04.11.2021  |  Klima, miljø og energi

Fødevareministeren sætter fokus på skov og ansvarlig handel med palmeolie

Indhold fra partner Hvad er dette?

Fødevareminister Rasmus Prehn besøger Dansk Initiativ for Etisk Handel, hvor den Danske Alliance for Ansvarlig Palmeolie var samlet for at finde konkrete løsninger til, hvordan omstillingen til import af ansvarlig palmeolie kan accelereres.

Udvidelse af landbrugsarealer til produktion af palmeolie er en af de væsentlige årsager til tab af biodiversitet og afskovning i lande som Malaysia og Indonesien. Samtidig sker storskala produktion af palmeolie ofte på bekostning af plantagearbejderes, lokalsamfunds og oprindelige folks rettigheder.

Regeringen offentliggjorde i september 2021 den første nationale handlingsplan mod afskovning. Planen skal sikre, at dansk import af soja og palmeolie er verificeret og dokumenteret afskovningsfri allerede i 2025. I Danmark importeres godt 250.000 tons palmeolie om året, og den vegetabilske olie er en af de råvarer, der volumenmæssigt fylder mest i den danske import af landbrugsråvarer.

Stærk opbakning til alliancen

Der er lang vej fra plantagerne i Indonesien, hvor produktionen af palmeolie finder sted, til den lander i Danmark, hvor den bruges i f.eks. rengøringsmidler, stearinlys, cremer og madvarer som chokolade, kiks og pizzatoppings. Medlemmerne i Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie mødtes onsdag for at drøfte, hvordan danske virksomheder, organisationer og offentlige indkøbere kan accelerere indsatsen for at sikre, at den danske import af palmeolie er ansvarlig og afskovningsfri inden 2025.

Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Rasmus Prehn bakker op om visionen i alliancen og understreger nødvendigheden af bredt samarbejde for at komme i mål:

”Det er dybt nødvendigt, at vi griber ind over for skovrydning, der skader klimaet og ødelægger naturområder. Regeringen har lanceret en handlingsplan mod afskovning og her er vores vision, at Danmark om få år udelukkende importerer afskovningsfrit palmeolie og soja. Derfor er det positivt, at erhvervet allerede har ambitiøse handlingsplaner på området. Fra regeringens side bakker vi derfor også op om alliancen og opfordrer endnu flere virksomheder, offentlige institutioner og fonde til at tilslutte sig alliancen.” siger Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Rasmus Prehn.

I Dansk Initiativ for Etisk Handel er man rigtig glad for regeringens fokus på, hvordan globale værdikæder påvirker biodiversitet og afskovning, og for opbakningen til alliancen:

”Vi ved, at dansk handel med palmeolie påvirker klima, miljø og mennesker uden for vores lands grænser, men også at løsningen ikke er et totalt fravalg af palmeolien, der indgår som ingrediens i rigtig mange produkter som rengøringsmidler, stearinlys, cremer og madvarer som chokolade, kiks og pizzatoppings. I Alliancen mødes de vigtigste spillere for at dele deres erfaringer med omstillingen til ansvarlig palmeolie til gavn for både virksomhederne, klimaet og samfundet”, siger direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel, Nanna Callisen Bang.

Om alliancen

Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie er startet i 2020 af Dansk Initiativ for Etisk Handel sammen med Dansk Industri, Dansk Erhverv, Miljø- og Fødevareministeriet, Landbrug & Fødevarer, WWF, 3F mfl. for at sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til fremdrift mod ansvarlig produktion globalt. 

Deltagende virksomheder i alliancen er Danish Crown, Henkel, Hørkram, Dagrofa, Aldi, Orkla, Lidl, Persano Group, Miild, Purely Professional, Beiersdorf, Nopa Nordic Allison, Rema 1000, L’oreal, Coop, Salling Group, Toms, TBC, Bisca, Dermapharm og Iff.

Alliancens støttemedlemmer er WWF, Kosmetik & Hygiejne Branchen, Dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri, De Samvirkende Købmænd, Dansk Industri, 3F, Landbrug & Fødevarer, Dakofo, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Dansk Erhverv, Preferred by Nature, Concito, Miljøministeriet og Udenrigsministeriet.

Pressekontakt

Dansk Initiativ for Etisk Handel:

Nanna Callisen Bang, direktør, tlf. 3120 1324
Janine Dortmundt, projektleder for soja- og palmeoliealliance, tlf. 4243 9321

Mere fra Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark

www.dieh.dk

  • info@dieh.dk
  • 31726930
  • Overgaden Oven Vandet 10 st 1415 København K

Etisk Handel Danmark er den samlende platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling. Vi styrker viden og samarbejde om samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder, fordi handel skal respektere menneskerettigheder og tage hensyn til miljø og klima. Etisk Handel Danmark står bag videnscenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etis…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere