Få hjælp til din virksomheds bæredygtige omstilling hos Erhvervsstyrelsen
Bæredygtig omstilling er det nye sort i virksomheder. Lovkrav fra EU er på vej og markedet har stigende forventninger til bæredygtighed. For at hjælpe virksomhederne, særligt SMV’erne, har Erhvervsstyrelsen lanceret ny digital vejledning om bæredygtigomstilling samt Klimakompasset til at opgøre din virksomheds klimaaftryk.
Virksomheder bliver i stigende grad mødt af krav fra deres kunder, investorer, leverandører, myndigheder og banker om at kunne dokumentere deres klimaaftryk og bæredygtige omstilling. Årsagen er bl.a. nye lovkrav fra EU til virksomhederne om at kunne dokumentere deres bæredygtighed, fx i regi af direktivet om bæredygtighedsrapportering (CSRD), due diligence for bæredygtighed (CSDDD) og en ny Ecodesign-forordning. Kravene er primært målrettet de store virksomheder, men de vil i høj grand også påvirke mange SMV’er, da de ofte er leverandører eller producenter for større virksomheder.
For at hjælpe virksomhederne godt i gang, eller videre, med deres bæredygtige omstilling, har Erhvervsstyrelsen nu lanceret en digital vejledning til bæredygtig
omstilling, på Virksomhedsguiden. Vejledningen finder du her.
Den nye vejledning indeholder bl.a. en guide til hvordan virksomheder kan arbejde med at styrke deres ansvarlighed, både i egen virksomhed og i værdikæden, og en trin-for-trin guide til, hvordan man opgør ESG-nøgletal for ens bæredygtighed. De fleste E-nøgletal baserer sig på de samme data og resultater, som du indsamler og udregner i Klimakompasset. Klimakompasset hjælper dig med at opsætte tallene som E-nøgletal.
Klimakompasset er udviklet i samarbejde med Energistyrelsen og er baseret på den nyeste viden og metode til at beregne sit klimaaftryk og giver også vejledning til at forstå metoden, finde data, bruge værktøjet og tolke resultaterne. Klimakompasset er gratis at bruge og kan bruges af alle.
Klimakompasset er et digitalt, brugervenligt og autoritativt værktøj, der hjælper virksomhederne til at beregne, og forstå, deres klimaaftryk med henblik på at målrette deres grønne tiltag og omstilling. Klimakompasset giver mulighed for at udregne ens klimapåvirkning også igennem værdikæden vha. den internationale anerkendte standard for udregning af klimaaftryk, GHG protokollen.
Klimakompasset giver også mulighed for at fremskrive sit klimaaftryk frem mod 2030, og vil på sigt også give brugerne mulighed for at opsætte mål for deres CO2e-reduktion. (jf. Science Based Targets initiative).
Læs også: ”Planlæg din grønne omstilling med Klimakompasset ”
Der udvikles fortløbende nye på emissionsfaktorer, på særligt scope 3 kategorierne, for understøtte virksomhederne i mere og mere præcise klimaaftryksberegninger.
Du finder Klimakompasset her
OM KLIMAKOMPASSET
Klimakompasset er udviklet af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen og blev lanceret i 2021. I Klimakompasset indtaster virksomheder omfanget af deres CO2-udledende aktiviteter, herunder bl.a. forbrug af el, indkøb af materialer, transport og affald, som omregnes til et klimaaftryk fordelt på scope 1, 2 og 3. I dag kan virksomheder fremskrive deres afsluttede beregninger af klimaaftryk i Klimakompasset. I medio 2023 forventes det, at brugerne også kan opsætte reduktionsmål i Klimakompasset, herunder mål jf. Science Based Target initiatives (SBTi). Metoder og emissionsfaktorer i Klimakompasset opdateres løbende og er frit tilgængelige til anvendelse til beregning af klimaaftryk i andre sammenhænge.