04.10.2021  |  Samfund

Fond vil gøre sociale indsatser rentable

Private skal kunne investere i løsningen af sociale opgaver og høste et overskud på at stille kapital til rådighed. Den Sociale Kapitalfond vil løbe markedet i gang.

Forstil dig nu, at privat leverandør leverer en ydelse til en kommune, f.eks. om at få sårbare grupper tilbage i job. I stedet for de typiske kommunale kontrakter, som definerer og måler på, hvordan opgaven skal løses, aftaler man, hvilket resultater leverandørens indsats skaber. Samtidig har kommunen ikke i udgangspunktet penge oppe af lommen, for indsatsen er finansieret af en investering fra en fond med midler fra institutionelle investorer.

Lyder det om velfærd finansieret gennem filantropi? Det er netop det, det ikke er. Investorerne får et afkast, som tages fra det mindre træk på kommunens kasse, som opnås ved at leverandørens indsats giver resultater. Aflønningen af leverandøren sker desuden på grundlag af den effekt, der skabes.

Læs også: Hvad driver den sociale dagsorden lige nu?

“Når vi griber det an på den her måde, giver vi leverandørerne større frihed til at tilpasse indsatsen til den specifikke borgers behov og derved opnå en større social effekt. På den måde kan leverandøren opnå en højere betaling, såfremt de leverer bedre resultater, end de ville kunne i et traditionelt udbud. Samtidig har kommunen en større økonomisk sikring og vil opleve en stærkere sammenhæng mellem pris og kvalitet,” fortæller de to mænd i spidsen for fonden, Jannik Tharben Buchholz og David Dietz til Børsen Bæredygtig.

Testet på forhånd
Ideen er ikke kun teoretisk. Den Sociale Kapitalfond, som står bag en nye inversteringsfond, ”Effekt”, har allerede testet modellen i et antal pilotprojekter. Et projekt i Aalborg Kommune med psykisk udsatte borgere, som gerne ville i arbejde igen, havde f.,eks. en dobbelt så stor succesrate som normalt.

Fonden Effekt vil også arbejde med konkrete indsatser inden for f.eks. at udvikle udsatte børns sprog, mindske sygefraværet blandt offentligt ansatte samt sikre, at flere udsatte, unge består 9. klasses afgangseksamen. Det er vigtige indsatser på områder, hvor kommuner i dag ikke har mulighed for at påtage sig risikoen ved at afprøve en ny innovativ tilgang af.

Der skal være flere 
Ifølge Børsen Bæredygtig fortæller Jannik Tharben Buchholz og David Dietz, at fonden har været under udvikling i nogle år og at man ønsker at etablere flere af samme slags fonde i løbet af de kommende år.

Effekt har fået knap 100 millioner kroner fra PKA, Vækstfonden, Arbejdernes Landsbank, to private investorer og et ejendomsselskab, som skal investeres i forhåbentlig 30-40 projekter i op mod 25 kommuner over de næste fire år.

Læs også: Sådan fastholder du seniorer på arbejdsmarkedet

Fonden Effekt fortæller i en pressemeddelelse, at den har som mål at forbedre livskvaliteten for 3.000 danskere samtidig med, at den skal sikre investorerne et afkast på 5-7%.

Sidste formål med Effekt, som er den første af sin art i Danmark, er at modne markedet, så der bliver opbygget nogle modeller, andre investorer og kommuner vil kunne benytte til at investere i kombinationen af socialt og finansielt afkast.

-EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: Den nye sociale dagsorden

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere