Global undersøgelse viser markante ændringer i forsyningskæderne

De store virksomheder har foretaget et markant sporskifte i deres forsyningskæder for at sikre stabile leverancer til kunderne. Over 60 procent opbygger større lagre og har udvidet antallet af leverandører med henblik på risikominimering. Det viser en ny undersøgelse og konkluderer, at tiltagene sender både omkostningerne og kompleksiteten i forsyningskæderne i vejret.

De store virksomheder har foretaget et markant sporskifte i deres forsyningskæder for at sikre stabile leverancer til kunderne. Over 60 procent opbygger større lagre og har udvidet antallet af leverandører med henblik på risikominimering. Foto: Arkivfoto.

12.09.2022

CSR.dk

66 procent af de store virksomheder har større lagre nu end før pandemien, og en ud af fem virksomheder har øget deres lagre betydeligt. Det viser en ny undersøgelse fra IFS, som omfatter 1450 beslutningstagere i store virksomheder i Norden, Frankrig, Tyskland, England, USA og Forenede Arabiske Emirater (UAE).

Undersøgelsen afdækker de tiltag, virksomhederne har foretaget med henblik på at imødekomme udfordringerne i de globale forsyningskæder. Ifølge undersøgelsen har 70 procent af virksomhederne øget antallet af underleverandører som modsvar på forsyningsproblemer. 72 procent svarer desuden, at de nu indkøber flere materialer og produkter fra lokale producenter.

Mere kompleksitet og spild i forsyningsledet
”Virksomhederne kigger med stor sandsynlighed ind i højere omkostninger og andre negative økonomiske følger. Når forsyningskæderne trækkes hjem, medfører det ofte øgede omkostninger til råmaterialer og komponenter, hvilket forstærkes af den høje inflation. De øgede lagerbeholdninger binder betydelig kapital, som ellers kunne have arbejdet for virksomheden”, siger Nordic Presales Director i IFS, Mads Høj Jørgensen.

Læs også: Glem alt om normale forsyningskæder i 2022

Virksomhedernes reaktion på forsyningsproblemerne sker på et tidspunkt, hvor øgede klimakrav i forvejen skaber opbrud i supply chain management. Mange virksomheder er på vej over i cirkulær økonomi, hvilket ligeledes forøger kompleksiteten i forsyningsleddet. 93 procent af undersøgelsens respondenter angiver, at deres organisation enten allerede arbejder med cirkulær økonomi eller planlægger at gøre det i fremtiden.

Hovedbrud med cirkulær økonomi
Selvom der er langsigtede fordele ved cirkulær økonomi, giver det hovedbrud i mange virksomheder at favne den, især hvis deres udstyr og processer ikke er sat op til at reducere spild og øge genanvendelsen af materialer. 60 procent af virksomhederne, som har indledt arbejdet med cirkulær økonomi, oplyser, at de fortsat er i gang med at definere målsætninger, planlægge initiativer eller har sat arbejdet på hold.

Undersøgelsen viser også, at et flertal af virksomhederne mangler arbejdskraft. 65 procent har svært ved at besætte åbne stillinger, fordi de rette kvalifikationer ikke findes, og 39 procent forventer, at arbejdskraftsproblemet vil fortsætte året ud.

”Med de mange udfordringer, virksomhederne står over for inden for supply chainn management, er det nødvendigt at udnytte de teknologiske muligheder i endnu højere grad. Virksomhederne skal investere i teknologi, der nemt og hurtigt giver adgang til den forretnings- og markedsindsigt, der sætter dem i stand til at forecaste med større præcision”, siger Mads Høj Jørgensen.

- PiB

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V