Landbrug- og fødevaresektoren har fået bevilliget 201 millioner kroner til den grøn omstilling
"Det er afgørende, at vi får sat skub i den grønne omstilling af landbruget," lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Innovationsfonden har bevilliget 201 millioner kroner til forsknings- og innovationspartnerskabet, AgriFoodTure.
Det skriver Innovationsfonden.
AgriFoodTure har til formål at levere og implementere viden og resultater genereret fra partnerskabets projekter og aktiviteter, som samlet set bidrager til landbrug- og fødevaresektorens grønne transformation og de ambitiøse klimamålsætninger.
Bevilligen er en del af de 700 millioner Regeringen og Folketinget i 2021 afsatte til investeringer i missionsdrevne grønne forsknings- og innovationspartnerskaber. Partnerskaberne skal sikre at Danmarks når sine klimamål om henholdsvis 70 procent reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050.
"Det er afgørende, at vi får sat skub i den grønne omstilling af landbruget. Med stigende befolkningsvækst i verden vil behovet for fødevarer kun stige. I Danmark har vi allerede rigtig gode forudsætninger for at drive bæredygtige landbrug, men hvis vi for alvor skal i mål med de ambitiøse og nødvendige CO2-reduktioner, vi har besluttet politisk, skal vi tænke nyt og udvikle nye, banebrydende, grønne teknologier. Det kræver, at vi får samlet de stærkeste aktører på området. Både for at omstille vores eget landbrug og for at inspirere resten af verden til det samme ved at eksportere de danske, grønne løsninger," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Læs også: Novo Nordisk Fonden starter en kontroversiel debat om genteknologi
Landbrugs- og fødevaresektoren har et mål om at reducere, hvad der svarer til 35 procent af Danmarks samlede udledninger af drivhusgasser for at blive klimaneutralt i 2050. Den grønne omstilling af landbruget og fødevareproduktionen er derfor en meget stor og kompleks opgave, som kun kan løses i partnerskaber og med bred samfundsmæssig opbakning.
AgriFoodTure er allerede klar til at lancere 11 projekter, som skal genere ny viden og nye løsninger til landbrugs- og fødevaresektoren. Det drejer sig for eksempel om reduktion af drivhusgasser fra planteproduktion med fokus på brugen af kunstgødning og husdyrgødning, udvikling af processer og kulturer til at producere plantebaserede fødevarer samt udvikling af helt nye typer af foderadditiver til at reducere metanudledningen fra køer.
- MTN