En ny plantefond på 675 millioner kroner skal fremme dansk produktion af plantebaserede fødevarer

Snart kan der søges støttekroner, hvis man ønsker at bidrage til udviklingen af dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) kalder det "hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark."

17.03.2022

CSR.dk

Forligspartierne bag landbrugsaftalen fra i efteråret har netop oprettet en plantefond på 675 millioner kroner. Pengene skal gå til at støtte og udvikle dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Konkret betyder det blandt andet udvikling af nye sorter, kampagner, der skal øge efterspørgslen, produktudvikling, uddannelse og vidensformidling.

"Der er aldrig blevet brugt så mange penge på plantebaserede fødevarer, som der bliver med plantefonden. Det er hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark," lyder det fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Efterspørgslen på plantebaserede fødevarer er støt stigende både herhjemme og i udlandet. Det betyder altså, at det plantebaserede område ikke alene rummer en stor klimagevinst, men også et stort økonomisk potentiale. I dag bliver omkring 80 procent af de danske marker nemlig brugt til at dyrke foder (eksempelvis hvede) til dyr, som herefter ender som slagtedyr. Dyrker man i stedet afgrøder direkte til mennesker, vil man altså kunne udnytte jorden langt mere optimalt.

Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost

Michael Minter, programchef ved den grønne tænketank Concito, mener dog, at beløbet er alt for lille. Landbrugsaftalen rummer i alt 27 milliarder kroner - og dét beløb, der er afsat til at fremme ikke-animalske produkter, kan derfor virke forsvindende lille. "En decideret skæv prioritering," lyder det fra Michael Minter. Han håber regeringen vil genoverveje beløbet, næste gang regeringen sætter sig sammen for at gennemgå aftaler for landbrugssektoren, hvilket foreløbig er planlagt til at være i 2024.

Rasmus Prehn afviser kritikken, men lader alligevel en dør stå på klem. "Nu synes jeg, vi starter med det, vi har vedtaget i efteråret. Man skal som nævnt også passe på, at man ikke sætter for mange penge ind i en satsning, hvor de så ender med at stå uden at blive brugt,” siger han, men understreger, at døren er åben for forslag, der kan hjælpe grøntsager endnu mere på vej.

Interesserede vil kunne søge støtte gennem årlige ansøgningsrunder, der vil blive annonceret bredt. Alle oplysninger vil fremgå af fondens hjemmeside, der forventes åbnet i starten af 2023.

Bestyrelsen vil blive sammensat af personer fra Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Plantebranchen, Fødevareforbundet NNF, Dansk Industri, Dansk Vegetarisk Forening, Klimabevægelsen, Forbrugerrådet Tænk, Klimarådet og Dansk Erhverv.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V