Flere og flere seniorer oplever diskrimination på det danske arbejdsmarked

Det er ikke så nemt at blive ældre på det danske arbejdsmarked. Alder er nemlig den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.

Foto: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

19.05.2023

CSR.dk

De danske arbejdspladser skriger på arbejdskraft og mange taler om, at rekruttering og fastholdelse af seniorerne kan være en del af løsningen. 

Konkret er andelen af +50-årige, der forventer at arbejde til efter folkepensionsalderen steget fra 19% i 2018 til 23% i 2022. Dette på trods af den stigende folkepensionsalder. Der ligger altså et kæmpe potentiale for arbejdskraft, hvis virksomhederne formår at fastholde seniorerne. Og en rapport fra Aalborg Universitet, der for første gang dokumentere, hvordan arbejdsgivernes rolle har ændret sig, viser, at danske arbejdspladser gør mere og mere for at fastholde de ældre medarbejdere. R

En sten i skoen på det projekt er, at flere og flere seniorer samtidig oplever at blive diskrimineret pga. deres alder. Det gælder både for ledige og beskæftigede +50-årige. Ny forskning om diskrimination underbygger også, at arbejdsgiverne frasorterer mere på alder end på køn, religiøs baggrund og en række andre forhold.

Næsten hver anden +50-årig føler sig diskrimineret
45 procent af de ledige over 50 år har oplevet diskrimination på arbejdsmarkedet i 2022. Det er en stigning på 18 procentpoint sammenlignet med 2018. For de beskæftigede er der sket en stigning fra 5 procent til 9 procent i samme periode.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der er lavet i forbindelse med forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv.

Læs også: CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien

"Noget af stigningen kan muligvis forklares med den stigende gennemsnitsalder af seniorerne, da vi kan se i data, at oplevelsen af aldersdiskrimination stiger med alderen," forklarer professor Lars L. Andersen fra NFA og uddyber:

"Aldersdiskrimination er et komplekst samspil af flere faktorer, herunder seniorernes egen forståelse og oplevelse af diskrimination, fordomme om alder blandt dem der ansætter og økonomiske overvejelser om, hvad medarbejder med længere vs kortere anciennitet koster".

Tallene peger på arbejdsgivere 
"Vi kan se, at alder er den vigtigste parameter, når arbejdsgiverne skal ansætte nye medarbejdere. Sandsynligheden for at blive ansat falder betragteligt med alderen," siger postdoc på Aalborg Universitet Jeevitha Yogachandiran Qvist.

Hun har samen med professor Christian Albrekt Larsen på Aalborg Universitet undersøgt, hvordan fem forskellige faktorer påvirker arbejdsgivernes valg i ansættelsen. De fem parametre er køn, alder, religiøs baggrund, arbejdsløshedshistorik og ønske om fuldtid/deltid.

"Vi finder de sædvanlige mønstre med, at ansøgere med lang forudgående ledighed og muslimsk baggrund har mindre sandsynlighed for at blive ansat. Men vi finder også, at i særdeleshed seniorer over pensionsalderen i høj grad bliver fravalgt," siger Christian Albrekt Larsen.

"Aldersdiskrimination er tilstede på tværs af alle sektorer og uanset arbejdsgivernes karakteristika. Det vidner om, at seniorerne over en bred kam bliver frasorteret ved nyansættelser," supplerer Jeevitha Yogachandiran Qvist.

Konklusionerne bygger på to store spørgeskemaundersøgelser. Den ene, Medarbejderundersøgelsen, blev i 2022 sendt til  ca. 30.000 +50-årige danskere, hvoraf omkring 12,000 beskæftigede har svaret . Den anden, Arbejdsgiverundersøgelsen, blev i 2022 sendt til 5.017 virksomheder med  minimum fem ansatte, og beder hver arbejdsgiver om at forholde sig til fire forskellige ansøgere, der var lige kvalificerede til at udføre jobbet. I alt har arbejdsgiverne således vurderet 20.068 ansøgere. 

Rapporten og undersøgelserne kommer fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, som er et samarbejde mellem NFA, Aalborg Universitet og Team Arbejdsliv. Projektet er økonomisk støttet af TrygFonden. Alle udgivelser kan findes på projektets hjemmeside. 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle