Fremtiden for kød er bæredygtig

Danish Crown har valgt at gå klimavejen for at sørge for en fremtid for kød. Det handler om en ny vej fremad for landbruget, faren for disruption – og lidt om dårlige tider.

Kød på køl i Danish Crowns slagteri i Horsens. Foto: Danish Crown.

11.04.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Præcis hvad er det, der får en af dansk landbrugs traditionsrige, andelsejede virksomheder til at gå fra i 2017 at udgive en CSR-rapport der kun bruger begrebet CO2 i alt tre gange – og det i samme case, til en melding om at deres kødproduktion vil være CO2-neutral i 2050?

Monica Klepp Bjerrum har været chef for bæredygtighed hos Danish Crown siden 2017, hvor processen med at finde nye mål og målsætninger for virksomheden begyndte. .

”Helt overordnet er vi en del af en branche udfordret af helt konkrete faktorer i vores omverden, såsom klimaforandringer, stigende befolkningstal, videnskabelige rapporter der siger at vi skal spise mindre kød. Vi er ikke blinde for, at vi kan blive disruptet, hvis vi ikke tænker ind idet,” siger Monica Klepp Bjerrum, som har ansvaret for bæredygtighedsarbejdet hos Danish Crown, og fortsætter:  

”Oven i det kan vi se, at det er svært for vores landmænd at tjene penge. Der sker nogle nye ting i markedet, og vi kan se, at hvis vi fortsætter og øger farten på dansk landbrugs bæredygtige rejse, så har vi en god fortælling og kan – som vi gerne vil – differentiere os i markedet og fremtidssikre dansk landbrug. Vi tror på, at kød har en berettigelse i fremtiden. Man kan diskutere hvor meget, men med 10 milliarder mennesker i verden i 2050, så er det vigtigt, at det kød, der produceres, bliver produceret ordentligt.”

Dette samlede billede har fået topledelsen og bestyrelsen i Danish Crown til at tænke, at det er nu, der skal ske noget nyt.

Store mål og store forandringer
Dette ”nyt” er blevet udmøntet i en opdateret bæredygtighedsstrategi og ikke mindst nye klimamålsætninger, som kan forklares ganske kort: I 2030 vil Danish Crown udlede 50 procent færre klimagasser end i 2005, og visionen er, at i 2050 produceres kød fra Danish Crown klimaneutralt.

For at nå de mål, kræver det en transformation af landbruget. Den begynder hos Danish Crown med et program for bæredygtighedscertificering af de mange andelshavere, som leverer dyr til slagtning. Ved at deltage i programmet løser den enkelte gårdejer billet til det, Danish Crown kalder ”klimavejen”, og forpligter sig på at opstille målsætninger og lave årlige bæredygtighedsregnskaber for sin gård. Danish Crown har valgt, at det er frivilligt, hvilke mål man sætter sig, men siger, at de målsætninger der er kommet fra landmændene ind til nu, har den helt rigtige retning.

Det har Danish Crown lært

Hvordan kan man overkomme frygten til at forpligte sig? Man er nødt til at starte med at være lidt modig, og sætte et mål der er lidt mere ambitiøst, end man har været vant til. Og så kræver det at man får lavet en plan, så man kan kigge hinanden i øjnene og sige ”Det her, det gør vi”.

Det er meget vigtigt at knytte arbejdet til forretningen, for mens de fleste af os motiveres af at gøre noget for en bedre verden, så bliver det kun en god oplevelse og muligt, hvis det samtidig kan give noget for forretningen.

Man skal lytte, tale og være åben om sine problemstillinger. Det nytter ikke noget at gemme dem væk. De tider er forbi. Og når man taler om sine udfordringer, så er der faktisk forbavsende mange der kan og vil byde ind og hjælpe.

”Med certificeringen bliver man en del af Danish Crowns 2030-program. Vi vil gerne have, at det er noget en landmand skal kunne være stolt af at være med i. Allerede i år forventer vi at 90 procent af de grise, der leveres til vores danske slagterier, er med i programmet,” siger Monica Klepp Bjerrum.

Desuden kommer omstillingen til at omfatte de slagterier og forædlingsvirksomheder, som koncernen ejer.

To bidder
Danish Crown er ifølge Monica Klepp Bjerrum glade for at de ”har bidt den over i to”:

”Vi har en hård 2030-målsætning, som vi ved, at vi vil, kan og skal nå. Det er at halvere udledningerne. Det bliver ikke nemt, men vi har en idé om, hvad det er, vi skal gøre. Og så har vi sagt, at vores vision for 2050 er CO2-neutralitet, og der mangler mange løsninger, for at vi kan komme derhen”, siger hun.

