17.03.2023 | Klima, miljø og energi
Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.
Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskernes, ville der være behov for fire jordkloder – hun kalder derfor på handling nu. Foto: Perfekta PR
I 2022 var jordens ressourcer opbrugt den 28. juli, hvis vi skulle holde os til det forbrug, der ville kunne regenereres på et år. Med en placering i top-20 over de lande med mest overforbrug bar Danmark sin del af ansvaret.
Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskerne, ville der være behov for fire jordkloder, og hun kalder derfor på handling nu.
"Der er et presserende behov for cirkulær handling. Ikke bare i Danmark, men i hele verden, og det kan kun gå for langsomt," siger Katherine Richardson.
"Den negative udvikling ift. klima og biodiversitet bliver fortsat tilsidesat for velfærdsproblemer som inflation, finanskrise og pandemier. Der skal ikke kun fokuseres på de samfundsnære kriser, men også biodiversitet og den cirkulære krise, for uden at stabilisere denne, så kan samfundsudvikling ikke fortsætte," siger professoren fra Københavns Universitet.
Virksomhederne har nøglen
Klimaet og biodiversiteten lider, og handlesbalancen med naturen er i minus. Det er afgørende, at samfundet forstår nødvendigheden af at omstille sig til den cirkulære økonomi, mener Katherine Richardson.
Hun frygter, at vi kommer til at stå i samme situation som med den nuværende PFAS-forurening af den danske jord.
"Eksperter har de seneste mange årtier råbt vagt i gevær omkring udledning af skadelige PFAS-stoffer i vores natur. Men deres bekymringer er blevet overhørt eller ignoreret, og min frygt er, at samme mønster kommer til at gentage sig med den cirkulære omstilling. Vi skal handle nu – ikke om flere årtier, når det er for sent," siger Katherine Richardson.
"Sammen med politikere spiller virksomhederne den mest centrale rolle, da det er dem, der øger vores velstand ved at give adgang til energi, vand, forbrug og infrastruktur. Deres aktiviteter tager ressourcer fra naturen og putter affald tilbage. Særligt virksomhederne står med nøglen til at udvikle et mere bæredygtig samfund," fortsætter hun.
Recycling af IT-udstyr
Et konkret eksempel på cirkulær handling ses hos virksomheden Foxway. IT-distributøren, der beskæftiger mere end 900 ansatte fordelt på syv lande, har som erklæret ambition at positionere sig som ledende specialist indenfor IT lifecycle management.
"Vores forretningsgrundlag er cirkulær IT, og det bunder i et ønske om at gøre vores kunder mere ressourcebevidste. Når det kommer til IT-udstyr, er der i alt for mange år blevet praktiseret en lineær tankegang, hvor der aldrig er blevet taget hånd om det brugte udstyr. Det er vi i gang med at lave om på," siger Head of Sales hos Foxway, Mark Dyhr Mortensen.
Alene i Europa kasseres omkring 150.000 bærbare computere dagligt, selvom 70 procent af disse kunne være blevet genanvendt. Og på tværs af den samlede elektronikbranche bliver mindre end 40 procent af alt udstyr genanvendt.
Når Foxway sælger IT-udstyr, nyt som gammelt, laver de en konkret livscyklusplan med den enkelte kunde. De giver med andre ord ikke slip på varerne efter salget, men agerer som samarbejdspartneren, der skal sikre, at de samme varer får nyt liv andetsteds efter endt brug.
Ressourcerne slipper op
Gennem sit mangeårige arbejde med den menneskelige påvirkning af jorden har Katherine Richardson set, hvordan vores ressourcer slipper op.
Hun henviser til den seneste opgørelse fra Earth Overshoot Day, der kortlægger, hvor hurtigt jordens ressourcer i 2023 ville slippe op, hvis alle verdens lande kørte med samme niveau af overforbrug, som vi gør i Danmark. Her hedder skæringsdatoen d. 28. marts.
Katherine Richardson er blandt hovedtalerne ved LOOP Forum, der afholdes d. 26.-27. april i Lokomotivværkstedet i København. Læs mere om LOOP Forum på https://www.loopforum.dk/
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.