07.10.2020 | Klima, miljø og energi
Europa eksporterer store mængder skadelige pesticider til udviklingslande
I EU har man lagt forbud på mange typer af sprøjtemidler, men det afholder ikke flere europæiske virksomheder fra at producere og sælge sundhedsskadelige pesticider til steder som Afrika, Latinamerika og Asien.
I EU har man relativt strenge krav for brug af skadelige sprøjtemidler, der kan skade mennesker, dyr og planter. Dét til trods eksporterer mindst 30 lande i Europa skadelige pesticider, herunder det farlige middel paraquat, der ifølge FN-ekspert Baskut Tuncak har dræbt utallige mennesker og kan forårsage sygdommen Parkinsons. Det skriver Globalnyt.
”Praksissen med, at rige stater eksporterer deres forbudte giftige kemikalier til fattige lande, der mangler kapaciteten til at kontrollere risici, er sørgelig og må stoppe”, siger Baskut Tuncak.
Læs også: To ud af tre grundvandsprøver er forurenet med sprøjtegift
Britiske Greenpeace’s journalist team ’Unearthed’ har undersøgt sagen nærmere ved blandt andet at gennemgå de notifikationer, som virksomheder er forpligtet til at sende modtager i forbindelse med salg af kemikalier, der ikke er tilladte at bruge i Europa.
Undersøgelsen viser i grove tal, at over halvdelen af den mængde sprøjtegift der eksporteres ud af Europa ender i lav- og mellemindkomstlande. EU’s egne myndigheder vurderer at mange af pesticiderne er direkte skadelige for mennesker, grundvand og fisk og kalder det brud på de internationale forpligtelser i forhold til menneskerettigheder.
Frankrig planlægger et forbud mod eksport af skadelige pesticider i 2022, men resten af landene i EU bør følge med, mener Baskut Tuncak, som sidestiller handlen med diskrimination og udnyttelse.
- MT
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.