”Det gør ikke 2050-målet til en gratis omgang, vi føler os forpligtet til at gå efter det. Men lige nu skal vi primært have sat speederen i bund, så vi når vores 2030-mål og parallelt arbejde med nogle af de større løsninger,” forklarer Monica Klepp Bjerrum.

Hun siger også, at ledelsen af koncernen med de mere end 20 millioner svin igennem slagterierne årligt, er klar over, at det er vigtigt at komme ud med noget, der er stort.

”Hvis vi skal lykkes med det her, så skal vi flytte en hel industri – en hel værdikæde. Det betyder også, at vi har brug for, at leverandører og kunder og politikere osv. har lyst til at være med på den her rejse og dele vores mission om at lave bæredygtigt kød. Det tror vi, at vi kan gøre ved at sige, hvor vi vil hen, og at vi gerne vil arbejde sammen med dem, som vil med,” siger Monica Klepp Bjerrum.

Er dansk landbrug allerede bedst til bæredygtigt kød?

I publikationen ”Baggrund for fortællingen om den bæredygtige og ressourceeffektive danske fødevaresektor”, som forskere fra Københavns Universitet i 2016 udarbejdede for Miljø- og Fødevareministeriet konkluderede de at:

”Dansk produktion af mælk, kød og æg har et lavt carbon footprint i forhold til andre EU-lande ifølge ét studie, som ikke medtager den store proteinfoderimport. Et andet studie rangerer Danmark væsentligt dårligere i EU, og nævner bl.a. den store import af proteinfoder som en væsentlig årsag hertil. […]

Så når Danmark udnævner sit landbrug som et af verdens mest effektive og bæredygtige, så kan der findes understøttende argumenter i internationale studier af og opgørelser for flere elementer i bæredygtighed. Den store import af protein til den animalske produktion slører dog dele af billedet og må adresseres i en fortælling om den bæredygtige og ressourceeffektive fødevareproduktion.”

De store håndtag
Der er altså en arbejdsfordeling internt i Danish Crown, så bærdygtighedscertificeringsprogrammet handler om det, der skal gøres på den enkelte gård, og virksomheden skal til gengæld hjælpe til med forskning og partnerskaber. så man kan tage nogle af de store skridt.

”Vi skal kigge på de store håndtag, som er foder, gylle, stalde og grisesundhed, hvor vi kommer til at sende et interessentpres ud i markedet og sige, ”vi skal finde de bæredygtige løsninger”. Det involverer nogle partnerskaber. Men vi laver det parallelt, så landmanden bidrager med det, som kan lade sig gøre på den enkelte gård, og vi som koncern hjælper til med at tage nogle af de store skridt – og omstille vores 119 fabrikker til grøn energi,” forklarer Monica Klepp Bjerrum.

”Der er ikke nogen, der har gjort det her før, så alle virksomheder kører parallelt i deres udvikling. Så det kræver mod at hoppe ud i det. Men det kræver endnu mere mod at lade være, for så tror jeg, man er out of business på længere sigt,” fortsætter hun.

Et ordentligt boost
Udmeldingen om målsætningerne for klima har givet meget positiv feedback.

”Vi har aldrig oplevet så stort et boost før. Internationale organisationer med interesse for miljø, som vi ikke har talt med tidligere viser interesse, og både leverandører og kunder henvender sig og siger, at det lyder spændende,” siger Monica Klepp Bjerrum.

Desuden har både hun og Jais Valeur, som er CEO, fået breve fra medarbejdere, som siger, at ”det her er den stolteste dag i mit arbejdsliv”.

”Før man melder sådan noget ud, ryster man nok altid lidt på hånden. Men når først beslutningen er taget og sagt højt, så giver det hele organisationen en kæmpe energiindsprøjtning. Alle steder i den,” fortæller Monica Klepp Bjerrum.

Skulle man gå rundt med forestillingen om, at de enkelte gårdejere måske er knap så begejstrede som dem på hovedkontoret, så kan man ifølge Monica Klepp Bjerrum godt tro om:

”Det generelle billede er, at gårdejerne er klar og gerne vil. Der er masser af energi, viden og ideer ude på gårdene. Ideen om at differentiere sig i markedet på at være dygtigere end andre til bæredygtigt kød, den passer så godt til det dansk landbrug egentlig står for, så det skal der egentlig bare sættes liv i.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024BSR

Sponseret

Collaboration Crossroads: Recognizing When to Part Ways for Greater Impact

28.10.2024CSR.dk

Dagrofa køber Aarstiderne: vil skabe Danmarks stærkeste fællesskab for økologi, lokale varer og højkvalitetsprodukter

28.10.2024CSR.dk

Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

Bestyrelsesuddannelse i ESG

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

ESG – Climbing the Data Mountain to Execute Strategy

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie