09.04.2018  |  Klima, miljø og energi

EU vil overvåge lastbilers CO2-udslip

Lastbil- og busfabrikanter skal inden længe levere data om deres transportudledninger og brændstofforbrug til EU. Godt for både miljø, vognmænd og økonomi, lyder fra NGO’en Transport & Environment.

I slutningen af marts vedtog Europa-Parlamentet og Rådet det Kommissionen selv kalder en ’ambitiøs aftale’ om det første stykke EU-lovgivning, der skal overvåge og rapportere om CO2-udledningerne fra tunge køretøjer.

Læs også: Rapport: Europas lastbiler er ikke blevet grønnere

Den form for regulering i EU-regi er ikke tidligere blevet pålagt busser, store varevogne og lastbiler, og det er godt nyt for klimaet og luftkvaliteten i de europæiske byer, påpeger euractiv.com, fordi de tunge køretøjer tegner sig for over en fjerdedel (26 procent) af CO2-udslippet fra transportsektoren i EU.

Selve opgaven med at måle og rapportere om CO2-udslip og brændstofforbrug bliver pålagt fabrikanterne. Derudover skal de også offentliggøre data om selve trækkeren. EU's eksisterende beregningsværktøj VECTO (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool) skal udgøre rammen om databehandlingen, og det vil desuden blive udvidet til at omfatte lastbiltrailere i løbet af 2021, skriver Transport & Environment (T&E).

Fra Europa-Kommissionens side er håbet, at den nye lov vil føre til at speditører, vognmænd etc. vil kunne tage ”… velinformerede indkøbsbeslutninger og spare på brændstofudgifterne”. Tanken er at reguleringen skal håndhæves med verificeringer, der omfatter vejtests af køretøjer i både produktion og drift.

Vil give konkurrence og innovation
Transport & Environment peger på, at det nye stykke lovgivning er det rigtige for både miljøet, vognmændene og økonomien, fordi det vil give mere transparens og stærkere konkurrence.

”Aftalen mellem EU-Parlamentet og medlemsstaterne omkring at overvåge og rapportere om lastbilernes brændstofforbrug og klimaudledninger er velkommen. Udvidelsen af VECTO vil også åbne op for innovation og bane veje for fremtidige reduktioner i udledninger”, siger cleaner trucks officer for T&E, Stef Cornelis, og fortsætter:

”De europæiske lastbilfabrikanter kan se frem til hårdere konkurrence, nu hvor vognmændene nemmere kan vælde de lastbiler, der er mest brændstofeffektive. Nu er der brug for ambitiøse og veldesignede lastbilstandarder. De vil spare penge for speditørerne, hjælpe Europa med at nå sine klimamål og kick-starte nuludledningstransporten”.

Læs også: Sænkning af takster over Storebælt kan sende flere lastbiler på vejene

Lovforslaget, der også lægger op til administrative bøder i tilfælde af manglende eller forfalskede data fra fabrikanterne, skal forelægges ministrene i slutningen af denne måned, og derefter videre til parlamentsmedlemmerne til endelig godkendelse.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere