Gør medarbejderne til en aktiv del af virksomhedens bæredygtighed
Det giver rigtig god mening at tænke mere i cirkulære baner, når det kommer til it-udstyr. Ikke kun på arbejdspladsen men også i hjemmet. Det er en oplagt indsats at inddrage medarbejderne i.
Danske virksomheder og offentlige institutioner skal sætte ambitiøse og ærlige målsætninger, hvis de vil have succes med den grønne omstilling. De skal inddrage medarbejdere i alle afdelinger og udnytte teknologiens muligheder for sammen at reducere CO2-aftrykket.
I 2021 var e-waste den hurtigst voksende affaldsstrøm med svimlende 50 millioner tons. Som om det ikke var nok, så bliver 60% af klodens e-waste ikke genanvendt – og Danmark ligger top-5 over nationer, der producerer mest e-waste per indbygger. Hele 22,4 kg elektronisk affald producerer den gennemsnitlige dansker, og med det spilder man en masse brugbare metaller, råstoffer og konfliktmineraler, som nemt kan genanvendes.
Medarbejderes adfærd bidrager til mere end man skulle tro
Som ansat i en virksomhed er det ikke unormalt at man ved ansættelsesstart får udleveret et spritnyt arbejdssæt; en PC/Mac og en telefon. Heri ligger der mere end 1200 kg. affald alene i produktionen af en bærbar. Derfor ligger den enkelte medarbejder inde med en ganske betragtelig mængde værdifuldt it-materiale, som skal indgå i en cirkulær proces.
Atea arbejder derfor målrettet mod at sikre, at medarbejderne i virksomheden har adgang til de nødvendige informationer til, hvordan de selv kan bidrage til et mindre aftryk i deres dagligdag og derved skabe et ejerskab og samarbejde på tværs af afdelingerne.
At returnere sine organisationens brugte it-produkter er både en rigtig godt for pengepungen, miljøet og medarbejderne. Hvis man får medarbejderne med på den grønne rejse, så er det meget nemmere at iværksætte grønne tiltag.
Når medarbejderne føler ejerskab, er de mere tilbøjelige til at være engagerede i deres arbejde. De er mere tilbøjelige til at gå lidt ekstra og være lidt mere innovative. De er mere tilbøjelige til at være loyale – hvilket er lige præcis hvad der skal til for at kickstarte den grønne omstilling.
Men hvordan kan man så inddrage medarbejderne?
Atea har udarbejdet en liste over bæredygtige råd, som kan deles med medarbejderne, så de kan se hvad hvad de selv kan gøre. Man kan f.eks. have et klistermærke med en QR-kode på laptoppen, når man modtager den, med følgende råd:
1. Sluk skærmen - når du ikke bruger den
2. Pas på dit it-udstyr – Når deres produceres en almindelig PC, produceres der også 1.2tons affald – Vi skal derfor sikre en lang levetid.
3. Genanvend dit it-udstyr – Gammel elektronik indeholder sjældne mineraler, som nemt kan genanvendes og derfor ikke udvindes fra miner.
4. Send ikke dokumenter – Benyt fordelene ved en moderne platform og send kun links til dine dokumenter. Dette er pladsbesparende, hvilket igen betyder en mindre it-infrastruktur som igen betyder et mindre CO2-aftryk.
5. Ryd op i din indbakke - Indfør gode vaner med jævnligt at slette gamle e-mails fra din indbakke. Et typisk år med indgående e-mails tilføjer 136 kg. udledninger til en persons Co2 aftryk. Brug ikke din mailboks som arkiv.
6. Tænk dig om når du oplader - hold batteriniveauerne på enheder mellem 20 og 80 procent, da dette sikrer længere batterilevetid. Efterlad aldrig enheder tilsluttet ved fuld opladning. I stedet oplad i korte og regelmæssige intervaller, da dette også øger batterilevetiden.
7. Undgå trådløse opladere – Selvom de er smarte, så bruger trådløse opladere 50% energi end konventionelle opladere.
8. Skån dine enheder om natten – Ved at fjerne vores opladere fra stikkontakten, når de ikke er i brug, og ved at deaktivere Wi-Fi og Bluetooth om natten forlænger batteritiden betragteligt.
9. Benyt mørk tilstand - Når man dæmper lyset på vores skærme og bruge mørk tilstand (eller grå tilstand for mobil) sparer det ikke kun energi, men reducerer også træthed og tørre øjne.
10. Luk apps og reducer notifikationer – Hvis man lukker for apps og faner, reducerer unødvendige notifikationer og deaktiverer placeringstjenester, når vi ikke bruger dem, kan batteriets levetid holde meget længere. Det gør også at opladninger kan reduceres til kun én gang i døgnet, og forlænger batterilevetiden.
Medarbejderindsamler kan føre til store besparelser
Med en nyvunden viden om hvad der kræver at producere it-udstyr, og de gode råd man nemt kan følge i hverdagen, kan virksomheden nærmest se deres medarbejdere som omvandrende bæredygtighedsambassadører. For at følge følelsen af ejerskab og engement helt til dørs, kan virksomheder lave medarbejderindsamlinger af brugt it-udstyr.
Ved at sætte it-udstyret i virksomheden i en effektiv returneringsordning viser vores beregningener, at CO2-aftrykket kan reduceres med op til 43%. Dette gælder både medarbejdernes arbejdsredskaber, men også private it-udstyr.
Hos Atea har vi hjulpet både offentlige og private virksomheder med at facilitere indsamlingen hos medarbejderne, for netop at skabe opmærksomhed på interne bæredygtighedstiltag, og for at sprede viden om hvorfor det er vigtigt at passe på sit it-udstyr og sikre at det indgår i en cirkulær proces, hvor sikkerheden er i top.
Medarbejderindsamlinger er sjove, engagerende og med lokkende præmier kan man få medarbejdernes øjne op for, hvor meget brugt it-udstyr der ligger i skuffen og samler støv. Hvis en medarbejder er engageret i sit private it-udstyr får et nyt liv, så gælder det også arbejdsudstyret, og det kan lede til store besparelser på virksomhedens eget CO2-regnskab.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Cirkulære løsninger
Omstillingen til cirkulær økonomi er en af hovednøglerne til både reduktion af CO2-udledninger og knaphed på materialer. Temaet ser på overordnede udfordringer og erfaringer med cirkularitet og bringer eksempler på løsninger, der allerede er på markedet i dag.