Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.
"Homo hele året" - kan man ind i mellem se på f.eks. t-shirts og muleposer under Copenhagen Pride.
Udsagnet er en protest mod virksomheder, som en uge om året har regnbuefarvet logo på deres SoMe-profiler, men som resten af året ikke gør noget for at være opmærksom på og forbedre arbejds- og generelle livsvilkår for LGBT+-personer. Virksomhederne opfattes som at lukrere på pridebevægelsen og udnytte LGBT+-personers kamp uden egentlig at engagere sig i denne selv.
Læs også: Companies are massively important for LGBT+ inclusion
I en kronik i Information forklarer postdoc ved CBS Jannick Friis Christensen noget af kompleksiteten i debatten om pinkwashing, men kommer derudover med gode råd til virksomheder, der gerne vil sikre sig mod anklager om pinkwashing for deres engagement i pride-ugen. De gode råd kommer ud af en undersøgelse af, hvordan virksomheder og arrangørerne af Copenhagen 2021 World Pride arbejdede sammen og udbyttet af dette samarbejde.
- Det skal koste noget - begge parter er enige om, at der skal penge på bordet, penge som kan komme direkte fra virksomhedens kasser eller fra salget af et særligt pride-produkt.
- Penge er ikke alt - hvis man som virksomhed vil sikre sig mod anklager om pinkwashing, så skal den også kunne vise, at der er relevante aktiviteter i virksomheden med fokus på LGBT+, som kører hele året.
- Indsatsen skal inddrage egne LGBT+-medarbejdere og det kan være en god idé at yde støtte til et egentligt LGBT+-netværk i virksomheden, som ledelsen kan samarbejde med. Ikke blot i forbindelse med udadvendte aktiviteter som f.eks. pride-ugen, men løbende for at sikre sig, at ledelsen har øje på egne blinde vinkler. F.eks. barsel til alle ikke-fødende forældre, som ikke tilgodeses af de gængse regler, fremhæver Jannick Friis Christensen i kronikken. Hvis ens virksomhed er for lille til at have et netværk af egne medarbejdere, kan man prøve at etablere en dialog med LGBT+-organisationer
- Ude og hjemme - den store udfordring ift. kampen for LGBT+-rettigheder ligger oftest på markeder uden for Danmark. Her kan virksomheder risikere at blive ramt af boykot foruden at komme i karambolage med politikere, medier og andre aktører. Under behørig hensyntagen til de ansatte på det marked, anbefales virksomheden at stå fast og fokusere på to hovedindsatser i de markeder: At tilbyde en arbejdsplads, hvor LGBT+-personer kan være sig selv og at arbejde for at påvirke lovgivere i retning af lige rettigheder og muligheder for alle.
Hvis man skulle være i tvivl om, hvorfor man som virksomhed overhovedet skal bevæge sig ind i noget, der kunne ligne et minefelt, leverer Jannick Friis Christensen denne forklaring:
Læs også: WorldPride dropper Nestlé-samarbejde efter hård kritik
"Til syvende og sidst handler pride om synlighed ud fra devisen om, at synliggørelse af en bestemt gruppe går forud for at kunne agere politisk og skabe forandringer for det bedre. Den synlighed kan alle virksomheder bidrage til – også din. Skulle man ende med at blive kritiseret for pinkwashing, så er øvelsen at tage kritikken til sig ved at bruge den som udgangspunkt for at gøre tingene lidt anderledes. Kritikken er meget vel et udtryk for en forventning, ens virksomhed selv har skabt hos nogle af dens interessenter ved at kippe med regnbueflaget – og det forpligter."
Et eksempel på hvordan en virksomhed kan skabe synlighed og vise opbakning til LGBT+-rettigheder i hele verden, er Mærsks regnbuefarvede containere, som de seneste år har været på turné i hele verden. Se mere i den korte video neden for.
- EHS