07.10.2020 | Klima, miljø og energi
Europa eksporterer store mængder skadelige pesticider til udviklingslande
I EU har man lagt forbud på mange typer af sprøjtemidler, men det afholder ikke flere europæiske virksomheder fra at producere og sælge sundhedsskadelige pesticider til steder som Afrika, Latinamerika og Asien.
I EU har man relativt strenge krav for brug af skadelige sprøjtemidler, der kan skade mennesker, dyr og planter. Dét til trods eksporterer mindst 30 lande i Europa skadelige pesticider, herunder det farlige middel paraquat, der ifølge FN-ekspert Baskut Tuncak har dræbt utallige mennesker og kan forårsage sygdommen Parkinsons. Det skriver Globalnyt.
”Praksissen med, at rige stater eksporterer deres forbudte giftige kemikalier til fattige lande, der mangler kapaciteten til at kontrollere risici, er sørgelig og må stoppe”, siger Baskut Tuncak.
Læs også: To ud af tre grundvandsprøver er forurenet med sprøjtegift
Britiske Greenpeace’s journalist team ’Unearthed’ har undersøgt sagen nærmere ved blandt andet at gennemgå de notifikationer, som virksomheder er forpligtet til at sende modtager i forbindelse med salg af kemikalier, der ikke er tilladte at bruge i Europa.
Undersøgelsen viser i grove tal, at over halvdelen af den mængde sprøjtegift der eksporteres ud af Europa ender i lav- og mellemindkomstlande. EU’s egne myndigheder vurderer at mange af pesticiderne er direkte skadelige for mennesker, grundvand og fisk og kalder det brud på de internationale forpligtelser i forhold til menneskerettigheder.
Frankrig planlægger et forbud mod eksport af skadelige pesticider i 2022, men resten af landene i EU bør følge med, mener Baskut Tuncak, som sidestiller handlen med diskrimination og udnyttelse.
- MT
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)