17.03.2023  |  Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”

Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.

I 2022 var jordens ressourcer opbrugt den 28. juli, hvis vi skulle holde os til det forbrug, der ville kunne regenereres på et år. Med en placering i top-20 over de lande med mest overforbrug bar Danmark sin del af ansvaret.

Katherine Richardson, ekspert i biodiversitet og professor ved Københavns Universitet, slår fast, at hvis alle havde det samme ressourceforbrug som danskerne, ville der være behov for fire jordkloder, og hun kalder derfor på handling nu.

"Der er et presserende behov for cirkulær handling. Ikke bare i Danmark, men i hele verden, og det kan kun gå for langsomt," siger Katherine Richardson.

"Den negative udvikling ift. klima og biodiversitet bliver fortsat tilsidesat for velfærdsproblemer som inflation, finanskrise og pandemier. Der skal ikke kun fokuseres på de samfundsnære kriser, men også biodiversitet og den cirkulære krise, for uden at stabilisere denne, så kan samfundsudvikling ikke fortsætte," siger professoren fra Københavns Universitet.

Virksomhederne har nøglen
Klimaet og biodiversiteten lider, og handlesbalancen med naturen er i minus. Det er afgørende, at samfundet forstår nødvendigheden af at omstille sig til den cirkulære økonomi, mener Katherine Richardson.

Hun frygter, at vi kommer til at stå i samme situation som med den nuværende PFAS-forurening af den danske jord.

"Eksperter har de seneste mange årtier råbt vagt i gevær omkring udledning af skadelige PFAS-stoffer i vores natur. Men deres bekymringer er blevet overhørt eller ignoreret, og min frygt er, at samme mønster kommer til at gentage sig med den cirkulære omstilling. Vi skal handle nu – ikke om flere årtier, når det er for sent," siger Katherine Richardson.

"Sammen med politikere spiller virksomhederne den mest centrale rolle, da det er dem, der øger vores velstand ved at give adgang til energi, vand, forbrug og infrastruktur. Deres aktiviteter tager ressourcer fra naturen og putter affald tilbage. Særligt virksomhederne står med nøglen til at udvikle et mere bæredygtig samfund," fortsætter hun.

Recycling af IT-udstyr
Et konkret eksempel på cirkulær handling ses hos virksomheden Foxway. IT-distributøren, der beskæftiger mere end 900 ansatte fordelt på syv lande, har som erklæret ambition at positionere sig som ledende specialist indenfor IT lifecycle management.

"Vores forretningsgrundlag er cirkulær IT, og det bunder i et ønske om at gøre vores kunder mere ressourcebevidste. Når det kommer til IT-udstyr, er der i alt for mange år blevet praktiseret en lineær tankegang, hvor der aldrig er blevet taget hånd om det brugte udstyr. Det er vi i gang med at lave om på," siger Head of Sales hos Foxway, Mark Dyhr Mortensen.

Alene i Europa kasseres omkring 150.000 bærbare computere dagligt, selvom 70 procent af disse kunne være blevet genanvendt. Og på tværs af den samlede elektronikbranche bliver mindre end 40 procent af alt udstyr genanvendt.

Når Foxway sælger IT-udstyr, nyt som gammelt, laver de en konkret livscyklusplan med den enkelte kunde. De giver med andre ord ikke slip på varerne efter salget, men agerer som samarbejdspartneren, der skal sikre, at de samme varer får nyt liv andetsteds efter endt brug.

Ressourcerne slipper op
Gennem sit mangeårige arbejde med den menneskelige påvirkning af jorden har Katherine Richardson set, hvordan vores ressourcer slipper op.

Hun henviser til den seneste opgørelse fra Earth Overshoot Day, der kortlægger, hvor hurtigt jordens ressourcer i 2023 ville slippe op, hvis alle verdens lande kørte med samme niveau af overforbrug, som vi gør i Danmark. Her hedder skæringsdatoen d. 28. marts.

Katherine Richardson er blandt hovedtalerne ved LOOP Forum, der afholdes d. 26.-27. april i Lokomotivværkstedet i København. Læs mere om LOOP Forum på https://www.loopforum.dk/

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere