Dokumentar: Olieindustrien har tiet om klimaforandringerne i 60 år

Ifølge en dokumentarudsendelse, har de store olieselskaber kendt til konsekvenserne ved brugen af fossile brændstoffer siden slutningen af 1950’erne – men uden at give offentligheden besked. ”En af de største skandaler i verdenshistorien”, siger klimaekspert.

Olieindustriens negative effekt på klimaet har ifølge en tysk dokumentar været velkendt i branchen i over 60 år..

07.11.2018

CSR.dk

I over 60 år har verdens største olieselskaber kendt til sammenhængen mellem brugen af fossile brændstoffer, udledningen af CO2 og den globale opvarmning. Denne viden har de imidlertid ikke alene holdt hemmelig, men også aktivt modarbejdet ved at støtte forskning, der undergraver den.

Læs også: Olieselskab tegner dystert billede af fremtidens klima

Det fortæller den tyske dokumentarudsendelse ”Smoke and Fumes: The Climate Change Cover-Up”, skriver SVT. Mere præcist kommer påstanden fra advokaten Carroll Muffett, der er direktør for den amerikanske miljøorganisation CIEL, Center for International Environmental Law. Og dommen er klar:

”Det er en af de største skandaler i verdenshistorien”, siger han ifølge svt.se.

Udsagnet baserer Muffett på bl.a. den såkaldte Brannon-rapport fra 1957, og også Robinson-rapporten fra 1968. Begge analyserer, hvordan drivhusgasser påvirker atmosfæren, og så er de endda finansieret af olieindustrien, i Brannon-rapportens tilfælde giganten ExxonMobil.

Disse og lignende undersøgelser beviser ifølge Carroll Muffett, at ledelserne i de store olieselskaber i hvert fald siden 1960’erne og reelt endnu længere tilbage – altså i over 60 år – har været bevidste om konklusionerne omkring CO2-udledning og stigende temperaturer.

Men i stedet for at fortælle omverdenen om sammenhængen, så man på globalt plan kunne reagere og tage fat på at bekæmpe problemet, så valgte industrien i stedet at fremhæve forskningsresultater, der kunne skabe tvivl om sagen.

”På en måde forvandlede man tvivlen til hovedbudskabet, en meget effektiv form for propaganda”, siger Muffett ifølge SVT.

I dokumentaren er der flere eksempler på, hvordan olieselskaber udadtil har nedtonet risikoen for negative konsekvenser fra deres forretninger, mens de på de indre linjer har forberedt sig på et varmere klima. I 1967 sendte Exxon eksempelvis et specialbygget skib gennem Nordvestpassagen nord om Canada, for at undersøge, hvordan olietankere kunne udnytte smutvejen, når den i fremtiden ville blive isfri.

Et andet eksempel er en stor olierørledning, som man i 1970 begyndte at anlægge gennem Alaska. Her tog man allerede dengang højde for, at permafrosten ville forsvinde og sørgede derfor for, at rørledningens fundamenter var ekstra stabile.

Ifølge folkene bag dokumentarfilmen har olieindustrien fået styrket sin position siden Donald Trump rykkede ind i Det Hvide Hus. Med ham i spidsen peger Carroll Muffett på, at USA nu styres af personer, som benægter den menneskelige indflydelse på klimaforandringerne.

Læs også: Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning

Flere har allerede understreget Trumps negative betydning for verdens klima, bl.a. via USA’s exit fra Parisaftalen, ligesom adskillige aktører har lagt sag an mod den fossile industri for dens bidrag til den globale opvarmning.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart