22.04.2022  |  Samfund

Novo Nordisk Fonden starter en kontroversiel debat om genteknologi

Over en en femårig periode vil Novo Nordisk Fonden donere op til ti milliarder kroner årligt til fremstilling af mad ved hjælp af en ny genteknologi. "En svær debat, men også en debat, som er helt nødvendig," lyder det fra Socialdemokratiet.

Novo Nordisk Fonden har for nylig offentliggjort en ny og kontroversiel strategi for de næste fem år. Formålet med strategien er at donere op til ti milliarder kroner årligt til fremstilling af mad ved hjælp af en ny genteknologi. 

Fonden vil arbejde med fremstilling af sund mad, som er ernæringsrigtig, klimavenlig og fremstillet med hjælp fra genforskere og biologer. Fonden er dog klar over, at der skal gøres op med den nuværende godkendelsesprocedure, for at det kan lade sig gøre.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Niels Peter Nørring, der er klima og EU-chef i organisationen Landbrug og Fødevarer fastslår, at med de kæmpestore udfordringer der er med klima og forsyning lige nu, så er der mere end nogensinde brug for teknologi.

Andre er også positive blandt andet har fødevaretænketanken Frej igennem de sidste år kæmpet for, at netop genteknologien fik en mere fremtrædende plads på fødevaredagsordenen.

Læs også: En ny plantefond på 675 millioner kroner skal fremme dansk produktion af plantebaserede fødevarer

Flere fremhæver CRISPR – en ny genteknologi, der omtales som et gen-redigeringsværktøj, hvor de enkelte gener i planten får ændret deres egenskab, som en af de teknologier, der vil vinde indpas i fremtidens madproduktion.

Politisk er der også øget interesse på området. Socialdemokratiet, Venstre og Det Radikale Venstre er alle mere eller mindre positive.

"Vi har taget en beslutning om i Radikale Venstre, at vi ikke længere ser GMO som en trussel. I særdeleshed er vi positive over for CRISPR-teknologi, hvor man anvender naturens egne mutationer til at producere mere modstandsdygtige planter," lyder det fra Kathrine Olldag, der er Radikale Venstres fødevareordfører.

Socialdemokratiers fødevareordfører Anders Kronborg mener, at det er en svær debat, men også en debat, som er helt nødvendig.

Politikerne og Novo Nordisk Fonden er dog underlagt beslutning fra EU på området, idet en afgørelse fra EU lige nu gør det umuligt at bruge CRISPR-teknologien. Fra Landbrug og Fødevarer organisationens side håber man, at de klima- og forsyningskriser, som tegner sig lige nu, kan være med til fremme processen.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere