Selvom investeringer i grøn energi vinder over sort er det ikke nok

Verden investerer i dag mere i sol- og vindenergi end i kul, olie og gas. Skal vi holde os under Paris-aftalens målsætning, som er en opvarmning på højst 2 grader, skal der dog andet og mere til end vind og sol.

14.11.2018

CSR.dk

Nede i Paris sidder en lille hær af mennesker og regner på, hvordan energiforsyning og -behov ser ud i fremtiden. Hvert år udgiver de, som arbejder for International Energy Agency (IEA), World Energy Outlook, en rapport der på en gang gør status og prøver at forudsige fremtiden. 

I årets rapport er der en god nyhed og et par knap så gode. 

Den gode nyhed er, at "vedvarende energi har vippet fossile brændsler af tronen, som den fortrukne energiform at investere i," som Dansk Energi skriver på deres hjemmeside, og 25 procent af verdens elproduktion kommer i dag fra vedvarende energi. 

Brug for nye løsninger
Den knap så gode nyhed er, at energiforbruget er steget de seneste to år, og at efterspørgslen bare fortsætter opad mod 2040 på grund af befolknings- og velstandsstigning globalt. Det kan vedvarende energikilder ikke følge med til - for ikke at tale om, at især asiatiske kraftværker efter planen vil fortsætte med at køre på kul i mange år endnu. Der skal altså helt andre ting til. 

For det første, skal der, som IEA's øverste leder, Dr. Faith Birol sagde i en pressemeddelelse, udvikles en systematisk preference for at investere i bæredygtige energiteknologier, og der skal finansiering tidlig lukning og afskrivning af de eksisterende kulværker.

For det andet skal der arbejdes langt mere og bedre med energieffektitivet og sikre forsyningssikkerhed med vedvarende energi. 

Læs mere: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år

For det tredje skal vedvarende energi i langt højere grad kanaliseres ud i opvarmning og transport, hvor det i dag primært er el-forsyningen.

For det fjerde skal der investeres vældigt i udviklingen af nye og næsten ukendte teknologier. Dem er der flere af, men især carbon capture, udnyttelse og lagring vil skulle løse meget af opgaven med at holde global opvarmning i skak. Udfordringen er, at ingen af de løsninger i dag findes i en kommercielt gangbar version. 

Det samlede scenarie peger på at el og opvarmning fra grønne kilder skal stige fra henholdsvi 25 til 40 og 10 til 25 procent af den global forsyning. I transportsektoren skal man fra 3,5 til 19 procent. 

Elektrificering er godt for Danmark
Det betyder i vid udstrækning elektrificering, og det er de ret begejstrede over hos Dansk Energi. For det er vi temmelig langt med i Danmark.  

"Andre lande kan lære meget af Danmark, hvor vi er langt i den grønne omstilling og med at få vedvarende energi ind i vores energisystem - uden at det er gået udover forsyningssikkerheden. Danskerne har el i kontakten 99,99 procent af tiden, samtidig med at strømmen er blevet grønnere," siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, i en artikel på deres eget website. 

"Danske løsninger er centrale i klimakampen. Med stigende efterspørgsel på vindenergi vil ordrerne tikke ind hos danske virksomheder, hvilket skaber vækst og arbejdspladser i hele landet. Men det forudsætter, at politikeren løbende styrker indsatsen i forhold til forskning og udvikling på energiområdet," fortsætter han.

IEA's bud på hvor meget sol og vind der skal opføres for at afværge katastrofale temperaturstigninger er 15 gange så meget sol og vind, som vi har i dag frem mod 2040.

- EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J