Trump vil trække USA ud af Parisaftalen – blandede reaktioner

USA’s præsident, Donald Trump, annoncerede i aftes, at han vil trække sit land ud af den store klimaaftale fra COP21 i Paris. WWF kalder det komplet uansvarligt, men andre argumenterer for, at det måske ikke er så skidt for resten af verden.

Donald Trump har erklæret, at han vil trække USA ud af Parisaftalen. Reaktionerne er blandede. Arkivfoto..

02.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Donald Trump lagde i aftes op til at gøre alvor af et af sine valgløfter. Sådan som det fremgik af et internt brev, der blev sendt ud d. 15. november, så vil præsident Trump vil føre ”pro-energy og pro-market-politik”, og fjerne Obamatidens ”mest skadelige klimatiltag”, hvilket blandt andet inkluderer at trække USA ud af Parisaftalen fra COP21-topmødet i den franske hovedstad i efteråret 2015.

Læs også: Stigende opbakning til offensiv klimapolitik

Ved en presseevent foran Det Hvide Hus i Washington i går eftermiddags lokal tid, fortalte Trump så verden, at han vil gøre lige præcis det. Ifølge præsidenten sker det for at beskytte amerikanske interesser med henvisning til beregninger, der viser, at ”Obama-administrationens tilsagn til aftalen vil koste den amerikanske økonomi næsten tre billioner dollars (ca. 18.000 mia. kr.) over de næste adskillige årtier”, samt millioner af arbejdspladser.

”Aftalen er meget dårlig for USA. Den er uretfærdigt på det højeste niveau. Den handler mindre om klima og mere om, at andre lande får en økonomisk fordel, og USA ikke gør. Jeg kan ikke med god samvittighed støtte en aftale, der skader USA,” sagde han ifølge DR.

Trump har tidligere kaldt klimaforandringerne et ’kinesisk fupnummer’ og selvom fx FN’s tidligere generalsekretær, Ban Ki-moon, har peget på, at han nok skal ændre mening, så vil han altså nu sætte gang i processen, der skal få USA meldt ud af Parisaftalen - en proces, der iøvrigt meget vel kan tage længere tid, end han selv får som præsident.

Regeringen: En trist og sort dag
Det har selvsagt affødt en mængde reaktioner verden over. Klimachefen i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, betegner det eksempelvis som komplet uansvarligt, mens energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i et interview med Ritzau ifølge DR kalder det ”en sort dag for verdens klima. Og det er skidt for vores børn og børnebørn”.

Statsoverhoveder over hele kloden har givet deres meninger til kende på præsident Trumps foretrukne medie, Twitter, hvor Lars Løkke Rasmussen på linje med sin klimaminister kalder det ”en trist dag for verden, mens Canada ifølge premierminister Justin Trudeau er ”dybt skuffede”.

Fra erhvervslivet har Teslabossen Elon Musk, der er blandt Trumps officielle rådgivere, i går sagt, at han vil trække sig fra præsidents inderkreds, hvis Parisexittet bliver en realitet, og den trussel har han så gjort alvor af her til formiddag dansk tid, bl.a. med ordene ”Klimaforandringerne er virkelighed. At forlade Paris er ikke godt for Amerika eller verden”.

Næppe nogen katastrofe – måske endda bedre
Andre observatører er imidlertid mindre negative. Til Information siger formand for regeringens klimaråd Peter Birch Sørensen fx, at man ”skal passe på med at blive for pessimistisk. Hvis Trump var blevet ville han alligevel rulle Obama’s klimatiltag tilbage, og amerikanerne ville have brugt deres plads ved bordet til at trække det fælles ambitionsniveau ned”.

Samme toner lyder fra EU’s tidligere klimakommissær og formand for den grønne tænketank Concito, Connie Hedegaard, der peger på, at det ”næppe [er] nogen stor katastrofe, at USA trækker sig ud. Beslutningen er mest af alt et selvmål for USA og Donald Trump selv”, siger hun.

Netop USA’s potentielt negative påvirkning på selve opfyldelsen af aftalens mål, får også Luke Kemp, der er forelæser i International Relations and Environmental Policy ved Australia National University til at konkludere, at verden er bedre stillet uden USA som en del af klimaaftalen.

Med den politik, Trumpadministrationen allerede har lagt for dagen, peger Kemp på, at USA alligevel ikke ville nå sine aktuelle CO2-reduktionsmål, ligesom der alligevel også vil blive skåret i støtten til klimaforskning og lignende. Derudover ser han ikke den store risiko for, at der vil ske den dominoeffekt af andre lande, der forlader aftalen, som nogle ellers har advaret mod.

Kan give plads til andre
På den baggrund peger han på, at det er bedre, at USA ikke er ”med ved bordet”, sådan som udenrigsminister og tidligere ExxonMobil-topchef Rex Tillerson ellers tidligere har argumenteret for.

I stedet fremhæver han, at USA’s farvel til aftalen kan bane vejen for øget europæisk og kinesisk indflydelse og lederskab, ligesom CO2-afgifter på amerikanske produkter, sådan som bl.a. den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy har foreslået, kan skabe helt nye handelsrelationer over Atlanten.

Læs også: Divestmentbølgen når nye højder

Endelig har både eksperter, myndigheder og virksomheder i flere omgange understreget, at de agter at fortsætte den grønne kurs, uagtet Trumps gøren og laden. Og som den tyske præsident Angela Merkel siger ifølge AP: ”Jeg ærgrer mig over amerikanernes beslutning om at trække sig ud, men vi vil fortsat arbejde for at redde verden”.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V