07.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Europa eksporterer store mængder skadelige pesticider til udviklingslande

I EU har man lagt forbud på mange typer af sprøjtemidler, men det afholder ikke flere europæiske virksomheder fra at producere og sælge sundhedsskadelige pesticider til steder som Afrika, Latinamerika og Asien.

I EU har man relativt strenge krav for brug af skadelige sprøjtemidler, der kan skade mennesker, dyr og planter. 
Dét til trods eksporterer mindst 30 lande i Europa skadelige pesticider, herunder det farlige middel paraquat, der ifølge FN-ekspert Baskut Tuncak har dræbt utallige mennesker og kan forårsage sygdommen Parkinsons. Det skriver Globalnyt.

”Praksissen med, at rige stater eksporterer deres forbudte giftige kemikalier til fattige lande, der mangler kapaciteten til at kontrollere risici, er sørgelig og må stoppe”, siger Baskut Tuncak.

Læs også: To ud af tre grundvandsprøver er forurenet med sprøjtegift

Britiske Greenpeace’s journalist team ’Unearthed’ har undersøgt sagen nærmere ved blandt andet at gennemgå de notifikationer, som virksomheder er forpligtet til at sende modtager i forbindelse med salg af kemikalier, der ikke er tilladte at bruge i Europa. 

Undersøgelsen viser i grove tal, at over halvdelen af den mængde sprøjtegift der eksporteres ud af Europa ender i lav- og mellemindkomstlande. EU’s egne myndigheder vurderer at mange af pesticiderne er direkte skadelige for mennesker, grundvand og fisk og kalder det brud på de internationale forpligtelser i forhold til menneskerettigheder.

Frankrig planlægger et forbud mod eksport af skadelige pesticider i 2022, men resten af landene i EU bør følge med, mener Baskut Tuncak, som sidestiller handlen med diskrimination og udnyttelse.

- MT

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere