Fødevareproducenterne digitaliserer og optimerer deres produktion – men flere skal med

Softwarevirksomhed oplever, at flere og flere fødevareproducenter digitaliserer deres produktion og opnår målbare resultater. Men der skal endnu flere med. Derfor er de en del af Teknologisk Instituts projekt, som fokuserer på at mindske produktionsspild i fødevarebranchen ved hjælp af digitalisering.

DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. PR-foto..

04.05.2023

CSR.dk

Softwarevirksomheden Data Intelligence er på en mission. De vil have flere virksomheder i fødevareindustrien til at digitalisere og bruge data til at få mere ud af deres produktionslinjer.

For ifølge Jesper Rantala, der er administrerende direktør i Data Intelligence, er der nemlig flere fordele at hente, og en stor del af virksomhedens nytilkomne kunder er netop fødevareproducenter.

Slagterivirksomheden Danish Crown, fiskevirksomheden Amanda Seafoods og det tyske mejeri Kohrener Landmolkerei er blandt Data Intelligences kunder i fødevareindustrien. De har taget hul på at digitalisere deres produktion med Data Intelligences platform DIAP.

Læs også: Datateknologi gavner både virksomhed og samfund

"Vi oplever, at de fleste, vi snakker med i branchen, er helt klar over, at digitalisering er et vigtigt værktøj til at få mere ud af produktionen – og helt centralt for at sikre en fremtidig konkurrencedygtig produktion. Ved at opsamle data får man et bedre grundlag for at træffe beslutninger og justere, hvor der faktuelt er et behov. I gennemsnit optimerer DIAP-brugere deres produktion med 15 procent. Det giver mening på bundlinjen," forklarer direktøren.

Digitalisering skal være håndgribelig
DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. Mere konkret består løsningen af sensorer, der er installeret på enkelte eller flere maskiner, og software, der analyserer og viser, hvordan produktionen kører. Ifølge Data Intelligence-direktøren skal digitalisering være lettilgængeligt og mere håndgribeligt, så alle kan være med.

Det er lykkedes hos Amanda Seafoods i Frederikshavn, som bruger DIAP. På kort tid har de kunnet se en forskel ved at opsamle data og handle på den nyvundne indsigt.

Produktionschef Henrik Plannthin fortæller, at de nu bruger to dage på at producere den mængde, som før krævede tre dage – med samme bemanding. Og det har været nemt at komme i gang:

"Vi har en del her, som ikke altid har arbejdet med it, og jeg har ikke hørt nogen sige, at det dér er svært. De synes, at det er til at gå til. Det er i realiteten bare at droppe det papir, som jeg ved, mange skriver på, og så gøre det digitalt i stedet for. Det fungerer meget bedre, og de skal ikke bruge tid på at samle op. Det er en god platform – det er til at komme til. Man behøver ikke den store tekniske snilde," siger han.

Læs også: Ny rapport: Upræcise data spænder ben for grøn omstilling

Fokus på produktionsspild
For at sætte mere fokus på fordelene ved digitalisering i fødevarebranchen er Data Intelligence involveret i projektet 'Reduktion af Produktionsspild – ved hjælp af digitalisering' (REPROS). Med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram står Teknologisk Institut bag projektet med det formål at udvikle en løsning, der skal mindske fødevarebranchens produktionsspild.

Aktører fra den danske fødevareindustri er koblet sammen med eksperter inden for fødevareteknologi og dataopsamling, -behandling og -formidling.

"Sammen skal vi udvikle software, der ved hjælp af dataopsamling i produktionen kan forudsige produktionsspild. Softwaren skal ”råbe vagt i gevær”, så operatørerne i produktionen kan handle hurtigere på afvigelserne. Det er til gavn for den enkelte virksomhed, men også for klimaet at reducere produktionsspild - og vi får lov til at vise, hvordan det er muligt at bruge dataopsamling," siger Jesper Rantala.

Projektet gik i gang i maj 2022 og løber over tre år.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V