23.11.2022  |  Supply chain

Find hjælp til mere bæredygtighed i værdikæden

Hvordan gør man sin værdikæde mere bæredygtig? Et nyt, online, gratis videncenter tilbyder ideer og hjælp fra anerkendte kilder.

Etisk Handel Danmark har etableret et nyt Videncenter, der skal give danske virksomheder og organisationer nem adgang til ressourcer og redskaber til arbejdet med klima, miljø og menneskerettigheder i global handel.

Meget tyder på, at der kan være god brug for en sådan ressourcebank. Danmarks forbrug og handel har således et stort aftryk uden for landets grænser og det gælder både miljø, klima og mennesker. F.eks. stammer op imod 80% af drivhusgasudledningen fra en gennemsnitlig dansk virksomhed fra værdikæden, mens det meste af vores tøj produceres i lande med kritisable løn-og arbejdsforhold.

Samtidig stiger forventningerne til at  virksomheder har styr på klima, miljø og menneskerettigheder i deres værdikæde. Flere europæiske lande har i de seneste år indført national lovgivning på området, og i EU arbejdes der på fælles regler, der gør det obligatorisk at tage ansvar igennem hele forsyningskæden.

Men som Etisk Handel Danmark skriver i en pressemeddelelse, så kan det være svært at komme i gang med at omsætte internationale retningslinjer til konkret praksis i arbejdet med klima, menneskerettigheder og miljøspørgsmål i egen værdikæde.

Tiltrængt hjælp til danske virksomheder

Platformens 11 emner

Arbejdstagerrettigheder
Menneskerettigheder
Miljø
Klima
Dyrevelfærd
Korruption
Due diligence
Leverandørsamarbejde
Indkøbspraksis
Stakeholder-samarbejde
Verdensmålene

Derfor lancerer Etisk Handel Danmark nu ”Videncenter for bæredygtige værdikæder”. Konkret er det en åben, online platform med viden, ressourcer og redskaber inden for 11 temaer, som er særlige vigtige i globale værdikæder. Der vil også være inspiration i form af best practices og virksomhedscases, som løbende udvides.

Platformens indhold består af allerede eksisterende praksisnære ressourcer og redskaber fra danske og internationalt anerkendte organisationer og institutioner. Denne viden bliver nu for første gang samlet et sted.

”Vi ved at det kan være svært at danne sig et overblik over feltet, finde inspiration og gode redskaber til at komme i gang med det konkrete arbejde, som fx at afdække risici for børnearbejde i egen værdikæde, eller hvordan man kan forbedre vilkårene for arbejderne i produktionen. Jeg håber, at Videncenteret de kommende år vil blive brugt af mange forskellige virksomheder og organisationer, som gerne vil styrke deres arbejde med klima, miljø og menneskerettigheder i globale værdikæder,” siger Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark.

Redskaberne kommer fra f.eks. Institut for Menneskerettigheder, Sex og Samfund, Erhvervsstyrelsen, OECD og FN Global Compact. Målgruppen er virksomheder og organisationer, der til dagligt arbejder med ansvarlig handel og bæredygtige værdikæder.

En del af Danmarks handlingsplan for Verdensmålene
Videncenteret etableres hos Etisk Handel Danmark som opfølgning på anbefalingerne fra klimapartnerskabet for handel, og som led i udmøntningen af Danmarks handlingsplan for Verdensmålene.

”Vi vil gerne være med til at sikre, at relevant viden komme ud at leve og gør en forskel for både erhvervsliv og samfundet. Danmark påvirker verden gennem vores handel, produktion og forbrug, og derfor er bæredygtige værdikæder helt afgørende for en retfærdig, grøn omstilling,” siger Nanna Callisen Bang.

Videnscenter for Bæredygtige Værdikæder er en del af det strategiske partnerskab mellem Etisk Handel Danmark og Udenrigsministeriet, og finansieres af Etisk Handel Danmark, Udenrigsministeriet og Danmarks handlingsplan for Verdensmålene.

- EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige værdikæder

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere