Global undersøgelse viser markante ændringer i forsyningskæderne
De store virksomheder har foretaget et markant sporskifte i deres forsyningskæder for at sikre stabile leverancer til kunderne. Over 60 procent opbygger større lagre og har udvidet antallet af leverandører med henblik på risikominimering. Det viser en ny undersøgelse og konkluderer, at tiltagene sender både omkostningerne og kompleksiteten i forsyningskæderne i vejret.
66 procent af de store virksomheder har større lagre nu end før pandemien, og en ud af fem virksomheder har øget deres lagre betydeligt. Det viser en ny undersøgelse fra IFS, som omfatter 1450 beslutningstagere i store virksomheder i Norden, Frankrig, Tyskland, England, USA og Forenede Arabiske Emirater (UAE).
Undersøgelsen afdækker de tiltag, virksomhederne har foretaget med henblik på at imødekomme udfordringerne i de globale forsyningskæder. Ifølge undersøgelsen har 70 procent af virksomhederne øget antallet af underleverandører som modsvar på forsyningsproblemer. 72 procent svarer desuden, at de nu indkøber flere materialer og produkter fra lokale producenter.
Mere kompleksitet og spild i forsyningsledet
”Virksomhederne kigger med stor sandsynlighed ind i højere omkostninger og andre negative økonomiske følger. Når forsyningskæderne trækkes hjem, medfører det ofte øgede omkostninger til råmaterialer og komponenter, hvilket forstærkes af den høje inflation. De øgede lagerbeholdninger binder betydelig kapital, som ellers kunne have arbejdet for virksomheden”, siger Nordic Presales Director i IFS, Mads Høj Jørgensen.
Læs også: Glem alt om normale forsyningskæder i 2022
Virksomhedernes reaktion på forsyningsproblemerne sker på et tidspunkt, hvor øgede klimakrav i forvejen skaber opbrud i supply chain management. Mange virksomheder er på vej over i cirkulær økonomi, hvilket ligeledes forøger kompleksiteten i forsyningsleddet. 93 procent af undersøgelsens respondenter angiver, at deres organisation enten allerede arbejder med cirkulær økonomi eller planlægger at gøre det i fremtiden.
Hovedbrud med cirkulær økonomi
Selvom der er langsigtede fordele ved cirkulær økonomi, giver det hovedbrud i mange virksomheder at favne den, især hvis deres udstyr og processer ikke er sat op til at reducere spild og øge genanvendelsen af materialer. 60 procent af virksomhederne, som har indledt arbejdet med cirkulær økonomi, oplyser, at de fortsat er i gang med at definere målsætninger, planlægge initiativer eller har sat arbejdet på hold.
Undersøgelsen viser også, at et flertal af virksomhederne mangler arbejdskraft. 65 procent har svært ved at besætte åbne stillinger, fordi de rette kvalifikationer ikke findes, og 39 procent forventer, at arbejdskraftsproblemet vil fortsætte året ud.
”Med de mange udfordringer, virksomhederne står over for inden for supply chainn management, er det nødvendigt at udnytte de teknologiske muligheder i endnu højere grad. Virksomhederne skal investere i teknologi, der nemt og hurtigt giver adgang til den forretnings- og markedsindsigt, der sætter dem i stand til at forecaste med større præcision”, siger Mads Høj Jørgensen.
- PiB