Selvom investeringer i grøn energi vinder over sort er det ikke nok
Verden investerer i dag mere i sol- og vindenergi end i kul, olie og gas. Skal vi holde os under Paris-aftalens målsætning, som er en opvarmning på højst 2 grader, skal der dog andet og mere til end vind og sol.
Nede i Paris sidder en lille hær af mennesker og regner på, hvordan energiforsyning og -behov ser ud i fremtiden. Hvert år udgiver de, som arbejder for International Energy Agency (IEA), World Energy Outlook, en rapport der på en gang gør status og prøver at forudsige fremtiden.
I årets rapport er der en god nyhed og et par knap så gode.
Den gode nyhed er, at "vedvarende energi har vippet fossile brændsler af tronen, som den fortrukne energiform at investere i," som Dansk Energi skriver på deres hjemmeside, og 25 procent af verdens elproduktion kommer i dag fra vedvarende energi.
Brug for nye løsninger
Den knap så gode nyhed er, at energiforbruget er steget de seneste to år, og at efterspørgslen bare fortsætter opad mod 2040 på grund af befolknings- og velstandsstigning globalt. Det kan vedvarende energikilder ikke følge med til - for ikke at tale om, at især asiatiske kraftværker efter planen vil fortsætte med at køre på kul i mange år endnu. Der skal altså helt andre ting til.
For det første, skal der, som IEA's øverste leder, Dr. Faith Birol sagde i en pressemeddelelse, udvikles en systematisk preference for at investere i bæredygtige energiteknologier, og der skal finansiering tidlig lukning og afskrivning af de eksisterende kulværker.
For det andet skal der arbejdes langt mere og bedre med energieffektitivet og sikre forsyningssikkerhed med vedvarende energi.
Læs mere: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år
For det tredje skal vedvarende energi i langt højere grad kanaliseres ud i opvarmning og transport, hvor det i dag primært er el-forsyningen.
For det fjerde skal der investeres vældigt i udviklingen af nye og næsten ukendte teknologier. Dem er der flere af, men især carbon capture, udnyttelse og lagring vil skulle løse meget af opgaven med at holde global opvarmning i skak. Udfordringen er, at ingen af de løsninger i dag findes i en kommercielt gangbar version.
Det samlede scenarie peger på at el og opvarmning fra grønne kilder skal stige fra henholdsvi 25 til 40 og 10 til 25 procent af den global forsyning. I transportsektoren skal man fra 3,5 til 19 procent.
Elektrificering er godt for Danmark
Det betyder i vid udstrækning elektrificering, og det er de ret begejstrede over hos Dansk Energi. For det er vi temmelig langt med i Danmark.
"Andre lande kan lære meget af Danmark, hvor vi er langt i den grønne omstilling og med at få vedvarende energi ind i vores energisystem - uden at det er gået udover forsyningssikkerheden. Danskerne har el i kontakten 99,99 procent af tiden, samtidig med at strømmen er blevet grønnere," siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, i en artikel på deres eget website.
"Danske løsninger er centrale i klimakampen. Med stigende efterspørgsel på vindenergi vil ordrerne tikke ind hos danske virksomheder, hvilket skaber vækst og arbejdspladser i hele landet. Men det forudsætter, at politikeren løbende styrker indsatsen i forhold til forskning og udvikling på energiområdet," fortsætter han.
IEA's bud på hvor meget sol og vind der skal opføres for at afværge katastrofale temperaturstigninger er 15 gange så meget sol og vind, som vi har i dag frem mod 2040.
- EHS