Dokumentar: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år
Ifølge en dokumentarudsendelse, har de store olieselskaber kendt til konsekvenserne ved brugen af fossile brændstoffer siden slutningen af 1950’erne – men uden at give offentligheden besked. ”En af de største skandaler i verdenshistorien”, siger klimaekspert.
I over 60 år har verdens største olieselskaber kendt til sammenhængen mellem brugen af fossile brændstoffer, udledningen af CO2 og den globale opvarmning. Denne viden har de imidlertid ikke alene holdt hemmelig, men også aktivt modarbejdet ved at støtte forskning, der undergraver den.
Læs også: Olieselskab tegner dystert billede af fremtidens klima
Det fortæller den tyske dokumentarudsendelse ”Smoke and Fumes: The Climate Change Cover-Up”, skriver SVT. Mere præcist kommer påstanden fra advokaten Carroll Muffett, der er direktør for den amerikanske miljøorganisation CIEL, Center for International Environmental Law. Og dommen er klar:
”Det er en af de største skandaler i verdenshistorien”, siger han ifølge svt.se.
Udsagnet baserer Muffett på bl.a. den såkaldte Brannon-rapport fra 1957, og også Robinson-rapporten fra 1968. Begge analyserer, hvordan drivhusgasser påvirker atmosfæren, og så er de endda finansieret af olieindustrien, i Brannon-rapportens tilfælde giganten ExxonMobil.
Disse og lignende undersøgelser beviser ifølge Carroll Muffett, at ledelserne i de store olieselskaber i hvert fald siden 1960’erne og reelt endnu længere tilbage – altså i over 60 år – har været bevidste om konklusionerne omkring CO2-udledning og stigende temperaturer.
Men i stedet for at fortælle omverdenen om sammenhængen, så man på globalt plan kunne reagere og tage fat på at bekæmpe problemet, så valgte industrien i stedet at fremhæve forskningsresultater, der kunne skabe tvivl om sagen.
”På en måde forvandlede man tvivlen til hovedbudskabet, en meget effektiv form for propaganda”, siger Muffett ifølge SVT.
I dokumentaren er der flere eksempler på, hvordan olieselskaber udadtil har nedtonet risikoen for negative konsekvenser fra deres forretninger, mens de på de indre linjer har forberedt sig på et varmere klima. I 1967 sendte Exxon eksempelvis et specialbygget skib gennem Nordvestpassagen nord om Canada, for at undersøge, hvordan olietankere kunne udnytte smutvejen, når den i fremtiden ville blive isfri.
Et andet eksempel er en stor olierørledning, som man i 1970 begyndte at anlægge gennem Alaska. Her tog man allerede dengang højde for, at permafrosten ville forsvinde og sørgede derfor for, at rørledningens fundamenter var ekstra stabile.
Ifølge folkene bag dokumentarfilmen har olieindustrien fået styrket sin position siden Donald Trump rykkede ind i Det Hvide Hus. Med ham i spidsen peger Carroll Muffett på, at USA nu styres af personer, som benægter den menneskelige indflydelse på klimaforandringerne.
Læs også: Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning
Flere har allerede understreget Trumps negative betydning for verdens klima, bl.a. via USA’s exit fra Parisaftalen, ligesom adskillige aktører har lagt sag an mod den fossile industri for dens bidrag til den globale opvarmning.
-AK