til fuld opbakning til et nyt fokus på bæredygtighed
  • Nuværende retningslinjer og praksis for god selskabsledelse lader ikke for alvor stakeholderes langsigtede interesser få betydning
  • Indsatsen for at sikre, at bestyrelser lever op til sin forpligtelse om at handle i virksomhedens langsigtede interesse, er begrænset.

Læs også: Bæredygtighed banker på døren til bestyrelseslokalet

Hvad EU vil og gerne vil have andre mening om
Kommissionen vil først og fremmest sikre sig, at der bliver omstillet til og investeret i bæredygtighed. Det kan kun lade sig gøre, hvis virksomhederne er med, og det kræver at bestyrelserne er med på det. Og det skal være bestyrelserne i alle medlemslandene, hvor der i dag er meget stor forskel på, hvad man definerer som god selskabsledelse.

Så derfor vil EU kommissionen intervenere, med de specifikke formål at:

  • Styrke bestyrelsesmedlemmernes rolle i at forfølge virksomhedernes langsigtede interesser, 
  • øge bestyrelsesmedlemmernes ansvar for at integrere bæredygtighed i virksomhedens beslutninger, og
  • udbrede praksis for god selskabsledelse der bidrager til virksomheders bæredygtighed.

Rapporten kommer også med mere specifikke ideer til, hvordan man kan gøre dette. F.eks. nævnes muligheder som at gøre det til en pligt for bestyrelsesmedlemmer at tage en bredere vifte af interesser i betragtning og at balancere disse uden forrang til aktionærer. Det kunne godt udvides til pligt til at identificere relevante stakeholdere og indføre processer, der sikrer at negativ påvirkning af miljø, menneskerettigheder og sociale forhold for disse bliver adresseret.

Det kan også være, at der skal etableres flere kontrolmekanismer end de interne og den årlige generalforsamling. Man spekulerer i rapporten i, om der her kunne være en rolle at spille for civilsamfundsgrupper som fagforeninger og miljøorganisationer.

Hvad angår de enkelte bestyrelsesmedlemmer, lufter rapporten muligheder som tvungne bæredygtighedsmål i forbindelse med fastsættelsen af deres honorar. Det er kommissionen i øvrigt ikke alene om, for et udkast til en vejledning fra den europæiske centralbank om virksomheders håndtering af klima-relaterede- og miljørisici peger også på be- og aflønningsmekanismer.

Det antydes i kommissionens rapport også, at manglen på viden om bæredygtighed på bestyrelsesniveau er et helt centralt problem. Derfor tales der om muligheden for krav til virksomhederne om at have en bestemt andel af deres bestyrelsesmedlemmer med miljø, social og/eller menneskerettighedsekspertise, eller løbende evaluering af bestyrelsens kompetenceniveau kombineret med uddannelsesaktiviteter.

Det kan blive frivilligt eller på den hårde måde
Kort fortalt betyder det, at også medlemmerne af Danmarks knap 35.000 aktieselskabsbestyrelser må regne med at blive stillet mere til ansvar for, at deres virksomhed tænker på og investerer i bæredygtighed.

Det, der nu skal diskuteres, er, om interventionen bliver med bløde tiltag som informationskampagner, et mellemstadie, hvor nationale anbefalinger, som f.eks. de danske retningslinjer for god selskabsledelse, skal orienteres mere mod bæredygtighed, eller på den hårde måde, hvor der kommer bindende EU-lovgivning med fælles minimumsstandarder.

Derfor er rapporten og dens konklusioner i slutningen af oktober sendt i høring i medlemslandene. Den løber indtil 8. februar 2021. Et egentligt forslag til intervention forventes offentliggjort i 2. kvartal af 2021.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online