En ny plantefond på 675 millioner kroner skal fremme dansk produktion af plantebaserede fødevarer

Snart kan der søges støttekroner, hvis man ønsker at bidrage til udviklingen af dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) kalder det "hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark."

17.03.2022

CSR.dk

Forligspartierne bag landbrugsaftalen fra i efteråret har netop oprettet en plantefond på 675 millioner kroner. Pengene skal gå til at støtte og udvikle dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Konkret betyder det blandt andet udvikling af nye sorter, kampagner, der skal øge efterspørgslen, produktudvikling, uddannelse og vidensformidling.

"Der er aldrig blevet brugt så mange penge på plantebaserede fødevarer, som der bliver med plantefonden. Det er hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark," lyder det fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Efterspørgslen på plantebaserede fødevarer er støt stigende både herhjemme og i udlandet. Det betyder altså, at det plantebaserede område ikke alene rummer en stor klimagevinst, men også et stort økonomisk potentiale. I dag bliver omkring 80 procent af de danske marker nemlig brugt til at dyrke foder (eksempelvis hvede) til dyr, som herefter ender som slagtedyr. Dyrker man i stedet afgrøder direkte til mennesker, vil man altså kunne udnytte jorden langt mere optimalt.

Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost

Michael Minter, programchef ved den grønne tænketank Concito, mener dog, at beløbet er alt for lille. Landbrugsaftalen rummer i alt 27 milliarder kroner - og dét beløb, der er afsat til at fremme ikke-animalske produkter, kan derfor virke forsvindende lille. "En decideret skæv prioritering," lyder det fra Michael Minter. Han håber regeringen vil genoverveje beløbet, næste gang regeringen sætter sig sammen for at gennemgå aftaler for landbrugssektoren, hvilket foreløbig er planlagt til at være i 2024.

Rasmus Prehn afviser kritikken, men lader alligevel en dør stå på klem. "Nu synes jeg, vi starter med det, vi har vedtaget i efteråret. Man skal som nævnt også passe på, at man ikke sætter for mange penge ind i en satsning, hvor de så ender med at stå uden at blive brugt,” siger han, men understreger, at døren er åben for forslag, der kan hjælpe grøntsager endnu mere på vej.

Interesserede vil kunne søge støtte gennem årlige ansøgningsrunder, der vil blive annonceret bredt. Alle oplysninger vil fremgå af fondens hjemmeside, der forventes åbnet i starten af 2023.

Bestyrelsen vil blive sammensat af personer fra Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Plantebranchen, Fødevareforbundet NNF, Dansk Industri, Dansk Vegetarisk Forening, Klimabevægelsen, Forbrugerrådet Tænk, Klimarådet og Dansk Erhverv.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online