Fremtidens (bæredygtige) afrikanske storby

Når storbyerne i Afrika vokser i de kommende årtier, skal det ske på bæredygtig vis, og potentialet er enormt, også set med vestlige briller, mener initiativtager bag konference om emnet.

Kenyas hovedstad, Nairobi, vil udgøre rammen om Future City of Africa-konferencen i juni. Foto: Flickr/Ninara.

02.05.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Der er nemlig store muligheder i den udvikling, det afrikanske kontinent og dets 54 lande står over for – også for de danske virksomheder, der tør komme ud af deres comfort zone, og satse nogle midler på den vækst, Afrika vil opleve inden for den næste generation.

Frem mod 2050 vil der således blive omkring 700 mio. flere afrikanere, og næsten halvdelen af verdens hurtigst voksende økonomier – ni ud af 20 – ligger pt. i Afrika. På den baggrund vil der i Afrika skulle bygges hvad der svarer til hele New York City i erhverv, infrastruktur, boliger etc. hvert halve år de næste 35 år.

Sådan lyder i hvert fald forudsigelserne fra Hjörtur Smárason, der er den centrale arrangør bag Nairobi-konferencen i juni. Han mener, at vi i Vesten i høj grad skal revurdere vores opfattelse af det store kontinent syd for Europa, og de perspektiver, udviklingen det står over for, indeholder.

I den forbindelse er valget af den kenyanske hovedstad som værtsby bestemt ikke tilfældigt. For med en forholdsvis stabil økonomi og et ditto politisk klima, en velfunderet tech-industri, der har tiltrukket regionale hovedkvarter fra bl.a. Google og IBM, et godt sikkerhedsniveau og Afrikas bedste flyselskab i Kenya Airways, så er Nairobi en showcase af den type, der skal være med til at ændre førnævnte opfattelse.

Gentænke fremtidens by
”Den typiske europæer har – lidt firkantet sagt – to billeder af Afrika som helhed. Det ene handler om eksotiske dyr og stammefolk og den slags, og det andet handler om nød, sult, borgerkrig og generel elendighed. Men det image er langt fra dækkende i dag. Der er et kæmpe marked i Afrika, og det skal vi bidrage til med knowhow og handel for at få til at vokse yderligere”, siger han

Specielt i byudviklingen ser han store muligheder for at gentænke hele rammekonceptet omkring en by. For med de teknologiske fremskridt in mente, så er det værd at overveje, hvordan fremtidens by egentlig skal indrettes. Skal veje eksempelvis fylde så meget i en by, hvor selvkørende biler og bæredygtig massetransport er fremherskende? Eller skal man tænke på placeringen af store kraftværker, når produktion af vedvarende energi kan integreres i bystrukturen og gøre de enkelte bygninger selvforsynende? Og hvad med affaldshåndtering i et samfund, der har zero waste og 100 procent genbrug som kerneværdier?

Specielt transportområdet er et af de felter, hvor udfordringerne er mange – men tilsvarende er perspektiverne også store. Her peger Hjörtur Smárason på en teknologi som Elon Musk-idéen Hyperloop, der kan revolutionere den måde, vi forholder os til afstande på.

Nye transportformer bag udvikling
Connections er jo lidt af et kodeord i mange sammenhænge, og de fysiske forbindelser i Afrika er mange steder ret dårlige, både når vi taler landeveje, jernbaner og fly. Derfor er der et kæmpe potentiale i koncepter som Hyperloop, der kan være med til at udvikle byer på helt nye fundamenter og med helt anderledes principper i forhold til eksempelvis befolkningsflow end dem, vi er vant til”, siger han.

For at facilitere diskussioner på netop det område er både infrastruktur og urban planlægning en del af agendaen på konferencen til sommer, ligesom man vil have et udstillingsområde, hvor virksomheder – herunder danske, som man ifølge Hjörtur Smárason forhandler med mange af – kan fremvise deres produkter og løsninger til et bredt felt af investorer fra bl.a. USA, England og Danmark, såvel som andre afrikanske nationer.

Handelsperspektivet er i det hele taget et vigtigt succeskriterie for konferencen. De mange udstillere, der repræsenterer både arkitektur, energi, teknologi, transport og en mængde andre brancher, skal meget gerne skabe nogle handelsforbindelser i løbet af dagene i Nairobi, ligesom de forhåbentlig kan etablere aftaler med nogle af de mange afrikanske byer, der vil være til stede på borgmesterniveau.

En væsentlig del af konferencen er således det såkaldte Mayors Summit, der samler de øverste regionale ledere fra en stribe hovedstæder og andre storbyer rundt omkring på kontinentet, suppleret med et udvalg fra resten af verden, herunder bl.a. Rusland og Colombia. Med konferencen som platform kan de dele erfaringer og viden om eksempelvis at skabe udvikling trods intern og ekstern modstand, sådan som det er lykkes for borgmesteren fra Yekaterinburg, godt 1700 km øst for Moskva, der har sat hårdt ind over for korruption og kriminalitet, selvom hans politiske udgangspunkt som opposition til Putin har skabt svære betingelser.

Den afrikanske drøm
Dermed er der basis for at konferencen kan blive det vindue til verden, Hjörtur Smárason håber. For som den herboende islænding med arbejdsfortid i både det øvrige Norden, Rusland, Balkan og Nepal understreger flere gange, så er der både finansielle og mentale aspekter ved eventen.

”De danske virksomheder halter bagud på eksport, så vi skal have dem i spil, og samtidig have nogle byer – helst mindst 10 – til at committe sig til nogle aftaler. Vi skal have dem til at tro på den afrikanske drøm”.

Læs også: Bygge- og boliginspiration fra Danmark til Vestafrika

Hvis konferencen, der i øvrigt bliver dækket af CNBC Africa og har blandet andet Connie Hedegaard på talerlisten, ender med at løbe rundt økonomisk, er det ambitionen at den skal blive til en tilbagevendende begivenhed på toårsbasis, med Abidjan i Elfenbenskysten som mulig værtsby i 2018.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online