Finanstilsynet kritiseres for ikke at gå op i ligestilling
Siden lovændringen i 2013, der skulle få kvinder i topledelsen, har Finanstilsynet ikke uddelt et eneste påbud, selvom der er en stor mængde virksomheder, der ikke har sat mål, som loven ellers kræver.
I 2013 trådte en lovændring i kraft for at få flere kvinder i topposter, og selvom Finanstilsynet normalt ikke er blege for at uddele påbud, påtaler og bøder, så har tilsynet ikke uddelt en eneste til de mange virksomehder. Det skriver PolicyWatch.
Læs også: Der er ingen kvinder i bestyrelsen hos Danmarks største virksomheder
Virksomhederne skal hvert år opstille mål for, hvor mange ledelses- og bestyrelsesposter der skal besiddes af henholdsvis mænd og kvinder, og derudfra udarbejde en plan for at få det til at gå i opfyldelse. Men virksomhederne overholder ikke reglerne, konstaterer Finanstilsynet. Derfor kritiseres det, at tilsynet ikke har gjort noget ved det:
”Noget kunne tyde på, at Finanstilsynet sover lidt i timen og godt kunne være mere aktive på det her område. Og det siger jeg, selv om den finansielle branche klarer sig lidt bedre end en række andre brancher, når det kommer til kvinder i ledelse”, siger Bjarke Oxlund, chefkonsulent for køn og ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder, til PolicyWatch.
Loven er flere gange blevet kritiseret for ikke at have en effekt af både professorer og politikere, da virksomhederne kan udskyde sine mål uden at det får konsekvenser. Og det er klart, at den ikke virker, hvis det ingen konsekvenser har, mener Marie Louise Mors, professor ved CBS's afdeling for strategi og innovation:
”At der ikke er givet nogen påbud, er et bevis for, at loven jo ikke har nogen effekt. Myndighederne tager ikke rigtig loven seriøst, hvis virksomhederne ikke engang får et rap over fingrene med et brev, et påbud eller får at vide, at de ikke opfylder lovkravene. Hvis vi skal have en lov, så må der være noget opfølgning, ellers er det ikke en lov”, siger hun til PolicyWatch.
Finanstilsynet konkluderede i 2017, at der var plads til ”væsentlige forbedringer” på baggrund af en stikprøve. Her fandt tilsynet, at 80 procent af de undersøgte virksomheder oplyste at de levede op til kravene om at udarbejde en plan, men heraf var det kun 60 procent der efterlevede den.
Læs også: Virksomheder undgår straf for manglende ligestilling
Også Erhvervsstyrelsen efterlyste i 2017 en højere efterlevelsesprocent til ikke-finansielle virksomheder, men til forskel fra Finanstilsynet har styrelsen sidenhen uddelt en række påbud.
- SDN