Forbedring af luftkvaliteten i klasselokaler kan frigøre milliarder

1,3 milliarder kroner årligt i øget BNP og 270 millioner kroner årligt i statskassen. Så meget kan Danmark årligt hente ved at anvende midler øremærket til folkeskolen til at forbedre luftkvaliteten i de danske klasselokaler. ”Lad os komme i gang”, opfordrer direktøren for VELUX Danmark A/S

30.05.2013

CSR.dk

Tal fra Danmarks Tekniske Institut (DTU) har vist, at over halvdelen af de danske klasselokaler har problemer med luftkvaliteten, hvilket bl.a. har en negativ effekt på elevernes indlæring. På baggrund af DTU’s studier og den internationalt anerkendte DREAM-model har analyseinstituttet SLOTSHOLM A/S beregnet, hvor stor en gevinst, der vil være ved at sikre en bedre luftkvalitet i de danske klasselokaler.
Beregningerne viser, at et bedre indeklima i undervisningslokalerne vil kunne øge Danmarks BNP med op mod 1,3 milliarder årligt bl.a. i kraft af øget produktivitet. Samtidig vil statskassen kunne frigøre 270 millioner kroner årligt på baggrund af bl.a. øget indlæring og dermed nedgang i antallet af 10. klasses elever samt mindre sygefravær hos både lærere og elever i landets 2.380 folkeskoler.
Flere løsninger på problemet

I VELUX Gruppen har specialister i mange år forsket i effekten af et godt indeklima, og ifølge direktør for VELUX Danmark A/S, Jesper Salskov Jensen, findes der simple måder at forbedre luftkvaliteten.

”En enkel måde at skabe et godt indeklima er at åbne vinduerne i klasseværelserne og udskifte luften i pauserne. Desværre glemmer lærere og elever ofte at gøre det. Det kan i mellemtiden imødegås ved at udstyre klasseværelserne med en visuel indikator, der viser, hvornår CO2-niveauet er for højt, og der skal luftes ud, forklarer Jesper Salskov Jensen og fortsætter:”Andre måder at øge mængden af frisk luft, og på den måde sikre en forbedret indlæring, er ved at installere automatisk åbning af vinduer styret af en Co2-måler eller etablering af mekanisk ventilation med varmegenvinding”, forklarer Jesper Salskov Jensen.

Skoleleder: ”Positiv indvirkning på indeklima og undervisning”
VELUX Danmark A/S har deltaget i flere projekter, der har til formål at forbedre skolers indeklimaer. En af disse skoler, Endrupskolen i Fredensborg, fik monteret ovenlysvinduer i to klasselokaler, der anvendes af skolens børnehaveklasser ”Udover en øget mængde dagslys har den systematiske udluftning medført, at det i dag er en helt anden og friskere oplevelse at være i lokalerne. Vi har kun hørt gode ting fra børnehaveklasselærerne, der fortæller, at de forbedrede forhold har haft en positiv indvirkning på både indeklima og undervisning”, forklarer Finn Drabe, skoleinspektør hos Endrupskolen.

”Sæt eksisterende midler i spil”
De positive erfaringer fra skoleprojekterne får nu Jesper Salskov Jensen til at opfordre til handling.”Vi skylder vores lærere og børn, at skabe de bedste og sundeste rammer for deres udvikling. Det er relativt små tiltag, der skal til for at sikre et sundt indlæringsmiljø, men det kræver, at lovgivningen på området fordrer udviklingen, og at der samtidig investeres i en bedre luftkvalitet i klasselokalerne. Der ligger jo angiveligt ubrugte midler efter lærernes lock out, der med fordel kunne sættes i spil, siger Jesper Salskov Jensen.

Billedtekst: Endrupskolen i Fredensborg har monteret ovenlysvinduer i børnehaveklassernes lokaler, og de nye veludluftede og lyse omgivelser har haft en positiv indflydelse på både lærernes og elevernes hverdag.

Faktaboks
Ifølge Bygningsreglementet må undervisningsrum i skoler og lignende ikke have et CO2-indhold, der overstiger 0,1 %, da dette er et udtryk for en utilstrækkelig luftkvalitet. DTU’s målinger af luftkvaliteten i over 800 klasselokaler viser, at 36 % af lokalerne har et CO2-indhold på mellem 0,1 – 0,2 % og at hele 20 % overstiger det tilladte niveau med endnu mere. I en analyse fra DTU vurderes det, at problemet med luftkvaliteten ofte skyldes, at lærer og elever glemmer at lufte ud.

I de svenske folkeskoler måles luftkvaliteten til at være betragteligt bedre end i Danmark. Det skyldes blandt andet, at den svenske lovgivning har langt større fokus på mængden af frisk luft i klasselokaler, og at der samtidig føres løbende kontrol hermed.

Problemet med luftkvaliteten kan blandt andet imødegås ved at opsætte CO2-indikatorer i klasselokalerne, der lyser rødt, når CO2-koncentrationen i et lokale er for høj. En anden mulighed er at installere automatisk vinduesudluftning, så vinduerne åbner, når CO2-koncentrationen i et lokale overstiger det tilladte. Hvor en CO2-indikator kan installeres for 1.000 – 2.000 kr. pr. lokale, kan automatisk styret udluftning installeres for 3.000 – 3.500 kr. pr. vindue.

En mere vidtrækkende løsning er hybridventilation, hvor man anvender naturlig ventilation i forår, sommer og efterår, suppleret med mekanisk ventilation med varmegenvinding om vinteren. Prisen herpå afhænger af installationens omfang og vil være mest oplagt at installere i forbindelse med renoveringer.

2011-opgørelsen fra Undervisningsministeriet viser, at der findes 2380 grundskoler i Danmark med i alt 710.505 elever.
Overføres tallene fra DTU’s målinger til den gennemsnitlige klassekvotient på 20,3 bliver ca. 19.000 skoleklasser hver skoletime undervist i et lokale med utilstrækkelig luftkvalitet.

Om VELUX Gruppen
VELUX Gruppen skaber bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget. Produktporteføljen består af et bredt sortiment af ovenlysvinduer og skylights samt løsninger til flade tage. Desuden tilbyder VELUX Gruppen mange former for dekoration og solafskærmning, rulleskodder, indbygningsprodukter, produkter til fjernbetjening og termiske solfangere til indbygning i taget. VELUX Gruppen, der har produktionsselskaber i 11 lande og salgsselskaber i knap 40 lande, ejer globalt et af de stærkeste brands i byggematerialeindustrien og afsætter sine produkter over det meste af verden. Der er beskæftiget omkring 10.000 medarbejdere, heraf ca. 2.600 i Danmark. VELUX Gruppen har hovedsæde i Hørsholm nord for København og produktions-, administrations- og udviklingsafdelinger fordelt over hele landet. VELUX Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. Du kan læse mere på velux.com.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København