Forskere protesterer mod EU: Lad være med at ofre den grønne omstilling
Forskere har i et åbent brev kritiseret EU for at overveje at sætte den grønne omstilling i landbruget på pause i kølvandet på krigen i Ukraine og risikoen for en fødevarekrise.
180 forskere har i et åbent brev kritiseret politikerne i EU, efter flere har foreslået at bogmærke den grønne omstilling i landbruget.
Det skriver Langbrugsavisen.
EU besluttede ellers for to år siden en fælles strategi under navnet Farm-to-Fork, der skal gøre medlemslandenes landbrug grønnere, mere miljøvenlige og mindre klimabelastende.
Læs også: Nyt forskningscenter skal bane vejen for grøn omstilling i landbruget
Den politiske beslutning om at sætte den grønne omstilling på pause kommer i kølvandet på den fødevarekrise, der er under opsejling, efter at Rusland har invaderet Ukraine og fået prisen på hvede til at skyde i vejret.
Derfor argumenterer EU for, at man igen skal inddrage større areal til landbrug. Og det er forskerne meget imod.
”Global fødevareusikkerhed er ikke forårsaget af mangel på fødevareforsyning. Det er forårsaget af ulige fordeling. Der er mere end nok mad til at brødføde verden, også nu under denne krig. Men korn bliver fodret til dyr, brugt som biobrændstof eller spildt i stedet for at brødføde sultne mennesker”, siger professor i klimaforandringer og medforfatter Sabine Gabrysch fra Postdam Insititute for Climate Impact Research i forbindelse med det åbne brev, ifølge Landbrugsavisen.
Læs også: Landbrug- og fødevaresektoren har fået bevilliget 201 millioner kroner til den grøn omstilling
Forskerne foreslår i stedet, at man skal accelerere omstilling til en klimavenlig og sundere diæt – det betyder, at man skruer ned for animalske produkter og op for planteprotein.
De peger samtidig på, at man kan øge produktionen af bælgfrugter, dels fordi de er spækfyldte med proteiner, og dels fordi de kan reducere behovet for intensiv gødning.
- HCL