01.04.2014  |  Klima, miljø og energi

FN: Klimaændringerne vil ramme kloden hårdt

Hvis ikke det lykkes at bremse udledningen af drivhusgasser, vil klimaændringerne ramme kloden hårdt. Det viser en rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, der i går blev offentliggjort i Japan.

I går blev en rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, offentliggjort i Japan. Rapporten beskriver, hvordan klimaændringerne vil ramme kloden hårdt samt mulighederne for at tilpasse os de forandringer, der uundgåeligt vil ske. Men den peger også på, at risikoen for alvorlige klimaændringer bliver væsentligt mindre, hvis vi sætter ind i tide.

”Vi skal tage denne rapport meget alvorligt. Det er ved at være sidste chance, hvis vi skal forhindre alvorlige klimaændringer. Det gode er, at vi har de tekniske løsninger. Det handler alene om politisk vilje”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Læs også: Indspark: Vi har brug for handling nu

Forskerne i FN’s Klimapanel peger på, at klimaændringerne i kombination med øget efterspørgsel på verdensplan vil udgøre en risiko for fødevareforsyningen. Vandressourcer vil blive knappe i store dele af verden, selvom der også er steder, hvor de øges.

Flere økosystemer er allerede nu truet, og risikoen stiger med stigende temperatur. Det gælder ikke mindst koralrevene og den arktiske havis.

Der er også allerede nu en moderat risiko for ekstreme vejrbegivenheder som oversvømmelser og tørke, og risikoen bliver høj, hvis temperaturen stiger med yderligere en grad i forhold til i dag. Der vil også være en risiko for planter og dyr og for den globale økonomi.

Læs også: Klimarapport forudser hav- og temperaturstigninger

”Vi har allerede set, hvordan klimaforandringer kan ramme Danmark med skybrud og voldsomme oversvømmelser. Vi har taget de første vigtige skridt herhjemme med de kommunale klimatilpasningsplaner, og rapporten viser tydeligt, at det er et nødvendigt arbejde, vi har sat i gang,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Rapporten, der blev offentliggjort i går, er den anden af tre delrapporter fra FN’s Klimapanel. Den handler om klimaændringer, klimatilpasning og sårbarhed. Den samlede rapport offentliggøres i København til oktober.

- JDN

Mere fra Assistent@horisontgruppen.dk

Assistent@horisontgruppen.dk

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere