Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning

Verdenssamfundet kan spare enorme summer, hvis det lykkes at holde den globale opvarmning på 1,5 grader, viser nyt studie. Danmark er dog blandt et fåtal af lande, der kan få gavn en stigning på to grader, men der er en del usikkerhed om tallene.

Øgede omkostninger i forbindelse med eksempelvis oversvømmelser er noget af det, der kan spares, hvis det lykkes at nå målet om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader i 2100. Den samlede gevinst vil være enorm, viser nyt studie..

24.05.2018

CSR.dk

Det konkluderer en ny artikel i tidsskriftet Nature af tre forskere, Marshall Burke, W. Matthew Davis og Noah S. Diffenbaugh. De er nået frem til det astronomiske beløb ved at beregne de mange skadesomkostninger, der vil følge med en global temperaturstigning på to grader i stedet for de nævnte 1,5, og lægge dem sammen med de fælles fordele, kloden vil opnå.

I artiklen vurderer forskerne, at der omkring år 2100 er en chance på over 60 procent for, at den samlede gevinst vil over 20 bio. dollars, og derudover er der så de afledte effekter fra besparelserne.

”Ved dette århundredes udgang regner vi med, at verden vil ca. tre procent rigere, hvis vi opnår 1,5-graders målet sammenlignet med de to grader. Målt i dollars repræsenterer det $30 bio. i akkumulerede gevinster”, forklarer Marshall Burke, der er assisterende professor ved Stanford University i USA, til The Guardian.

Videre konkluderer forskerne, at disse besparelser ville komme langt størstedelen af klodens beboere til gode. Estimatet er således, at 71 procent af verdens lande, der rummer 90 procent af den globale befolkning, har over 75 procents chance for at opleve reducerede skadesudgifter, hvis de 1,5 nås.

De fattige lande, specielt dem omkring ækvator, vil få de største gevinster, men også store økonomier som USA, Kina og Japan kan se frem til mindskede udgifter, hvilket, påpeger The Guardian, modsiger præsident Trumps udsagn om, at det er for dyrt at gøre noget ved klimaforandringerne.

På vores breddegrader er billedet dog et lidt andet. Analysen fremhæver således at nogle af de koldere lande, heriblandt Skandinavien, Canada og Rusland, formentlig vil se en begrænsning i deres vækst, hvis altså 1,5-graders målet bliver opnået. Det skyldes at den ekstra opvarmning op til to grader faktisk vil være gavnlig for økonomierne i disse lande.

En hvis usikkerhed – men ændrer ikke konklusion
Forskerne anerkender, at deres beregninger og de bagvedliggende modeller er forbundet med en hvis usikkerhed. Den overordnede konklusion om, at en begrænsning af den globale opvarmning til 1,5 grader vil komme langt størstedelen af verdens befolkning til gode, er de dog sikre på.

Faktorer som den teknologiske udvikling, kommende vejrfænomener, klimatiske markører og en masse andre kan ændre på størrelsen af gevinsten. Derudover har studiet ikke medtaget en række effekter ved klimaforandringerne, som er svære at måle. Indvirkningen på lokale økosystemer eller forbedret helbred hos mennesker på grund af mindre afbrænding af fossile brændstoffer kan således gøre gevinsten større.

Professor i økonomi, Maximilian Auffhammer fra University of California, Berkeley, er skeptisk og peger ifølge The Guardian på, at det er ”udfordrende at oversætte effekterne fra klimaforandringerne til økonomiske skader”.

Ifølge Ingeniøren fremhæver han derudover, at forskerne slet ikke tager højde for, at klimaforandringerne vil forandre den internationale handel betydeligt, og at det vil have betydelige økonomiske effekter, selvom disse er uhyre vanskelige at estimere.

Ikke desto mindre, så er studiet ifølge Nature endnu en grund til, at der bør sættes ind for at begrænse den globale opvarmning, bl.a. ved at bremse CO2-udslippet.

Læs også: Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

”Argumenterne for at handle i forhold til udledninger af drivhusgasser er allerede mange og forskellige, men de er blevet lidt stærkere. Afbrændingen af kul er en checkudskrivning, vores økonomi ikke har råd til at indløse”, skriver mediet ifølge Ingeniøren.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V