Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning

Verdenssamfundet kan spare enorme summer, hvis det lykkes at holde den globale opvarmning på 1,5 grader, viser nyt studie. Danmark er dog blandt et fåtal af lande, der kan få gavn en stigning på to grader, men der er en del usikkerhed om tallene.

Øgede omkostninger i forbindelse med eksempelvis oversvømmelser er noget af det, der kan spares, hvis det lykkes at nå målet om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader i 2100. Den samlede gevinst vil være enorm, viser nyt studie..

24.05.2018

CSR.dk

Det konkluderer en ny artikel i tidsskriftet Nature af tre forskere, Marshall Burke, W. Matthew Davis og Noah S. Diffenbaugh. De er nået frem til det astronomiske beløb ved at beregne de mange skadesomkostninger, der vil følge med en global temperaturstigning på to grader i stedet for de nævnte 1,5, og lægge dem sammen med de fælles fordele, kloden vil opnå.

I artiklen vurderer forskerne, at der omkring år 2100 er en chance på over 60 procent for, at den samlede gevinst vil over 20 bio. dollars, og derudover er der så de afledte effekter fra besparelserne.

”Ved dette århundredes udgang regner vi med, at verden vil ca. tre procent rigere, hvis vi opnår 1,5-graders målet sammenlignet med de to grader. Målt i dollars repræsenterer det $30 bio. i akkumulerede gevinster”, forklarer Marshall Burke, der er assisterende professor ved Stanford University i USA, til The Guardian.

Videre konkluderer forskerne, at disse besparelser ville komme langt størstedelen af klodens beboere til gode. Estimatet er således, at 71 procent af verdens lande, der rummer 90 procent af den globale befolkning, har over 75 procents chance for at opleve reducerede skadesudgifter, hvis de 1,5 nås.

De fattige lande, specielt dem omkring ækvator, vil få de største gevinster, men også store økonomier som USA, Kina og Japan kan se frem til mindskede udgifter, hvilket, påpeger The Guardian, modsiger præsident Trumps udsagn om, at det er for dyrt at gøre noget ved klimaforandringerne.

På vores breddegrader er billedet dog et lidt andet. Analysen fremhæver således at nogle af de koldere lande, heriblandt Skandinavien, Canada og Rusland, formentlig vil se en begrænsning i deres vækst, hvis altså 1,5-graders målet bliver opnået. Det skyldes at den ekstra opvarmning op til to grader faktisk vil være gavnlig for økonomierne i disse lande.

En hvis usikkerhed – men ændrer ikke konklusion
Forskerne anerkender, at deres beregninger og de bagvedliggende modeller er forbundet med en hvis usikkerhed. Den overordnede konklusion om, at en begrænsning af den globale opvarmning til 1,5 grader vil komme langt størstedelen af verdens befolkning til gode, er de dog sikre på.

Faktorer som den teknologiske udvikling, kommende vejrfænomener, klimatiske markører og en masse andre kan ændre på størrelsen af gevinsten. Derudover har studiet ikke medtaget en række effekter ved klimaforandringerne, som er svære at måle. Indvirkningen på lokale økosystemer eller forbedret helbred hos mennesker på grund af mindre afbrænding af fossile brændstoffer kan således gøre gevinsten større.

Professor i økonomi, Maximilian Auffhammer fra University of California, Berkeley, er skeptisk og peger ifølge The Guardian på, at det er ”udfordrende at oversætte effekterne fra klimaforandringerne til økonomiske skader”.

Ifølge Ingeniøren fremhæver han derudover, at forskerne slet ikke tager højde for, at klimaforandringerne vil forandre den internationale handel betydeligt, og at det vil have betydelige økonomiske effekter, selvom disse er uhyre vanskelige at estimere.

Ikke desto mindre, så er studiet ifølge Nature endnu en grund til, at der bør sættes ind for at begrænse den globale opvarmning, bl.a. ved at bremse CO2-udslippet.

Læs også: Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

”Argumenterne for at handle i forhold til udledninger af drivhusgasser er allerede mange og forskellige, men de er blevet lidt stærkere. Afbrændingen af kul er en checkudskrivning, vores økonomi ikke har råd til at indløse”, skriver mediet ifølge Ingeniøren.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online