Bæredygtighed banker på døren til bestyrelseslokalet

Investorerne vil se resultater, en integreret forretningsstrategi og tydelig forankring af ansvaret for bæredygtighed. Bestyrelserne begynder at handle på det pres, men mangler kompetencer og erfaring.

16.11.2020

Nette Kirkegaard, CSR.dk

Helle Bank Jørgrensen er ikke i tvivl: Bæredygtighed som forretningsstrategisk disciplin er i gang med at sparke døren ind hos de internationale bestyrelser.

”Investorer og kunder vil se handling, resultater og god selskabsledelse. Og de vil have gennemsigtighed omkring de strategiske risici og muligheder, som forandringen af økonomien og samfundet medfører. Bæredygtighed er i færd med at blive et strategisk imperativ for bestyrelser verden over. Det bliver i stigende grad afgørende for virksomhedens – og direktørens fremtid – hvordan den arbejder med bæredygtighed,” fortæller Helle Bank Jørgensen.

Helle Bank Jørgensen driver Competent Boards. .

Helle Bank Jørgensen har mere end 30 års erfaring i krydsfeltet mellem bæredygtighed og strategisk forretningsintegration. Hun direktør og ejer af CompetentBoards.com, som rådgiver og uddanner globale topledere til at forstå de risici og muligheder, som bæredygtig omstilling og stigende forventninger til virksomhedernes samfundsansvar og etik medfører. Hun arbejder til daglig med topledere som tidligere Unilever CEO, Paul Polman, bestyrelsesformand i A.P. Møller Mærsk, Jim Hagemann Snabe, CEO for Pension Danmark Torben Möger Pedersen og CEO for Cornerstone Capital Group, Erika Karp.

Presset fra investorer og globale virksomheder udvider bestyrelsesansvaret
De seneste år har verdens største private investeringsselskab, BlackRock sammen med en række toneangivende investorer og pensionsselskaber ved generalforsamlinger stemt imod selskaber, som ikke viser og beviser, at de er i færd med at tackle strategiske risici som fx klimaforandringer, ligestilling, social ulighed og forskelsbehandling af minoriteter.

Med ambitionen om at alle leverandørkæder og operationer skal være CO2-fri i 2040, har det multinationale selskab Walmart, sendt chokbølger gennem sine leverandørkæder. Helle Bank Jørgensen vurderer, at Regenerative Company , som indsatsen hedder, har haft meget stor indflydelse på, hvordan producenter og leverandører over hele verden arbejder med miljø-, klima- og sociale hensyn. Og Walmarts udmelding står ikke alene:

”Presset fra investorer og kunder forandrer de rammer, virksomheden drives og udvikles indenfor. Mens CEO’en kommer og går, er bestyrelsen virksomhedens langsigtede og strategiske anker. I lyset af de fundamentale forandringer, virksomheder over alt i verden står overfor, bliver strategisk forretningsintegration af bæredygtighed en del af bestyrelsesansvaret," siger Helle Bank Jørgensen.

Bestyrelsen skal ikke nødvendigvis have alle svarene, men den skal stille de rigtige spørgsmål, håndtere dialogen med investorerne og sikre klar og tydelig fordeling af ansvaret internt i virksomheden. Den erkendelse er i færd med at forandre bestyrelsernes sammensætning og kompetencer,” fortsætter Helle Bank Jørgensen.

Sådan løfter bestyrelsen sit bæredygtighedsansvar

Helle Bank Jørgensen opfordrer alle bestyrelser til at stille og søge svar på disse 10 spørgsmål:

  1. Har bestyrelsen den nødvendige indsigt og viden om strategiske bæredygtighedsområder som fx klima, ESG, skat osv.
  2. Kender bestyrelsen virksomhedens vigtigste interessenter, og forstår de deres risici og den måde, de bliver påvirket af fx klimaforandringer på?
  3. Har bestyrelsen kortlagt virksomhedens vigtigste risici og muligheder, når det handler om miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse?
  4. Er der tilstrækkelig fokus på bæredygtighed og samfundsansvar i bestyrelsens årshjul og mødestruktur?
  5. Har virksomheden en tydelig ansvarsfordeling for bæredygtighedsindsatsen?
  6. Er bæredygtighed, inkl. ESG-rapportering, integreret i alle strategiske forretningsområder på tværs af virksomheden?
  7. Er bæredygtighed en del af medarbejderes og ledelsens KPI’er?
  8. Er virksomhedens bæredygtighedsrapportering konsistens og gennemsigtig?
  9. Ved virksomheden hvilke bæredygtighedskrav, der er de vigtigste og mest væsentlige for forretningen?
  10. Har virksomheden en proaktiv og kontinuerlig dialog med dens centrale interessenter?

Bestyrelser mangler bæredygtighedskompetencer og erfaring
Mens flere og flere internationale bestyrelser altså har fokus på deres strategiske ansvar og fx nedsætter bæredygtigheds-udvalg, som skal sikre intern forankring og god selskabsledelse, halter det gevaldigt med udvalgenes bæredygtighedskompetencer og erfaring.

The Sustainability Board Report kortlægger hvert år, hvordan verdens 100 største børsnoterede selskaber arbejder med god selskabsledelse og bæredygtigt lederskab. For 2020 konkluderer rapporten, at 63 ud af de 100 selskaber nu har nedsat formelle bæredygtigheds-udvalg. Et tal, der afspejler en stigende tendens i forholdt til årene før.

Det øgede fokus på bæredygtighed og bestyrelsesansvar glæder Helle Bank Jørgensen, men hun understreger samtidig, at selskaberne kun i ringe grad formår at matche udvalgene med de rette kompetencer.

Læs også: Ingen modstand mod bæredygtighed i virksomhederne

”Kun 17% af bestyrelsesmedlemmerne, der sidder i udvalg med ansvar for bæredygtighed, har ifølge rapporten de kompetencer, der skal til, for at løfte det ansvar, de og resten af bestyrelsen har. Tænk, hvis kun 17% af medlemmerne i revisions-udvalgene forstod sig på at læse et regnskab? Det ville være fuldstændigt uhørt,” understreger Helle Bank Jørgensen.

”Det er jo egentlig forståeligt nok, at der lige nu er en kompetencekløft. De ledere, som sidder i bestyrelserne, har jo arbejdet sig op igennem en forretnings- og uddannelsesstruktur, som ikke har uddannet dem til at arbejde med bæredygtighed som et kerneområde. Det er nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder godt i gang med at lave om på. Og de har det med at bane vejen for de fleste andre,” slutter Helle Bank Jørgensen.

----

Læs mere om den globale, online uddannelse, ESG Competent Boards Certificate, som www.competentboards.com udbyder.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V